- Reportaj exclusiv de la antrenamentul canotoarelor române, cele mai bune din Europa. La 4 zile de la câștigarea titlurilor continentale, fetele au susținut un test de efort incredibil, la care nu mulți dintre noi ar rezista.
România, prima țară din canotajul european! Cele 7 medalii cucerite de "tricolori" la recent încheiatele campionate continentale de la Glasgow au clasat țara noastră pe primul loc în clasamentul pe națiuni! Un sport de tradiție în România, care a trecut însă, nu demult, printr-o perioadă extrem de grea, de tranziție, a revenit în top! Cum s-a ajuns însă aici? Cum se muncește într-un sport în care sportivilor li se crapă mâinile pe rame sau pe vâsle?
Cu noaptea în cap
E ora 8 de dimineață când primele sportive apar în sala de forță a Complexului Național de la Snagov. Pe ușă e un tabel detaliat cu numele sportivelor, ora de intrare la teste, programul în amănunt.
"Încep testele cu masca pe figură", ne spune Nicoleta Pașcanu, cu o față nu prea bucuroasă. Campioană mondială de tineret, Nicoleta și colegele ei din barca de patru vâsle, Elena Logofătu, Georgiana Vasile și Simona Radiș, deschid "ziua de groază" pentru canotoare!
Mască pe figură pe ergometru? Par scene desprinse din filme, cu antrenamente ca pentru Legiunea Străină. "Sunt teste pe care le facem periodic, nu e nimic ieșit din comun. Se practică în toate țările", ne explică antrenorul coordonator Mircea Roman.
1.250 de metri într-un ritm susținut
Fetele trag pe ergometru, cu masca pe figură, timp în care sunt monitorizate de niște aparate speciale. Se măsoară consumul de oxigen, ritmul cardiac, nivelul de efort maxim și minim. Li se ia și sânge la finalul testului, din care se extrag alți parametri. "Toate aceste valori ne ajută apoi în pregătire. Știm în ce ritm să lucrăm cu fetele, cât pot ele cel mai mult, pentru că aici ne testăm, practic, limitele", adaugă Mircea Roman.
Canotoarele trag pentru test 1.250 de metri într-un ritm susținut. Încep printr-o cadență ridicată în care se merge pe 500 de metri în 1:20 minute-1:50 minute, în funcție de abilitățile fiecărei sportive. Pe margine, toată lumea încurajează, antrenorii dau indicații. Pe lângă Mircea Roman mai sunt și secunzii Marcus Despina și Ciprian Atomei. "Ridică un pic cadența, luptă acum! Spre 40 mergi. Haide! Bravo! E bine acum și du-te! Dă-i drumul la brațe, ultimele lovituri", se aud încurajările.
Sportivele icnesc, scot sunete de efort maxim de epuizare totală. Când li se dă jos masca, de către cârmăcița Daniela Druncea, deschid larg gura asemenea unor pești care au ieșit la suprafața apei în căutare de oxigen.
"Simți că te sufoci!"
Nu pot să se ridice imediat de pe ergometru. În acele momente, picioarele nu te mai ascultă. Ești ca un boxer care a fost făcut knock-out! Transpirația curge șiroaie. Intervin masorii. Și nu e totul terminat. Pentru revenire, canotoarele trec pe alte ergometre. De această dată, fără mască. Trag într-un ritm lejer, pentru revenire. Dar au de tras între 10 și 45 de minute!
"Doamne, urăsc ziua asta! Numai când știu că o să-mi pună masca aia pe figură și mă ia capul! E ceva psihic, numai la gândul că o să port masca", spune Gianina Beleagă, campioana mondială din barca de dublu vâsle, categorie ușoară.
Dubla campioană europeană Mădălina Bereș nu se sperie. "E un ritm susținut, pe care-l întâlnești la fiecare cursă. E foarte solicitant, nu e plăcut, dar trebuie să trecem și peste asta. De doi-trei ani, de când îl dăm, ne-am obișnuit", spune Mădălina.
Merge să se schimbe și iese pe lac, pentru o cursă de revenire, cu colega sa din dublu rame, Denisa Tâlvescu. "E o perioadă grea. Ne așteaptă Mondialele, avem de muncit, dar măcar să o facem cu folos", spune strocul bărcii de 8 plus 1.
A venit WADA!
Când se apropie de final, mai au câteva fete de trecut prin chinuitorul test, antrenorul Mircea Roman le mai dă o veste elevelor sale. "Fetelor, au venit cei de la Agenția Mondială Antidoping (WADA) pentru teste. Nu știu pe care dintre voi vor lua la testare! Pregătiți-vă!", le spune tehnicianul.
E a doua oară pe anul acesta când cei de la WADA vin în cantonament la Snagov. "Au mai fost și cei de la laboratorul nostru. Sunt lucruri periodice și normale. Fiecare își face treaba", a povestit Roman. Omul care de ani de zile tot "construiește" bărci. Bărci care aduc medalii peste medalii. Dar un lucru e sigur, după ce asiști la un astfel de antrenament... Aurul nu se obține prea ușor, ci cu masca pe figură!
"Când am făcut testul prima dată, cred că acum doi ani, m-am panicat! Atunci am tras o pistă întreagă, de două mii de metri! Am tras tare pe prima mie, iar apoi parcă mi-a luat cineva oxigenul. M-am sufocat. Am cam dat-o-n gard, cum se spune. Dar acum m-am obișnuit"
Amalia Bereș, vicecampioană mondială de tineret"Nu mi se pare un test wow! Nu-i mare diferență între a avea și a nu avea masca. Eu așa simt. Cert e că la fiecare test tu vrei să-ți îmbunătățești timpul, să progresezi. Nu de fiecare dată îți iese însă. Un lucru e cert: în barcă, la cursă, e mai ușor, e atmosfera de concurs, ești pe apă. Mie, uneia, nu-mi place pe ergometru"
Ioana Vrânceanu, componentă a bărcii de 8 plus 1, campioană europeană și mondială"Este un test specific, pe care-l dăm periodic. E un pic dificil pentru că ți-e îngreunată respirația cu masca pe figură. Dar sportivele luptă să se autodepășească. Unele reușesc, altele mai puțin. Se muncește serios la lot, nu poți obține medalii stând la umbră"
Mircea Roman, antrenor coordonator lot feminin canotaj
3 medalii au obținut fetele la recent încheiatele Campionate Europene: aur, cu barca de dublu rame și la 8 plus 1, și argint, cu barca de patru rame
24 de canotoare din lotul olimpic al României au susținut ieri testul "Masca pe figură"
{{text}}