Tenis

RAFAEL NADAL - NOVAK DJOKOVIC » VIDEO+FOTO » Djoker s-a întors! Nole îl învinge pe Nadal într-un thriller epic întins pe două zile și revine după doi ani într-o finală de Grand Slam

Articol de Florin Dincă  —  sâmbătă, 14 iulie 2018

Novak Djokovic, numărul 21 ATP, s-a calificat pentru a cincea oară în ultimul act de la Wimbledon, după ce l-a învins în semifinale pe Rafael Nadal, numărul 1 mondial, scor 6-4, 3-6, 7-6(9), 3-6, 10-8, într-un meci care s-a întins pe durata a două zile.

Sârbul va disputa cea de-a 22-a finală de Grand Slam din carieră și poate câștiga trofeul cu numărul 13. Adică la numai o lungime de Pete Sampras, locul trei în ierarhia all-time. Nole a reușit prin victoria de azi să se distanțeze în duelul cu Nadal, scor 27-25, cei doi fiind jucătorii care s-au întâlnit de cele mai multe ori în era Open (52).

În finală, Djokovic îl va întâlni pe Kevin Anderson, jucător care vine după un meci-maraton cu John Isner, câștigat în decisiv, 26-24. Sud-africanul se află la cea de-a doua finală din carieră, după ce anul trecut a pierdut în ultimul act de la US Open, 3-6, 3-6, 4-6 în fața lui Nadal.

3 titluriare Novak Djokovici la Wimbledon (2011, 2014, 2015)

Ce s-a întâmplat sâmbătă

Partida dintre Nadal și Djokovic s-a reluat după 14 ore în același ritm în care s-a încheiat vineri seară. Ibericul a început din nou ezitant pe propriul serviciu, având nevoie de 16 minute pentru a-și adjudeca game-ul. Djokovic a reintrat mai greu în meci, fiind evident dezavantajat de pauza forțată de regulament. A izbutit să egaleze după o serie de erori ale lui Nadal, care a câștigat numai două puncte în următoarele trei game-uri. De la 3-3 însă, Rafa s-a dezlănțuit. La 5-3 a servit pentru a împinge meciul în decisiv și a făcut-o revenind de la 0-40 cu cinci puncte consecutive!

La fel ca în setul trei de vineri, în decisiv s-a mers cap la cap, fără break-uri. De data aceasta n-a mai existat însă un tie-break care să îi separe pe cei doi luptători. Djokovic a pierdut numai trei puncte în primele patru game-uri pe propriul serviciu, în timp ce Nadal a pierdut două în primele trei. Tensiunea a crescut însă considerabil pe măsură ce ne apropiam de prelungirile setului 5. Mai întâi Nadal a salvat o minge de break, pentru ca mai apoi Nole să își apere serviciul în două rânduri.

Nole n-a ezitat să se pedepsească după o serie de greșeli neprovocate:

Nole, ce defensivă!

Racheta i-a tremurat serios lui Rafa la scorul de 5-4 pentru sârb, care s-a apropiat la numai două mingi de victorie. Serviciul l-a scos însă din încurcătură pe spaniol. La 7-7 a urmat un game absolut fabulos. Nadal a avut trei oportunități de a face break, însă s-a lovit de fiecare dată de zidul Nole. Sârbul s-a apărat absolut incredibil și, după o luptă titanică de 13 minute, a revenit în avantaj, 8-7.

Profitând de avantajul moral, Nole a forțat imediat pe serviciul spaniolului și și-a procurat prima minge de meci a partidei. Rafa a revenit însă incredibil după un schimb în care a înghețat genunchii fanilor săi. 8-8 și, cu mai bine de cinci ore de joc, deja asistam la a doua cea mai lungă semifinală din istorie la Wimbledon. A două după cea de vineri dintre Isner și Anderson. :)

Novak is back!

Nole și-a menținut calmul după ce a irosit prima minge de meci. Și-a câștigat fără probleme serviciul, iar în game-ul imediat următor și-a procurat deja TREI MINGI DE MECI. N-a mai ezitat și a rezolvat soarta partidei încă de la prima oportunitate. Victorie după un meci pe care deja îl putem numi un clasic al tenisului.

Djokovic revine într-o finală de Grand Slam după aproape doi ani de așteptare, de la înfrângerea suferită în fața lui Stan Wawrinka în finala din 2016 de la US Open.

Ce s-a întâmplat vineri

Fanii tenisului își pierduseră orice speranță de a-i mai vedea pe Nadal și Djokovic vineri pe Arena Centrală de la All England Club. Kevin Anderson și John Isner s-au înfruntat într-un thriller de aproape ȘAPTE ORE, câștigat în cele din urmă de sud-african cu 7-6(6), 6-7(5), 6-7(9), 6-4, 26-24. Al doilea cel mai lung meci din istorie la Wimbledon, după celebra confruntare de 11 ore și 5 minute din 2010, când același Isner se impunea în fața lui Mahut cu 70-68 în decisiv.

Nadal și Djokovic au intrat în cele din urmă pe teren în jurul orei 20:00 (22:00 în România) și aveau numai trei ore la dispoziție să încheie partida. O regulă introdusă în 2004, când a fost instalat acoperișul de pe Arena Centrală, împiedică disputarea meciurilor după ora 23:00 (01:00 în România). Singura dată când această regulă a fost încălcată a fost în 2012, la un meci dintre Andy Murray și Marcos Baghdatis. Partida s-a încheiat însă la ora 23:02. :D

Agresivi din start

Din primele schimburi dintre Rafa și Nole ne-am putut da seama că e aproape imposibil ca meciul să se încheie vineri. Episodul 52 al uneia dintre cele mai mari rivalități din istoria tenisului nu poate fi înghesuit în 180 de minute. Djokovic a pus presiune pe Nadal încă din debutul primului set. Ibericul și-a câștigat primele trei game-uri pe propriul serviciu cu mare dificultate, iar la al patrulea a cedat. Nole s-a desprins rapid și a închis primul set cu 6-4.

Meciul s-a încins în setul secund. Rafa a dat din nou semne de slăbiciune propriul serviciu, însă a ”spart” primul și s-a dus la 3-1. Au urmat alte două break-uri, câte unul de fiecare parte. Schimburi din ce în ce mai lungi de parcă s-ar juca pe zgura de la Roland Garros, nu pe iarba rapidă de la Wimbledon. Urmează primul game solid pe propriul serviciu, câștigat la zero, iar Rafa ajunge la 5-2. Nole forțează re-break, însă Nadal salvează două mingi de break și egalează la seturi, 6-3!

Cum să oprești meciul ăsta?

Un lucru e clar: Djokovic s-a întors! După luni întregi în care s-a zbătut să revină la cel mai înalt nivel, sârbul pare în final complet refăcut după operația la cot. Nu poți să îl domini pe Nadal fără să joci la 140%.

Setul trei ne-a ținut cu sufletul la gură. N-am mai avut break-uri, nici măcar mingi de break, însă s-a jucat într-un ritm absolut incredibil. Scrie semifinală în dreptul meciului, dar ne uităm la adevărata finală și la un posibil clasic al tenisului masculin. Nadal trece peste un moment dificil la 2-3, când se vede condus cu 30-0 pe propriul serviciu, grație forehandului irezistibil pe care îl posedă. Novak se salvează și el din aceeași situație la 5-5 și ne îndreptăm spre tie-break.

Prelungiri pe muchie de cuțit

Și ce tie-break! Nadal începe prost, dublă greșeală, însă își recuperează punctul pierdut cu un smash. Sârbul se desprinde la 5-3, însă pierde trei puncte consecutive! Ultimul după 23 de lovituri, câștigat de Nadal cu același forehand. Djokovic e însă MONUMENTAL salvează una, două, TREI MINGI de set! Îl toacă psihic pe Rafa și întoarce tie-break-ul în favoarea sa, 9-8 și minge de set. S-a făcut deja ora 23:00 în Anglia, însă nimeni nu îndrăznește să-i oprească pe cei doi campioni.

Nervii sunt împinși la maxim. Nadal servește prost, însă Djokovic lovește prea lung și e 9-9. Ibericul îi oferă însă o nouă minge de set după un voleu ratat, iar Nole nu mai greșește! 2-1 la seturi, iar meciul se oprește în fluierăturile fanilor. O gură de oxigen pentru Rafa, care venea după un meci în sferturi de aproape cinci ore cu Del Potro.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.