Sporturi   •   Atletism   •   ATLETISM

Amintiri de poveste » Paula Ivan, campioana olimpică de la Seul 1988, rememoreză primii săi pași în atletism, vorbește de perioada de glorie, dar și de cel mai trist moment al carierei

+4 Foto
Semnând în Cartea de onoare a Școlii din Sânpetru (foto: Iulian Cuibar)

Articol de Iulian Cuibar   —  vineri, 03 august 2018

În 1988, Paula Ivan a câștigat aurul în proba de 1.500 metri la Olimpiada de la Seul, iar recordul olimpic stabilit atunci este și astăzi în picioare.

La 30 de ani de la marea performanță, fosta atletă Paula Ivan a acceptat să fie ambasadorul tradiționalei curse "15 Noiembrie" de la Brașov. "Mă bucur că am fost aleasă să promovez această competiţie. Voi participa şi la ediţia din acest an şi o voi face şi în anii următori", a declarat Paula, în prezent profesoară de sport la Universitatea Spiru Haret din București.



Paula Ivan pe linia dreaptă în finala olimpică de la Seul. Românca a câștigat detașat disputa cu Laimutė Baikauskaitė și cu Tetiana Samolenko, ambele din URSS

Cursa abordată greșit

Rememorează perioada de sportivă. Vorbește cu mândrie de succesele ei și de anii de glorie ai atletismului românesc. "Pot să vă spun că aurul de la Seul a venit ca urmare a abordării greșite a tacticii la cursa de dinainte, de la 3.000 de metri", spune campioana. Își dorea aurul și la 3.000 de metri, dar a terminat pe doi, după Tetiana Samolenko din URSS. Antrenorul Ion Puică, soțul Maricicăi Puică, mă pregătea pe atunci. A venit la mine și mi-a spus: «Paulino, trebuie să mergi tare de la început, să ții ritmul constant. Altfel, te va întrece rusoaica pentru că e mai bună pe viteză!». Am reușit, iar recordul de 3:53.96, încă nu a căzut. La Olimpiadă, sportivii aleargă mai mult după loc decât după timp, poate de aia este în picioare și astăzi. Sunt mândră, dar nu m-aș supăra să fie depășit, pentru că de asta sunt făcute recordurile. M-aș bucura să fie o româncă cea care va reuși acest lucru", a declarat Paula Ivan.


Totul a pornit din Herăștiul natal

Campioana de la 1.500 de metri a dezvăluit și cum a început să alerge ea. "Eram acasă, la Herești, în județul Giurgiu. Eram foarte energică, toată ziua stăteam pe afară. Am avut noroc de un profesor de sport foarte bun, la școală. La educație fizică făceam de toate și a văzut că am înclinație către atletism. Domnul Valentin Zamfirescu venea o dată pe săptămână special pentru mine și alți copii, să ne pregătească suplimentar. Mergeam la competiții de tetratlon, până am ajuns la nivel național", a povestit fosta atletă.

Tot profesorul i-a înfrumat pașii spre Școala 190 cu profil sportiv, unde era o clasă de atletism. "Acolo mi-a fost cel mai greu. Am intrat în programul celor care se antrenau din clasa a cincea. Dar cred că a fost mai bine așa. Nu cred că e nevoie de performanță la copii, iar cei care au început foarte devreme, s-au pierdut, nu îmi aduc aminte să fi ajuns la Olimpiadă sau Mondiale vreunul", a adăugat Paula Ivan.

Abia după liceu, profesorul Gheorghe Teșu a îndrumat-o către semifond și fond. A început apoi să lucreze specific cu Ion Puică, practic startul ascensiunii sale. "Erau atleți care m-au impresionat cu adevărat, dar cel mai aproape am avut-o pe Maricica Puică. Era soția antrenorului meu, era de talie mondială. M-am pregătit în umbra dânsei, o perioadă de timp. Contează să ai un model de succes", crede Paula Ivan.


Momentul greu al retragerii

Paula Ivan a reamintit însă că sportul de performanță nu are numai perioade roz, de succes. Își aduce aminte și de perioadele dificile prin care a trecut, de momentele când îi venea să abandoneze totul.

"Când nu îți ieșea rezultatul dorit, când trebuia să mergi la un concurs în Vest, dar trebuia să pleci singură că antrenorului nu-i ieșise viza, sunt momente de care treceai greu sufletește. Dar mie, cel mai greu mi-a fost să stau departe de familie. De Paști, de Crăciun eram în cantonament, departe de cei dragi. Era tare greu", spune Paula Ivan. Dar aceste lucruri se uită când vin rezultatele, când ești aclamată în picioare de un întreg stadion.

Paula Ivan a alergat până la 37 de ani. Născuse și a încercat să revină. S-a ales însă cu o întindere abdominală, iar medicii au îndemnat-o să renunțe. "Am făcut 8 ani de pauză, dar am simțit din nou nevoia să alerg. După un an și jumătate de pregătire, una extenuantă, cumplită aș spune, am ajuns să ajung a treia la nivel național, după Gabi Szabo și Violeta Beclea", își amintește fosta campioană olimpică.

Visa să meargă la Olimpiada de la Sydney, în 2000. "Mi s-a comunicat că nu voi merge la Olimpiadă. E singurul lucru care mi-a lăsat un gust amar, altfel cred că aș mai fi alergat cinci-șase ani. După această veste, am terminat sezonul și m-am oprit. Am considerat că am sacrificat destul familia. Mi-am amintit că după cununia civilă, a doua zi, plecasem în cantonament pentru Balcaniadă. Acum aveam și copil și am zis că e mai bine să spun stop", a declarat Paula Ivan. 

Cursă demonstrativă la Moscova

Paula Ivan a participat și la Jocurile Olimpice de la Moscova, 1980, dar nu în calitate oficială! Atunci, tânăra de 17 ani, a fost trimisă să alerge pe stadionul Olimpic, într-una dintre pauze, într-o cursă demonstrativă. Îmi câștigasem participarea după ce câștigasem un cros al tineretului, desfășurat în mod tradițional pe 2 mai", a rememorat Paula. A fost impresionată de măreția concursului de la Moscova. "Ce am văzut atunci, m-a făcut să vreau să ajuns și eu, să particip cu adevărat. După ani de muncă, de sacrificii, am reușit", a spus Paula Ivan. 

Crosul "15 Noiembrie" omologat IAAF

Competiția care se desfășoară în mod anual, la Brașov, a fost inițiată în 1990, în amintirea revoltei anticomuniste a muncitorilor brașoveni, din 1987, mișcare ce avea să anunțe Revoluția din 1989. Cursa populară face în acest an un pas important, un reprezentant al Federației Internaționale de Atletism (IAAF) venind la Brașov pentru a realiza măsurătorile și documentația necesară pentru certificarea internațională a competiției. Conform estimării, traseul clasic al crosului era mai scurt cu aproximativ 400 metri decât cel necesar omologării, motiv pentru care startul nu se va mai da de la poarta de intrare în fosta Fabrică de Autocamioane Braşov, ci din interiorul platformei industriale. Mai exact, de la Secţia 440, acolo unde s-a aprins scânteia revoltei anticomuniste. Premiile cursei ajung în 2018 la 25.000 de euro. 

"Există o explozie de curse populare de alergare. E bine că oamenii vor să fie sănătoși. Și la noi în țară, merg la mișcare din ce în ce mai mulți. Venind ei, vor veni și copiii și nepoții. De aici, chiar, se pot naște și viitori campioni"

Paula Ivan, ambasador crosul "15 noiembrie"

"Copiii trebuie să se joace cât mai mult. Să alerge, să sară, să arunce. Mulți nu mai știu să arunce o piatră, să se joace la groapa cu nisip. Spiritul competiției se dezvoltă astfel, iar cine are potențial, treptat va fi selectat către sportul de performanță"Paula Ivan

"Nu zic vreo noutate, tentația tehnologiei e mare. Nu e rau, dar trebuie măsură. Mulți copii ajung să joace fotbal și tenis pe telefon, dar altfel e să facă asta în natură. Riscă să ajungă obezi, să poarte ochelari devreme".

Paula Ivan

2 medalii olimpiceare Paula Ivan în palmares, ambele cucerite la Seul: aur la 1.500 de metri și argint la 3.000 de metri

 

4 medalii de aurla Universiadă a câștigat Paula Ivan: două la Zagreb 1987 și două la Duisburg 1989

Cei mai buni timpi ai Paulei Ivan

  • 800 m – 1:56.42 (1988)
  • 1500 m – 3:53.96 (1988)
  • 3000 m – 8:27.15 (1988)
  • 5000 m – 15:31.22 (1989
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.