Nationala

Pe tobogan » Ce s-a întâmplat cu jucătorii naționalei de la instalarea lui Cosmin Contra

FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor

Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit  —  marţi, 10 iulie 2018

De la instalarea lui Cosmin Contra pe banca ”tricolorilor”, 17 internaționali și-au schimbat echipele. Carierele majorității au luat-o în jos din punct de vedere sportiv. Andone spre Anglia sfidează regula. 

Mai sunt două luni până la startul Ligii Națiunilor, iar nivelul jucătorilor echipei naționale e unul în scădere dacă ne raportăm la transferurile operate de "tricolori" în timpul mandatului lui Cosmin Contra. E inclusiv efectul absenței de la Mondiale și al unei campanii de calificare jenante sub bagheta ex-selecționerului Christoph Daum.

Mutările în sus din punct de vedere sportiv sunt puține. Lider e Florin Andone, care a trecut de la Deportivo, retrogradată în Spania, la Brighton, în Premier League, o provocare imensă pentru atacantul de 25 de ani. Cu 6 milioane de euro achitați de englezi, vârful născut la Botoșani a intrat în Top 10 transferuri all-time în care au fost implicați români! Ierarhia e condusă de Mutu (19 mil., Chelsea - Parma), Chivu (18 mil., Ajax - AS Roma) și Chiricheș (9,5 mil., Steaua - Tottenham).

Ganea e deja în pericol la Bilbao

Apoi, ar mai fi pe plus Cristi Ganea, ajuns la Bilbao, însă aflat deja în pericol să stea pe bancă sau să fie împrumutat după ce bascii au adus recent încă un fundaș stânga: Yuri Berchiche, cumpărat cu 24 de milioane de euro de la PSG!
Cariere în creștere ar mai avea Băluță, Niță și Nedelcearu, plecați din Liga 1 la formații decente, care-și caută norocul în Champions League (Slavia Praga) sau Europa League (Sparta Praga, Ufa). Iar ex-căpitanul "tricolorilor", Dragoș Grigore, a părăsit boemia din Qatar pentru a semna cu bulgarii de la Ludogoreț.

În căutarea banilor și a unor echipe

În rest, bate vântul printre numele românilor. Anderlecht s-a descotorosit de Stanciu și Chipciu, care și-au găsit refugiu la Sparta Praga, devenită o enclavă românească. Vedete interne, Budescu și Alibec au apucat-o pe calea banilor în Arabia Saudită.

Pantilimon navighează anonim în Anglia pe contracte mănoase, Grozav e deocamdată fără echipă după despărțirea de Bursaspor, iar Toșca, Rotariu și Pușcaș așteaptă planurile cluburilor lor, unde au revenit la finalul unor perioade de împrumut. 

Contra: "Măcar să joace unde au ajuns"

Selecționerul Cosmin Contra monitorizează mișcările "tricolorilor" și admite că "nu mai avem jucători de top în Europa, iar majoritatea nu evoluează constant, ceea ce poate fi o problemă pentru națională. Mulți și-au schimbat însă echipele în această vară și contează ca măcar să joace acolo unde au ajuns. Așa prind ritm și încredere atunci când vin la lot.

Budescu și Alibec rămân în atenție, ce dacă au plecat în Arabia? Vreau să-mi fac timp să mă duc să-l văd la lucru pe Andone în Anglia, iar pentru Chipciu cred că e un pas înainte Sparta Praga. Nu mai avea mari speranțe să evolueze la Anderlecht cu noul antrenor, dar în Cehia se poate impune la o formație de Europa League, cu planuri de a ataca titlul intern sezonul viitor".

Internaționalii transferați în timpul mandatului lui Contra

 

Top transferuri rivali din Liga Națiunilor în ultimul an

Programul "tricolorilor" în Liga Națiunilor

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.