Gimnastica

Andreeea Răducan înainte de Europenele care debutează azi: "Să nu mai trăim momentele neplăcute de la Rio"

Articol de Marian Ursescu   —  joi, 02 august 2018

Andreea Răducan, președintele FR Gimnastică, vrea ca ambele echipe, fete și băieți, să se califice la JO de la Tokyo. Primul semn îl pot da la Europenele de la Glasgow care debutează azi 



Gimnastica românească nu traversează o perioadă tocmai bună. Ba din contră. Se încearcă reconstrucția din mers a unor echipe, atât la fete, cât și la băieți, care să reintre în circuitul de performanță la cel mai înalt nivel. România nu a reușit calificarea cu echipele la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, un lucru fără precedent până acum. Fosta mare gimnastă Andreea Răducan, președintele federației, e optimistă și crede că nu se va mai repeta acest lucru și la Tokyo 2020.

Răducan e de trei zile cu fetele, la Glasgow, acolo unde azi vor debuta întrecerile europene, atât la junioare, cât și la senioare. "Senioarele au avut deja parte de acomodare, au avut contact cu aparatele de concurs. Eu sper ca ele să-și stăpânească emoțiile și să-și facă exercițiile așa cum le-au pregătit", a declarat Răducan. România va intra în concurs în ultima subdiviziune, azi, de la ora 21:00, alături de Germania, Ungaria, Franța, Italia, Rusia, Elveția și Marea Britanie. "Pe vremuri, când intrai în concurs în ultima subdiviziune era un avantaj. Acum nu știu ce să zic. Fetele trebuie să rămână concentrate pe ceea ce au de făcut ele și să nu le privească exercițiile celorlalte echipe", a adăugat Răducan.

Ședință cu fetele

Președintele FRG a stat de vorbă cu fetele, cu staff-ul tehnic și a încercat să le conștientizeze de importanța momentului. "Ele trebuie să înțeleagă că sportivii care-și doresc cu adevărat să facă performanță, vor reuși. Dacă aștepți să te împingă cineva de la spate, dacă lucrezi o zi și două stai pe margine, nu vei face nimic", le-a transmis Andreea. 


România se va baza la senioare pe Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Laura Iacob și Nica Ivănuș. "Din păcate nu o avem aici pe Larisa Iordache care, cum bine știți, se află în recuperare după a doua intervenție la tendonul lui Achile. Din partea ei există dorință de a reveni. Eu i-am transmis că mi-e dor să o văd pe aparate, cu toată forța, dar sunt conștientă că e nevoie de răbdare", a subliniat campioana olimpică de la Sydney. 

În concursul pe echipe, la junioare vor intra în concurs patru fete, dintre care vor puncta cele mai bune trei dintre ele. "La senioare însă, intră trei și vor puncta trei, ceea ce înseamnă că nu avem voie la nici o greșeală!", a explicat oficialul FRG.

Cu gândul la Tokyo

Andreea Răducan își dorește ca de pe acum fetele și băieții să facă un pas mare spre calificarea la Tokyo 2020. "Au început deja emoțiile. Nu vreau să mai trăim momentele neplăcute de la Rio, atunci când nu am reușit să ne calificăm cu echipele. Acum trebuie să intrăm în finală, la Europene, iar la Mondialele de la Doha, din această toamnă, să ne clasăm între primele 8 națiuni ale lumii", e dorința Andreei Răducan. 


Obiective clare

Andreea Răducan a făcut cunoscute și obiectivele FRG pentru această ediție a Europenelor. "Antrenorii și-au asumat aceste obiective. Ne dorim o comportare cât mai bună, dar trebuie să urcăm și pe podium. La fete, trebuie să obținem una-două medalii, plus alte două locuri 4-6. Aici includem și echipa de junioare. La fel și la băieți. Pe 5 august seara vom termina cu fetele, pe 6 vor pleca acasă, iar în aceeași zi la Glasgow vor ateriza băieții pentru concursul din 9-12 august", a detaliat Răducan. 

Ocolișan, accidentată 

Necazuri pentru echipa României înainte de începerea concursului continental. Marți seară, în timpul antrenamentului oficial pe podium, Anamaria Ocolișan (foto) a suferit o accidentare la gleznă, la aterizarea saltului Tsukahara, una dintre diagonalele integralului de la sol, informează pagina oficială de Facebook a Federației Române de Gimnastică. În urma primelor investigații medicale, la care a fost supusă în aceeași seară, nu a reieșit că ar fi suferit vreo fractură, însă recomandarea medicilor a fost să nu continue concursul și să facă repaus plus tratament local. Ea nu va putea intra în competiție, o vor face însă colegele Golgotă, Ghiciuc, Iacob și Ivănuș. 

146 de medalii are România în palmares la Europene, fiind națiunea cu cele mai multe distinții. Au fost 53 de titluri continentale, 49 de medalii de argint și 44 de bronz

Televizare TVR

Sâmbătă, ora 15:00

Finala pe echipe senioare

Duminică, ora 16:30

Finalele pe aparate senioare

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.