CM 2018

3 controverse care agită prima dimineață de după Mondial! » Ipocrizie, euforie, rasism. Tu ce părere ai?

+18 Foto
FOTO: Reuters

Articol de Gazeta Sporturilor  —  luni, 16 iulie 2018

Franța este pentru a doua oară în istorie campioană mondială, după victoria clară de aseară în fața Croației, 4-2.

Finala CM 2018, disputată la Moscova, a stârnit la final mai multe controverse în mediul online, legate de originea jucătorilor Franței, de comportamentul președintei Croației, Kolinda Grabar - Kitarovic, la festivitatea de premiere, și de modul în care românii au ținut să le dea replica francezilor după caricatura rasistă a celor de la Charlie Hebdo la adresa Simonei Halep. 

1. Ipocrizia fanilor români

În timpul Campionatului Mondial au existat mai multe discuții privind originile jucătorilor francezi, naționala lui Deschamps fiind criticată de mulți fani români că are fotbaliști cu origini africane.

Dintre cei 23 de jucători pe care Franța i-a avut la CM 2018, 15 au dublă cetățenie. Printre ei se numără fotbaliști importanți, precum Pogba, Matuidi, Mbappe, Umiti și Kante.

78,3%dintre jucătorii din lotul Franței sunt migranți. Procentul de migranți din întreaga Franță este de aproximativ 6,8% din numărul total al populației de 67 de milioane de locuitori

Jurnalistul TV Telekom Sport, Tudor Samuilă, a postat pe contul de Facebook un mesaj în care taxează ipocrizia fanilor români, comparând situația cu ce s-a întâmplat la "naționala" României.

2. KOLINDA SUSPECTĂ

La festivitatea de premiere, președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a atras toate privirile. Deși naționala lui Zlatko Dalic a pierdut, oficialul croat a fost extrem de fericit. După ce a trăit meciul la intensitate maximă în tribuna oficială, Kolinda a apărut pe podium ținându-se de mână cu omologul său, Emmanuel Macron, i-a îmbrățișat pe jucătorii croați, pe jucătorii francezi și chiar și pe arbitri.

În timp ce mulți au apreciat-o pe Kolinda Grabar-Kiatarovic pentru naturalețe, în Croația a fost destul de criticată pentru gesturile sale, considerându-se că "ceva nu a fost în regulă cu ea".

Jurnalistul Costin Ștucan a distribuit un mesaj postat de un croat pe contul de Twitter, în care Kolinda a fost fotografiată bucurându-se când francezii au ridicat trofeul Cupei Mondiale. "Oameni buni, ce face? Această fotografie arată că ceva a fost în neregulă cu ea".

3. CARICATURĂ RASISTĂ editată de români 

Imediat după succesul Franței, românii au decis "să o răzbune pe Simona Halep", ironizată pe 14 iunie în publicația Charlie Hebdo după ce a câștigat Roland Garros. A fost vorba despre o caricatură cu Simona strigând "Fier vechi, fier vechi", în timp ce ține trofeul de la Paris. (Detalii aici)

Ulterior, pe internet a apărut o editare a caricaturii cu Simona Halep, care s-a viralizat printre români. În locul Simonei Halep, un jucător francez ține acum trofeul Cupei Mondiale. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.