GSP special   •   Diverse   •   IMAGINI MEMORABILE

FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Perla Carpaților e o ruină » Totul arată deplorabil

+5 Foto
Așa arată trambulinele de la Vorohta: par nefolosite de zeci de ani (foto: Răzvan Luțac)

Articol de Răzvan Luţac   —  marți, 21 august 2018

Imagini memorabile de la cea mai cunoscută trambulină de sărituri din fostul URSS: Avangard, din Ucraina. Recordul ei a fost îmbunătățit în 2018, deși totul arată deplorabil.

Nu te-ai gândi că aici se mai face sport în 2018. La câțiva kilometri de izvoarele Prutului, o cascadă superbă care izvorăște de sub cel mai înalt vârf din Ucraina, Hoverla, în primul sat străbătut de râul-simbol, mândria săriturilor cu schiurile din fosta Uniune Sovietică zace într-o stare deplorabilă. Avangard, cu cele două K-uri - trambuline - încă funcționale, de 90 de metri și de 75 de metri, arată de parcă n-a fost renovată deloc după căderea Uniunii Sovietice. Când era cea mai mare trambulină din vecini și una de top din fostul URSS!

Record bătut în ruine

Cu toate că arată ca o ruină, Avangardul Carpaților găzduiește încă multe concursuri la nivel local și național. Mai mult, recordul trambulinei mari a fost îmbunătățit chiar la începutul anului! Când localnicul Vitali Kalinicenko a sărit 107,5m. Cea mai lungă săritură pe o trambulină încă existentă în Carpați, cea de la Borșa fiind desființată. Acolo, Florin Spulber a stabilit recordul României, 118m, în 1999. De-atunci, pârtia maramureșeană a decăzut, iar aceasta a fost închisă la mijlocul anilor 2000.


"Monument istoric"

Dacă trambulinele sunt ironizate de localnici, "au venit niște austrieci pe aici și le pozau ca pe monumente istorice", casa de bilete seamănă cu cea a unui stadion de județ. Cu 4 scânduri albastre pe post de ghișeu, fără vizor și un marcaj sovietic, "CASA" cu litere imense, pare mai degrabă o sperietoare pentru claustrofobi. Și nu un loc în care ai putea cumpăra tichete! În spatele ei, instalațiile de telescaun, învechite și ruginite, așteaptă iarna pentru a se urni din nou. Mai sus, pe lângă punctul de desprindere și aterizare, buruienile necosite întregesc imaginea dezastrului de la Vorohta.

Se sare de 96 de ani

Între 1986 și 1991, trambulina a făcut parte din circuitul FIS. Iar săritori precum dublul campion olimpic Ari-Pekka Nikkola sau triplul medaliat cu aur la JO Jens Weißflog au concurat aici. Sunt însă trei decenii de atunci.


Și aproape un secol de când s-a sărit pentru prima oară la Vorohta. Pe o trambulină care acum nu mai există s-au desfășurat campionatele Poloniei, deoarece localitatea se afla, pe atunci, în Polonia. Era 1922! z

Egală cu cea de la Râșnov

Care este situația în România? O singură trambulină normală este funcțională, K90 de la Râșnov, cea ridicată pe Valea Cărbunării în 2012. Iată situația tuturor celor 7 spații folosite în România pentru sportul de iarnă:

- Râșnov (Valea Cărbunării): 3 (K90, K64, K35) - toate funcționale

- Valea Strâmbă (Harghita): 2 (K70, K30) - doar a doua e funcțională

- Borșa (Maramureș): 1 (K110) - desființată

- Predeal (Cioplea): 1 (K65) - desființată

- Săcele (Bunloc): 1 (K60) - distrusă

- Miercurea Ciuc (Harghita): 1 (K50) - distrusă

- Săcele (Valea Largă): 1 (K45) - distrusă

790 de metrieste altitudinea la care se află baza Avangard

1955 este anul în care a fost ridicată trambulina de la Vorohta, fiind refăcută în 1973

105 kilometri sunt de la vama Sighetu Marmației și până în stațiunea Vorohta

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.