Europa League

FCSB - RAPID VIENA // Grupele Europa League, în mare pericol » Motive serioase de îngrijorare pentru FCSB înaintea returului cu Rapid Viena!

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday, 29 August 2018

A 8-a încercare! Un singur rateu. FCSB a disputat şapte play-off-uri de acces în Cupa UEFA / Europa League. Singura dată când a fost eliminată s-a întâmplat în 2015, în faţa norvegienilor de la Rosenborg.

Din 2004, de când UEFA a introdus grupe şi în a doua competiţie continentală intercluburi, FCSB a disputat an de an play-off-uri. Fie că a fost vorba despre Cupa UEFA/Europa League, fie că au fost în Champions League. Acum, după o pauză de 3 ani, echipa va susţine din nou un baraj pentru accesul în Europa League.

Ultima amintire e una de coşmar. E, de fapt, singura situaţie în care gruparea roş-albastră a pierdut un baraj în Cupa UEFA/Europa League. S-a întâmplat în august 2015. 0-3 la Bucureşti cu Rosenborg, după care meciul retur s-a câştigat cu un scor insuficient pentru a duce formaţia mai departe, doar 1-0.

În rest, FCSB s-a descurcat excelent de fiecare dată când a trebuit să gestioneze o "dublă" decisivă pentru ajungerea în a doua competiţie continentală. E drept, nici adversarii n-au fost de calibrul celor întâlniţi în Liga Campionilor, dar sunt comparabili cu echipa pe care Pintilii şi compania o vor întâlni mâine seară, pe Arena Naţională.

Cea mai complicată dispută a fost cea de acum 8 ani. Adversară: Grasshopper. 1-0 pe Ghencea, însă returul a fost extrem de riscant. Elveţienii s-au impus 1-0, meciul a ajuns în prelungiri şi s-a decis la penalty-uri, unde Tătăruşanu a fost mai inspirat. 4-3 pentru FCSB de la punctul cu var!

În rest, calificări la îndemână, scorurile generale, pe ambele manşe, fiind cel mai bun argument că a fost uşor: 6-1 cu Valerenga, 5-1 cu St. Patrick, 5-0 cu Ekranas, 3-1 şi 4-3 cu ŢSKA Sofia. 

Motiv de îngrijorare: turul pierdut înseamnă eliminare :(

Situaţia de acum seamănă izbitor cu singurul caz în care FCSB a ratat accesul în grupe din cele 7 situaţii. O singură dată s-a întâmplat ca echipa să piardă prima manşă a unui baraj pentru Cupa UEFA/Europa League. Cu Rosenborg, în 2015, 0-3 pe Arena Naţională. Atunci a fost şi singura dată când FCSB a fost eliminată.

Acum, trupa lui Dică a fost învinsă de Rapid Viena cu un scor asemănător, 3-1 pentru austrieci joia trecută, la Viena. În rest, în celelalte cazuri, de fiecare dată s-a câştigat turul: 2-1 cu ŢSKA Sofia (2004), 3-0 cu Valerenga (2005), 3-0 cu St. Patrick (2009), 1-0 cu Grasshopper (2010), 2-0 cu ŢSKA Sofia (2011) şi 2-0 cu Ekranas (2012). 

Play-off-urile de Europa League: 85% succes

ANUL / ADVERSARA / CONCLUZIA
2004 / ŢSKA Sofia / Calificare
2005 / Valereng /a Calificare
2009 / St. Patrick / Calificare
2010 / Grasshopper / Calificare
2011 / ŢSKA Sofia / Calificare
2012 / Ekranas / Calificare
2015 / Rosenborg / Eliminare

Play-off-urile de Champions League: 50% succes

ANUL / ADVERSARA / CONCLUZIA
2005 / Rosenborg / Eliminare
2006 / Standard Liege / Calificare
2007 / BATE Borisov / Calificare
2008 / Galatasaray / Calificare
2013 / Legia Varşovia / Calificare
2014 / Ludogoreţ / Eliminare
2016 / Manchester City / Eliminare
2017 / Sporting Lisabona / Eliminare

ANTRENORI

4 străini şi 2 români au dus echipa în grupe

De fiecare dată când FCSB s-a aflat la ora barajului pentru accesul în grupele Cupei UEFA/Europa League a avut pe bancă un alt antrenor. Şapte play-off-uri, 7 antrenori. Şase dintre ei au reuşit să ducă echipa în grupe.

Unul singur a ratat, e vorba despre Mirel Rădoi. Dintre cei 6 care s-au calificat, 4 sunt străini, Zenga, Protasov, Bergodi şi Levi, ceilalţi doi fiind români: Ilie Dumitrescu şi Laurenţiu Reghecampf.

  • FCSB - Rapid Viena se joacă joi, de la ora 21:30, pe Arena Națională, în direct la Pro TV și liveTEXT pe GSP.ro. În tur, austriecii s-au impus cu 3-1.

Citește și: Se reabilitează la FCSB - Rapid Viena » La 4 luni după ce a creat un scandal imens, "centralul" Michael Oliver a primit un nou meci din partea UEFA

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.