Nationala

Azi e România - Muntenegru în Liga Națiunilor // Să spargem blestemul din ultimul deceniu cu echipele din Balcani! Echipele probabile

Articol de Răzvan Luţac  —  Friday, 07 September 2018

România debutează astăzi în Liga Națiunilor contra Muntenegrului, de la ora 21:45, la Ploiești, fără spectatori. 

În ultimii ani, "dublele" cu echipe din Balcani au fost de coșmar pentru România: n-am scos niciodată mai mult de 3 puncte din două meciuri!

Cum Cosmin Contra n-a schimbat multe în antrenamentele sale în ultimele zile, e de așteptat ca formula aleasă în primul meci din Liga Națiunilor să fie cea prezentată încă de ieri de Gazetă. Astfel, pe lângă cele 8 puncte fixe și clare, e de așteptat ca selecționerul să mizeze pe o bandă stângă 100% oltenească, Bancu fundaș și Mitriță mijlocaș, iar în atac să îl introducă, încă din primul minut, pe Țucudean. Asta pentru că vârful CFR-ului a avut evoluții mult mai bune la "națională" față de Keșeru.

4 "duble" ratate

Chiar dacă Muntenegru e lipsită de un sfert din lotul selecționat inițial de Ljubisa Tumbakovici, România trebuie să depășească și o barieră psihologică. Astfel, "naționalele" din Balcani ne-au fost potrivnice în multe preliminarii din ultimul deceniu. Chiar adversara ne-a răpit 4 puncte în ultimele! Iată rezultatele noastre:

  • preliminarii CM 2018, 1-1 și 0-1 cu Muntenegru (un singur punct);
    Am terminat în grupă pe locul 4, iar Jovetici a marcat ambele goluri ale adversarei;
  • preliminarii Euro 2012, 1-1 și 1-1 cu Albania; (două puncte);
    Am ratat din start campania, cu un egal la Piatra Neamț cu schipetarii, și am terminat pe 3;
  • preliminarii Euro 2012, 1-2 și 3-0 cu Bosnia (3 puncte);
    După un meci pierdut la Zenica, succesul din Giulești n-a mai contat. A fost și singura noastră victorie din ultima vreme împotriva unor balcanici;
  • preliminarii CM 2010, 2-3 și 0-5 cu Serbia (zero puncte);
    Cea mai mare umilință suferită de echipa națională în ultimul deceniu, meci intrat în istoria neagră și după escapada lui Adi Mutu de după meci.

Nici de bulgari n-am scăpat

Mai mult, chiar și acum mai bine de zece ani, când ne-am calificat la Euro 2008 de pe primul loc, singura echipă neînvinsă de "tricolori" a fost o balcanică. Bulgaria! După 2-2 la Constanța, vecinii de la sud ne-au învins cu 1-0 la Sofia. Ce-i drept, într-un meci care nu mai avea miză, elevii lui Victor Pițurcă având deja biletele pentru Austria și Elveția.

Tot din acele preliminarii de acum 12 ani datează și ultimul succes tur - retur cu o "balcanică", 2-0 și 6-1 cu Albania.

Albania ne-a scos și de la Euro

Însă aceiași albanezi ne-au răpit șansa unor "optimi" la Euro 2016, ultimul turneu final la care am particiat. Ne-au învins cu 1-0 la Lyon, gol Sadiku (minutul 43). Practic, în orice meci oficial cu o echipă din Balcani, în ultimii 10 ani, am scos o singură victorie. 3-0 cu Bosnia și Herțegovina.

Azi, la Ploiești, chiar dacă fără spectatori, elevii lui Contra pot încerca să stopeze seria nefastă. 

CONTEXT: În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.