Fotbal   •   Liga 1   •   INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Qaka, transfer dubios la FCSB! » Becali a răscumpărat procente din jucător de la un moldovean implicat într-o rețea criminală din Italia

Poză de la negocierile de la reședința lui George Becali. Zaporojanu, tatăl lui Qaka și Timofei Cârlig apar în poză, Bodiu nu

Articol de Costin Ștucan   —  marți, 14 august 2018

Unul dintre impresarii moldoveni care l-au adus pe Kamer Qaka (23 de ani) la FCSB are un trecut îndoielnic. Numele său a apărut într-o rețea de hoți de mașini de lux din Italia. Tot el deținea și procente din mijlocașul albanez, lucru interzis de FIFA!

În victoria cu 3-1 de la Mediaș, albanezul Kamer Qaka a fost titular pentru a doua oară după transferul la FCSB de la începutul acestei veri. El a jucat 73 de minute împotriva echipei controlate acum de oamenii care l-au adus în România în urmă cu un an, la Poli Iași.

Octavian Moraru, fiul controversatul afacerist moldovean Valerii Moraru, apare în organigrama Gaz Metan ca organizator de competiții. În realitate, însă, el decide politica de transferuri la Mediaș împreună cu impresarul Arcadie Zaporojanu. Cei doi reprezintă Fotbal Hedbo. Firma cu acest nume a fost folosită în contractul de management sportiv semnat cu Poli Iași acum un an, însă la Mediaș compania din Chișinău nu mai apare oficial.

“Ne-am asumat colaborarea cu Gaz Metan la rugămintea domnilor Mărginean și Pustai, dar nu am intrat cu numele Fotbal Hebdo. S-a dus doar Octavian. Am zis că nu vreau să mai pun numele Fotbal Hebdo la bătaie”, spune Arcadie Zaporojanu, impresarul lui Mircea Lucescu în anii de glorie ai Șahtiorului.


Arestat pentru furt de mașini

Acum trei luni, tot Zaporojanu și Octavian Moraru au definitivat transferul lui Qaka de la Poli Iași la FCSB, deși erau implicați deja la Gaz Metan. La tratativele de la reședința lui George Becali din Aleea Alexandru au mai participat tatăl fotbalistului și o altă parte interesată, un cetățean din Republica Moldova numit Viorel Bodiu.



Qaka, în acțiune la Mediaș, în meciul cu echipa celor care l-au transferat la FCSB. Sursă: GSP

În vara lui 2017, Bodiu l-a adus la Poli Iași pe Kamer Qaka, împreună cu impresarul Timofei Cârlig. Cei doi acționau în numele impresarului italian Alexander Garini. Pentru că Bodiu și Cârlig îl transferaseră în Copou și pe croatul Ivan Kelava, cei doi moldoveni au devenit partenerii compatrioților lor de la Fotbal Hebdo în proiectul Poli Iași. “Viorel Bodiu s-a implicat mult în proiectul cu clubul ieșean. Toți facem parte din Fotbal Hebdo”, spunea Arcadie Zaporojanu în iunie 2017.


Doar că Viorel Bodiu este un personaj cu un trecut îndoielnic.

În Moldova, el este cunoscut ca un apropiat al oligarhului și omului politic Vladimir Plahotniuc datorită relației de prietenie pe care o are cu secretarul general al partidului lui Plahotniuc, Constantin Botnari. Numele lui a apărut în 2014 în presa de la Chișinău într-o afacere frauduloasă cu bani publici.

În anii ’90, Bodiu era cunoscut ca Viorel Clipa, un fotbalist modest de peste Prut. Apoi, a dispărut din peisaj până la jumătatea anilor 2010, când a reapărut sub numele Viorel Bodiu, un personaj implicat în futsal. Ulterior, în 2015, a fost o perioadă antrenor secund al naționalei Moldovei înainte de intrarea în impresariat.



Viorel Bodiu a figurat pe siteul Federației moldovenești ca antrenor secund la națională

“În anii în care a dispărut, Bodiu a avut probleme cu legea în Italia și Ucraina pentru furt de mașini. E încă pe lista neagră la intrarea în Italia”, a povestit o sursă pentru Gazetă.

Arcadie Zaporojanu a confirmat că știe despre trecutul lui Bodiu, dar nu a vrut să intre în detalii: “Am avut mai multe dispute cu el la Iași, ne-am despărțit. Nu mai lucrăm împreună”.

Acum 10 ani, pe 16 martie 2008, numele lui Viorel Bodiu (atunci în vârstă de 35 de ani) apărea în cotidianul italian La Repubblica pe lista persoanelor arestate pentru apartenență la o rețea de furturi de mașini de lux. Bodiu, încă o femeie din Moldova și alți 6 italieni au fost descoperiți în timp ce puneau la cale și furau autoturisme Mercedes, Audi și Range Rover, pe care le vindeau apoi în Moldova, Serbia, România și Rusia.

Rețeaua acționa cu precădere în Bologna și Milano. Infractorii furau cheile mașinilor din garderoba cluburilor de lux, furau pur și simplu mașini închiriate sau se înțelegeau cu proprietarii aflați în imposibilitatea de a mai plăti leasingul să însceneze dispariția mașinii.



Viorel Bodiu, la cursurile de antrenori ale școlii din cadrul Federației de la Chișinău

Gazeta a încercat să discute cu Bodiu despre acest episod, dar moldoveanul a susținut că este într-o ședință, apoi nu a mai răspuns apelurilor.

Procente din Qaka, contrar legilor FIFA

De ce a participat, însă, Bodiu la tratativele pentru Qaka de la palatul Auschnitt?

Potrivit presei din Iași, Bodiu deținea 25 de procente din drepturile economice ale lui Qaka. Procedeul - denumit Third Party Ownership (TPO) - este interzis categoric de regulamentele FIFA începând cu 2015, tocmai în încercarea de a evita infiltrarea rețelelor de crimă organizată în fotbal prin încălcarea independenței financiare a cluburilor!

Informația privind procentele deținute de Bodiu a fost admisă chiar de Qaka, pentru reporteris.ro: “Din ce ştiu eu, e vorba despre 15 la sută, nu de 25. Dar asta mai puţin mă interesează pe mine!”.

Omul care a realizat în numele Iașiului politica de transferuri, Arcadie Zaporojanu, a confirmat ezitant că procente din drepturile economice ale albanezului au fost deținute și de impresari: “Eu l-am adus pe Bodiu la negocierile cu Gigi Becali pentru a vedea că nu am nimic cu el. Ei (n.red. - Bodiu și Cârlig) au semnat cu Iașiul în sensul de procente de la un viitor transfer al lui Qaka. Au semnat un contract pentru…coproprietate…Nu știu dacă e corect spus. Acum nu mai există această formulare”.

În condițiile în care FSCB a plătit pentru Qaka 375.000 de euro plus TVA, firmei Sport Invest - folosită de Bodiu în contractul cu Poli Iași - îi revin 93.000 de euro. Pentru a ascunde un contract cu o terță parte, clubul din Iași nu avea decât soluția de a declara informații false în sistemul Transfer Matching System, o altă încălcare serioasă a regulamentelor FIFA.

Dacă FRF se sesizează, Poli Iași riscă o amendă usturătoare. În aprilie 2018, FIFA a dictat împotriva cluburilor Benfica, Sporting, Rayo Vallecano, Celta Vigo și Al Arabi sancțiuni în valoare totală de aproape jumătate de milion de euro pentru încălcarea regulii TPO.

Ambrosie neagă



Qaka și Adrian Ambrosie, în momentul semnării actelor cu Poli Iași, în vara lui 2017

Gazeta l-a contactat pe Adrian Ambrosie. Președintele lui Poli Iași neagă că regulamentele FIFA au fost încălcate la transferul lui Qaka.

-Domnule Ambrosie, din informațiile noastre, confirmate și de jucător, Viorel Bodiu deținea procente din transferul lui Kamer Qaka.

-Nu vă pot da informații. Sunt confidențiale.

-Știți că deținerea de procente din transferul jucătorilor este interzisă de regulamentul FIFA?

-Știu. De aia vreau să vă spun că nu e nimic în neregulă din punctul ăsta de vedere.

-Înseamnă că Qaka nu spune adevărul…

-Asta întrebați-l pe jucător. Dacă are informații verificate, să le demonstreze.

-Deci Poli Iași nu are niciun fel de contract cu o firmă pentru o sumă din Qaka?

-Tot ce am făcut a fost legat. Conform legislației în vigoare. Nu este nimic ilegal să ai un impresar căruia să-i dai ceva atunci când îți aduce un jucător sau când îl vinde.

-Da, dar nu poți să negociezi procentul viitor cu o terță parte.

-A negociat cineva? Aveți vreo dovadă că s-a negociat?

-Firma Sport Invest nu e implicată într-un contract cu Poli Iași?

-Sunt multe firme implicate cu Poli Iași, dar nu vă pot dezvălui partnerii noștri.

-Sunteți sigur că nu există niciun contract între Sport Invest și Poli Iași pentru procente din Qaka?

-V-am spus. Sunt informații confidențiale.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.