Volei

Minunea de la Craiova » Naționala de volei a României s-a calificat la un turneu final continental după o pauză de 23 de ani!

Componenții echipei României se bucură pentru victoria de ieri și pentru calificarea la Europene // FOTO cev.lu

Articol de Luminiţa Paul  —  duminică, 26 august 2018

”Naționala” masculină a României a învins azi spectaculos Finlanda, 3-1 (24, 22, -20, 21), și și-a asigurat calificarea la CE 2019.

Sunt 3 mingi de meci, aerul din Sala Polivalentă craioveană fierbe, la propriu, și nervii stau să plesnească. Dar nu, nu se întâmplă nimic care să împiedice victoria României în fața Finlandei, victoria care duce "naționala" masculină la un turneu final continental după o pauză de 23 de ani!

Imediat se compune buchetul galben, ca după fiecare punct câștigat, acum însă jucătorii zăbovesc câteva secunde în plus împreună, îmbrățișați, savurând un succes unic în felul său. Pentru că vine după atâta vreme și pentru că înseamnă un nou început.

Pentru că, așa cum spunea căpitanul Laurențiu Lică la TVR după meci, "am resuscitat voleiul masculin într-o seară de pomină, o seară nebună". "Tricolorii" învinseseră și miercuri, în deplasare, Finlanda, echipă calificată la Campionatul Mondial de anul acesta, dar atunci avuseseră nevoie de aproape două ore și cinci seturi.

"Am făcut un joc foarte bun în Finlanda", explica antrenorul Dan Pascu, "și ne așteptam la un meci mai greu acasă. A fost o victorie spectaculoasă, un rezultat deosebit și un joc bun din punctul de vedere tactic".

"Ne-am pregătit senzațional"

Cu trei victorii, cele cu Finlanda și una contra Danemarcei, România domină clasamentul Grupei A și nu mai poate fi detronată din vârf. Calificarea la CE din 2019 este asigurată, iar jucătorii o explică prin felul în care s-au pregătit pentru această campanie.

"E o minune, da, dar ne-am jucat șansa noastră. Poate în setul al treilea am simțit un pic de oboseală, dar nu contează, tot 3 puncte sunt, noi ne bucurăm", declara Cristian Bartha imediat după încheierea partidei, tot la TVR.

"La început, nu m-am gândit atât de departe, dar ne-am pregătit senzațional și încet-încet am început să credem", adăuga Lică. "Mergem la Europene cu gânduri bune. Am progresat fiecare în parte și mi-ar plăcea ca și în campionat să ne bazăm mai mult pe jucătorii români", au fost cuvintele lui Marian Bala.

În 1995, "naționala" masculină mergea la CE tot după o pauză, dar doar de 6 ani. Acum se închide un cerc mai larg, mai dureros. Și poate "minunea" va dura, de această dată, ceva mai mult. 

Clasament Grupa A
1. România 3 3 0 7p
2. Finlanda 3 1 2 4p
3. Danemarca 2 0 2 1p

"Vrem să ne respectăm șansele și să pregătim exemplar Campionatul European, unde să arătăm la fel de bine ca și până acum"
Andrei Spînu

"A fost tensiune mare, dar i-am făcut față prin dăruire și dorința de victorie arătată în teren. E un pas mare înainte pentru voleiul românesc"
Dan Pascu, antrenor "națională"

17 puncte a reușit Robert Aciobăniței, cele mai multe din tabăra română, tot el având și cele mai multe atacuri reușite, 12

FEMININ

În mai puțin de o oră

"Naționala" feminină a trecut, tot azi, dar în deplasare, de Letonia, 3-0 (13, 13, 15), într-o partidă care a durat 59 de minute. Disputat la Jelgava, în Zemgales Olympic Center, în fața a 300 de spectatori, meciul a fost dominat de "tricolore" de la început până la sfârșit.

Ioana Baciu a reușit cele mai multe puncte, 24, urmată de Adina Salaoru, cu 11, și de letona Marta Kamelija Levinska, 10. Tot Baciu a avut și cele mai multe atacuri reușite, nu mai puțin de 23, iar la blocaj Iancu a barat cu succes de 3 ori, la fel ca Salaoru. România învinsese Letonia tot cu 3-0 (11, 18, 22) și miercuri, la Craiova.

Următorul meci va fi acasă, contra Spaniei, iar ultimul pe 9 ianuarie 2019, în deplasare, cu Bosnia & Herțegovina. 

Clasament Grupa F
1. România 4 3 1 10p
2. Spania 3 2 1 6p
3. Bosnia și Herțegovina 3 2 1 5p
4. Letonia 4 0 4 0p
Primele două echipe se califică la turneul final din 2019

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.