După 9 etape nervoase, dar pe plat, marii favoriți din Turul Franței sunt boxați într-un ecart de două minute. Însă, odată intrat în Alpi, plutonul poate fi frontul unor înfruntări nefirești.
Turul Franței continuă marți cu prima etapă montană, între Annecy și Le Grand-Bornand, 158,5 kilometri în Alpi, cu 3 cățărări de categoria I și una de categorie specială, în care belgianul Greg Van Avermaet va preda, cel mai probabil, tricoul galben. Va fi prima luptă serioasă între marii favoriți, prima din 3 zile consecutive ce vor culmina pe Alpe d'Huez, însă sunt câteva conflicte la vârf care mocnesc în sânul plutonului.
"Următoarele 3 zile vor fi brutale" Tom Dumoulin, liderul Sunweb
Cum se devorează o balenă: Froome vs Thomas
Cel mai bine clasat favorit în clasamentul general este Geraint Thomas, britanicul în vârstă de 32 de ani care a reușit în premieră să țină cadrul bicicletei drept și să stea departe de căzături sau alte evenimente conexe ce l-ar fi costat energie și putere. Pe hârtie, Thomas e al doilea lider de la Sky, acolo unde Chris Froome încearcă să devină al cincilea rutier din istorie cu 5 Mari Tururi, după Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Indurain, dar pe șosea, cel mai apropiat favorit față de Thomas este Valverde, la 48 de secunde, iar Froome la 59!
Dar ierarhia din cadrul echipei Sky pare bine stabilită. Servais Knaven, unul dintre directorii sportivi ai echipei, a fost tranșant: "Cum adică doi lideri? Avem un lider și un lider de rezervă. Froome are 6 Mari Tururi în palmares, deci e lider fără dubii". În schimb, Froome a părut mai puțin dispus să ia o poziție tare, lăsând disputa intestină în ceață: "Șoseaua va stabili cine e liderul".
Totuși, dacă se face cum spune Froomey, liderul Sky este destul de evident. La 32 de ani, fără să se fi clasat NICIODATĂ în top 10 într-un Mare Tur, Geraint Thomas e în sfârșit în formă, a câștigat Criterium du Dauphine și s-a păzit extraordinar în zilele stresante din prima săptămână. Va mai avea răbdare să nu-l contreze pe Froome pentru șefie?
Froome i-a făcut același lucru lui Bradley Wiggins, în 2012, când l-a sfidat evident pe cățărări, iar Wiggo are o opinie interesantă față de situația de la Sky. Fostul câștigător al Turului are un scenariu ciudat: David Brailsford, șeful absolut de la Sky, îi va învrăjbi pe cei doi lideri unul împotriva celuilalt, nu va stabili definitiv cine ține frâiele. Rămâne de văzut dacă asta nu va produce daune majore pe șosea.
15este locul pe care a fost cel mai bine clasat Geraint Thomas în Turul Franței, în 2015 și 2016, de fiecare dată fiind în serviciul lui Froome
Movistar, balaurul cu 3 capete
Mikel Landa a suferit din cauza unei căzături puternice în ultima etapă, cea cu pavate de Roubaix, dar a fost ajutat extraordinar de coechipierii de la Movistar pentru a revenit alături de marii favoriți, în timp ce Nairo Quintana și Alejandro Valverde s-au dovedit iarăși foarte versatili pe suprafața pretențioasă cu piatră cubică și au ieșit neatinși în clasamentul general.
Însă situația este la fel de complicată ca la Sky. A doua cea mai bună echipă din pluton are 3 lideri, fiecare cu câte o problemă majoră.
- Alejandro Valverde s-a folosit de șiretenia tipică pentru a fi al doilea cel mai bine clasat favorit, la 48 de secunde de Geraint Thomas, însă are 38 de ani și pare mai mult vânător de etape decât un lider consistent pentru tricoul galben;
- Mikel Landa pare rutierul spaniol pe care Movistar este din ce în ce mai tentată să mizeze, în condițiile în care Nairo Quintana nu livrează de ceva vreme în Turul Franței, însă a fost zdruncinat bine în etapa de pavate, cu pielea julită pe umăr;
- Nairo Quintana are deja 2 minute și 7 secunde față de Thomas, unul față de Froome, și este aproape să fie clasat cel mai slab în clasamentul general. Pentru un rutier defensiv, care nu a fost capabil să lanseze atacuri nici când putea câștiga tricoul galben în munți, pe profilul său favorit, ecartul s-ar putea dovedi un handicap insurmontabil;
Deci rămâne intrebarea: cine va fi dispus să muncească pentru ceilalți? Valverde nu ar avea nicio problemă să tragă atât pentru Landa, cât și pentru Quintana, atâta timp cât ambițiile sale personale, adică o etapă, sunt satisfăcute. Dar va trage Quintana pentru Landa în cazul unei probleme în Alpi sau Pirinei? Ar fi în interesul columbianului ca Landa să se dovedească inapt pentru scena pariziană, în condițiile în care managementul de la Movistar pare să își fi pierdut răbdarea.
Apoi, Landa, 28 de ani, a promis că nu va mai fi locotenentul nimănui, după ce Froome l-a oprit de la podiumul din 2017, și e rutier spaniol într-o echipă spaniolă. Nu va fi protejat instinctual? Și cine va ataca primul?
Marii anonimi: Nibali, Fuglsang, Bardet
Romain Bardet a fost slab în contratimpul pe echipe, a suferit din cauza unei probleme mecanice în etapa de pavate, dar a recuperat incredibil alături de echipa Ag2R. "Un miracol", i-a spus francezul în vârstă de 27 de ani, care încearcă să devină primul ciclist din Hexagon, de la Bernard Hinault 1985, care se impune în Marea Buclă. Mai are suportul și puterea necesară pentru artificii?
Vincenzo Nibali a fost rechinul tăcut. Invizibil în toate cele 9 etape, dar clocotind pe seama coechipierilor care l-au lăsat baltă la contratimpul pe echipe, italianul s-a ținut scai de marii favoriți. Unii jurnaliști prezenți în caravană vorbesc despre camuflaj, despre un Nibali care stă la cutie pentru a ieși cu toate armele pornite.
Jakob Fuglsang s-a remarcat când a confiscat trena în grupul favoriților în ultimii 50 kilometri dinspre Roubaix. Danezul rămâne un rutier interesant, cu top 10 în Turul Franței, e lider absolut la Astana, deci de ce nu ar avea două săptămâni interesante?
Clasamentul general (favoriții în bold):
1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC 36:07:17
2 Geraint Thomas (GBr) Sky 0:00:43
3 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors 0:00:44
4 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors 0:00:50
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:01:31
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:32
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana 0:01:33
8 Chris Froome (GBr) Sky 0:01:42
9 Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott
10 Mikel Landa (Spa) Movistar
11 Søren Kragh Andersen (Den) Sunweb 0:01:43
12 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:01:48
13 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:01:57
14 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:01:58
15 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:02:03
16 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:02:06
17 Romain Bardet (Fra) AG2R 0:02:32
18 Warren Barguil (Fra) Fortuneo-Samsic 0:02:37
19 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:02:42
20 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:02:48
21 Nairo Quintana (Col) Movistar 0:02:50
22 Rigoberto Uran (Col) EF Education First 0:02:53
23 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 0:03:08
24 Daniel Martin (Irl) UAE 0:03:22
25 Pierre Rolland (Fra) EF Education First 0:04:21
{{text}}