Ideea naturalizării francezului Harlem Gnohere naște în continuare reacții vehemente. Ultima vine din partea "Honor et Patria", grupul de suporteri care susține echipa națională a României.
Format din fani ai mai multor formații din țară și recunoscuți pentru filosofia naționalistă pe care o împărtășesc, Honor et Patria a lansat un comunicat în care își expun motivele pentru care se opun naturalizării fotbaliștilor străini. Aceștia au creat și un mesaj imens, prin care "trag de mânecă" actuala conducere a Federației Române de Fotbal: "Construcție, nu importuri burlești, / Națională, nu «Internațional București!»".
fragmente din comunicatul honor et patria
"Ca urmare a inițiativei FRF de a urgenta obținerea cetățeniei române pentru jucătorul legitimat la FCSB, Harlem Gnohere, care ar urma să fie selecționat în echipa națională de fotbal a României, noi, grupurile care susținem organizat și constant echipa națională, ne exprimăm dezacordul total față de această decizie, iar motivele acestei poziții sunt următoarele:
În primul rând, considerăm nedreaptă acordarea cetățeniei române unei persoane străine într-un timp atât de scurt, în condițiile în care frații și surorile noastre din Basarabia sunt nevoiți să se supună unui procedeu mult mai complicat și care, în cele mai multe cazuri, se încheie prin refuzarea cetățeniei române de către autoritățile competente.
Avem frați și surori în Republica Moldova cărora li s-a refuzat dreptul la cetățenie română, deși aceștia vorbesc limba română, mulți dovedindu-și chiar atașamentul sentimental față de România prin acțiuni civice și sunt actuali cetățeni ai unei țări care, dacă luăm în considerare istoria deloc îndepărtată, era tot România până acum mai puțin de 80 de ani.
Un alt motiv pentru care considerăm nedreaptă naturalizarea jucătorilor străini în vederea convocării, îl reprezintă atitudinea incorectă față de tinerii fotbaliști care își sacrifică tinerețea prin cantonamente și pe terenurile de fotbal din țară, visând ca, la maturitate, să-și reprezinte țara în turneele internaționale. Acest motiv devine cu atât mai pertinent cu cât, într-o țară care are pepiniere de juniori ce sunt adevărate fabrici de talente fotbalistice, FRF alege să naturalizeze un jucător ajuns deja la vârsta de 30 de ani. Nu trebuie să uităm că pepinierele de jucători ale unor echipe precum Dinamo, Steaua, Petrolul, Corvinul Hunedoara și multe altele au oferit naționalei jucători ca Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuș, Cornel Dinu, Michael Klein, Nicolae Dobrin sau Mircea Dridea ce au făcut, pe vremea lor, din echipa națională a României una dintre cele mai cunoscute și mai respectate echipe naționale de fotbal din lume și au constituit, unii dintre ei, “Generatia de Aur”. La ora actuală, considerăm că România are resursele necesare de a crește tinere talente, existând câteva proiecte care se bazează exclusiv pe o astfel de politică, iar o inițiativă precum cea lansată de FRF nu poate face decât să demotiveze tinerii jucători.
În încheiere, considerăm îndreptățită poziția noastră față de inițiativa FRF, această poziție fiind susținută de modul prin care grupurile noastre sunt alături echipa națională, atât acasă, cât și în deplasare, direct de pe stadion, din resurse financiare proprii și cu sacrificii mari, dar, cel mai important, fără vreun interes financiar, ci din pură pasiune și dragoste de Țară".
{{text}}