Julio Baptista, 36 de ani, achiziția cu super-CV de la CFR, e în realitate o capcană în care au picat clujenii: au semnat fără ca jucătorul să fi făcut teste medicale și au aflat abia după aceea că brazilianul are astm bronșic, o afecțiune care necesită un tratament cu o substanță aflată pe lista ”dopantelor”.
update 18:45
Iuliu Mureșan, președintele "feroviarilor" a oferit o primă reacție după ce problemele noului transfer au devenit publice. Nu a negat că Baptista suferă de astm, dar e ferm convins că brazilianul va putea fi utilizat în perioada următoare.
"Nu am luat un jucător bolnav, vă spun sigur asta! Am informat Agenția Antidoping și este totul ok, poate juca după acest tratament.
Deja Baptista respiră normal, cred că sâmbătă va termina tratamentul cu cortizon. E vorba de un tratament de 10 zile. A luat acest astm după călătoria cu avionul. Nu e o boală cronică, nici vorbă de asta. Sunt și alți jucători care evoluează cu astm și nu au probleme. E totul în regulă cu Baptista", a declarat Mureșan, potrivit realitateasportiva.net.
Știrea inițială
Lovitura-surpriză din vara asta, Julio Baptista la Cluj, a conținut un defect ascuns, pe care campioana l-a aflat abia după ce l-a înregimentat pe atacantul brazilian.
Baptista, 37 de ani în octombrie, a ajuns în România cu CV-ul formidabil: Real Madrid, Arsenal, Roma, Sevilla. Și cu o problemă medicală despre care ardelenii nu aveau habar. S-au prins prea târziu, când actele fuseseră deja semnate.
S-au grăbit să se lege la cap
Julio întâi a semnat și abia apoi a trecut printr-un control medical serios. A iscălit contractul vineri, după ce nu le răspunsese oficialilor clubului la telefon în prima parte a zilei.
Președintele Iuliu Mureșan a fost de acord să-l recruteze pe brazilian înainte de vizita medicală, doar ca să mai aibă timp să-l adauge pe lista de Europa League. Era ultima zi în care se mai puteau opera modificări în lotul de la UEFA. De aceea, când au izbutit clujenii să dea de el, au și parafat actele. Pe grabă.
Va putea juca? Nu se știe!
L-au testat după și au aflat că nu era totul în regulă, așa cum se bazaseră. Baptista suferă de astm bronșic! Asta au constatat medicii, o boală a căilor respiratorii.
Brazilianul face și tratament pentru afecțiunea aceasta, folosește inclusiv cortizon, o substanță aflată pe lista celor dopante, deci interzise sportivilor profesioniști.
Problema medicală a fostului atacant de la Real Madrid l-a împiedicat să joace în Luxemburg, unde Mureșan spera că sud-americanul avea să fie decisiv la debut. Și nu se știe deocamdată când va putea să apară în echipă Baptista. Tratamentul lui cu cortizon trebuie să continue, iar substanța nu le este permisă fotbaliștilor.
23 octombrie 2016
e data la care Baptista a jucat ultimul meci oficial, Orlando-DC United, în care a evoluat pentru gazde în ultimul sfert de oră și a marcat un gol
O scutire controversată
O soluție ar fi ca Agenția Antidoping să constate că Baptista folosește cortizonul pentru tratament, nu ca să trișeze pentru obținerea unor performanțe mai bune, și să-i ofere jucătorului o derogare.
Au mai existat cazuri de sportivi cu astm care au putut să concureze chiar și la Jocuri Olimpice. Unii au mai devenit și campioni. În jurul unora au existat suspiciuni că le-ar fi fost indus astmul, adică provocat intenționat ca să ajungă la cura cu cortizon. Medicamentul le îmbunătățea respirația și îi ajuta în concurs. Era mai puternic efectul lui decât erau simptomele astmului, deci "afacerea" devenea convenabilă.
I-a vrăjit CV-ul
Clujenii s-au grăbit să semneze cu Baptista de dragul numelui, unul uriaș față de nivelul obișnuit din campionatul românesc. Atacant sau mijlocaș ofensiv, Julio a jucat de 47 de ori pentru Brazilia și a marcat 5 goluri, a dat 11 goluri în 58 de partide la Real Madrid.
În 2005 era un fotbalist la mare modă în Europa. "E "Bestia", așa cum era poreclit! Un jucător cu un fizic impresionant!", era încântat Iuliu Mureșan. "Când l-am privit, m-am pierdut în ochii lui" a fost declarația uimitoare a lui Adrian Păun. Toți de la Cluj sunt impresionați de achiziție.
Doar că vedeta de aproape 37 de ani e doar pentru expoziții, măcar deocamdată. Conducerea de la CFR nu a comentat în legătură cu subiectul bolii lui Baptista, deși ziarul a încercat să obțină o declarație inclusiv prin intermediul ofițerului de presă Oana Sabău.
{{text}}