Noua tactică a lui ”Zdenek” Dică e superofensivă, cu 5 oameni de atac în loc de 4, câți existau în sezonul trecut. Superioritatea asta ar trebui să ascundă pierderea lui Budescu, cel mai creativ fotbalist din Liga 1.
Nicolae Dică testează azi sistemul pentru campionatul viitor, verifică 4-3-3-ul tocmai împotriva lui Ajax, emblema școlii olandeze care a făcut faimoasă așezarea asta. Care sunt primele semne, din amicalul încheiat 1-1 cu FC Bruges, și ce mai trebuie rezolvat la FCSB în următoarea săptămână, cât mai durează pregătirea?
Omul în plus trebuie să conteze
În 4-3-3, un singur jucător rămâne fix în fața apărării, nu mai există doi închizători, ca în sezonul trecut și ca în toată istoria recentă a steliștilor. Ori Pintilii, ori Nedelcu va sta de pază alături de stoperi. Ovidiu Popescu și Teixeira, mijlocașii folosiți din start contra lui Bruges, au avansat des până lângă vârful Florin Tănase. Interii urcă și pentru presing, ca să susțină atacantul, și în general în mai toate fazele de atac.
Cu un vârf, două extreme și doi mijlocași ofensivi sunt, așadar, cinci fotbaliști care participă în atac față de patru, câți avea FCSB în campionatul precedent. Omul "extra" ar trebui să suplinească pierderea lui Budescu, fotbalistul cel mai important de până acum. Budi marca, pasa decisiv, inventa ceva și salva echipa din momentele de criză.
Acum nu va mai exista un astfel de jucător providențial, mijlocași ca Popescu, Moruțan, Qaka, Teixeira ar trebui să ajungă să marcheze și ei, chiar dacă CV-urile nu-i recomandă drept golgeteri, niciunul nu are o medie de goluri mare. Barcelona a funcționat excelent cu mijlocul Xavi-Busquets-Iniesta, tot în 4-3-3, fără ca mijlocașii să dea goluri, dar catalanii conțineau excepția Messi. FCSB nu are vreun asemenea ingredient.
Va mai ține apărarea?
Altă trăsătură din jocul pe care-l antrenează Dică pentru stagiunea următoare: fundașii laterali devin extreme de fapt. Ei avansează când atacă echipa, fiindcă Man și Coman, ceilalți fotbaliști de pe benzi, sunt atacanți și joacă "pe picior invers", adică stângaciul în dreapta și viceversa, deci niciunul nu e capabil să furnizeze centrări, rolul lor e de marcatori.
Benzar și Junior Morais sau Momcilovici ar trebui să apară cu centrările. Nevoia ca ei să avanseze înseamnă și că apărarea va fi expusă, rămasă în doi fundași centrali și în închizător.
Zdenek Zeman, faimos pentru sistemul 4-3-3, a uimit Italia la începutul anilor '90 cu Foggia, o echipă mică pe care a urcat-o din C în B și apoi în Serie A, unde s-a descurcat fără o distribuție scumpă. Foggia lui Zeman marca mult, dar și încasa. Zdenek a apelat pentru stilul lui și la un român, la Dan Petrescu, un fundaș-golgeter perfect pentru rețeta "zemaniană".
Pescara, pe care cehul a promovat-o recent din Serie B, a stabilit recordul de goluri marcate pe sezon în istoria ligii secunde din Italia. Dar a și primit multe, a avut a 10-a apărare din campionat deși a terminat competiția pe primul loc! Semne că spectacolul din 4-3-3 vine la pachet cu riscuri.
16
goluri a marcat Budescu în toate competițiile din sezonul trecut. A înscris și în campionat, și în Champions, și în Europa League, și la națională
5
goluri a marcat Teixeira în stagiunea precedentă, în timp ce Popescu n-a înscris niciunul. Ei doi ar trebui, teoretic, să suplinească dispariția din echipă a lui Budescu
2.500.000 €încasează FCSB pentru Budescu, pe care l-a vândut la Al Shabab, în Arabia Saudită. Îl cumpărase cu 700.000 E de la Astra
Bilete de 10 euro la amical!
Partida de verificare Ajax - FCSB se va disputa diseară, de la 20:00, ora României, în localitatea Hattem, aproape de Apeldoorn, unde sunt cazați roș-albaștrii. Arena pe care va avea loc amicalul are 4.000 de locuri și un bilet costă 10 euro! Dublu decât a costat intrarea la jocul cu FC Bruges. În ciuda prețului, vor fi și mulți români pe stadion, oameni stabiliți în zonă. Meciul va fi liveVIDEO pe GSP.ro.
{{text}}