Sporturi   •   Tenis   •   US OPEN

SERENA WILLIAMS - NAOMI OSAKA // Spectaculoasa poveste a japonezei care a triumfat acasă la Serena » De ce Naomi Osaka și-a cerut scuze după ce a câștigat US Open

Naomi Osaka alături de Serena Williams // Foto: Reuters

Articol de Roxana Fleşeru   —  duminică, 09 septembrie 2018

PORTRET. Naomi Osaka (19 WTA/20 de ani) a început tenisul devreme și a admirat-o toată viața pe cea pe care a învins-o în finala de la New York, Serena Williams, scor 6-2, 6-4.

CONTEXT: Serena Williams (36 de ani, 26 WTA) și-a pierdut cumpătul în timpul finalei pierdute la US Open în fața lui Naomi Osaka (20 de ani, 19 WTA), 2-6, 4-6, după ce arbitrul Carlos Ramos a penalizat-o cu un game din cauza indicațiilor primite de americancă din partea antrenorului Patrick Mouratoglou. Serena a reacționat dur, numindu-l pe arbitru "hoț" și "mincinos". Toate detaliile, AICI

"Îmi cer scuze că am câștigat", a spus Naomi Osaka printre lacrimi. În cel mai fericit moment al carierei sale, jucătoarea din Japonia părea cel mai nefericit copil din această lume. Urmele tristeții sale nu s-au șters nici măcar atunci când a strâns trofeul în brațe.

Prima sa finală de Mare Șlem a fost o nebunie, însă jocul său a fost unul sclipitor. Dincolo de izbucnirile Serenei, Naomi și-a arătat valoarea și stăpânirea de sine.


"Am reușit pentru că a fost prima mea experiență de acest fel, am simțit că nu trebuie să mă las copleșită de emoții sau de orice altceva, ci doar pe a juca tenis", a spus ea. Iar lucrul acesta i-a ieșit de minune.

Chiar dacă a avut-o în față pe cea pe care a admirat-o de când încă era o fetiță. "Nu știu ce s-a întâmplat pe teren, eu mereu mă voi gândi la Serena pe care o iubesc, lucrurile nu se schimbă. A fost foarte drăguță cu mine la fileu și la festivitate", a explicat Naomi.

"Sunt foarte atentă la ce fac atunci când sunt în public"

Tamaki Osaka și Leonard Francois, părinții lui Naomi, și-au ținut secretă relația pentru multă vreme fiindcă relațiile între japonezi și străini sunt un subiect tabu în societatea niponă. Mai mult, tatăl lui Tamaki a acuzat-o că dezonorează familia.


Cu toate acestea, Tamaki și Francois s-au căsătorit și imediat au venit și cele două fete: Mari, apoi la 18 luni Naomi. Ideea de a le face jucătoare de tenis a venit după ce tatăl lor le-a văzut în 1999 pe surorile Williams câștigând trofeul de la Roland Garros la dublu. Un plan pe care avea să-l pună în aplicare începând cu anul 2000, când s-au mutat cu toți în SUA, în casa bunicilor paterni.

"La New York am trăit toți într-o casă mare alături de părinții tatălui meu, am luat contact cu cultura haitiană, dar și cu cea japoneză datorită mamei. Am multe calități din partea japoneză, încerc să nu fiu băgăcioasă și sunt foarte atentă la ce fac atunci când sunt în public.

Nu vreau să vorbesc tare, dar pe de altă parte atunci când văd că e un lucru incorect, simt nevoia să spun ceva. Faptul că am crescut într-o astfel de casă mi-a făcut mult bine", a povestit Naomi pentru sport360.com.

"Diferită fizic de noi"

Chiar dacă jucase puțin tenis, Francois a trebuit să se documenteze, a învățat de pe DVD-uri și le-a pus pe fete să stea pe terenurile de tenis multe ore. "Când eram mică nu-mi aduc aminte să-mi fi plăcut să bat mingea, dar știu că tot ce-mi doream era să o bat pe sora mea mai mare", a spus Osaka pentru New York Times.

Lucru care avea să se întâmple abia peste 12 ani. La un moment dat însă Mari a rămas în urmă, accidentările marcându-i parcursul.

În 2006 s-au mutat în Florida pentru a se concentra pe tenis, se antrenau toată ziua pe terenurile publice, iar seara făceau școală acasă. Asemenea surorilor Williams, au sărit peste turneele de juniori, încercându-și forțele cu jucătoare mai mari.

Pentru că nu au primit niciun sprijin din partea federației americane, tatăl și antrenorul a decis că fetele sale vor reprezenta Japonia. Pentru că spune că este timidă și perfecționistă, Naomi nu vorbește japoneza, deși înțelege și ar putea purta conversații, nu o face.

Era privită rece de mulți conaționali, dar probabil acum, după evoluția de la US Open, lucrurile se vor schimba. "Sinceră să fiu, nu suntem foarte apropiate de ea pentru că este foarte diferită fizic de noi, a crescut într-un loc diferit de noi și nu prea vorbește japoneză. Nu e precum Kei, care e un jucător pur japonez", a spus pentru New York Times Nao Hibino.

Din nou un copil

Apariția lui Naomi în circuit nu a fost una care să treacă neobservată. Calitatea serviciului și forța loviturilor au făcut ca Naomi să fie văzută ca una dintre vedetele viitorului. Într-un interviu a spus, îmbinând candoarea și umorul: "Vreau să fiu cea mai bună, cum nu a mai fost nimeni înainte". Versuri din melodia de pe genericul de la Pokemon. 

Iar primii pași în această direcție i-a făcut anul acesta, când a reușit să-și învingă idolul de două ori și când s-a impus la Indian Wells și New York. Atunci de ce și-a cerut scuze Naomi? "Știu că și-a dorit mult să aibă al 24-lea trofeu de Mare Șlem, nu? Toată lumea știa acest lucru. Dar atunci când intru pe teren mă simt ca o persoană diferită, nu sunt fanul Serenei, ci doar o jucătoare care o înfruntă pe alta. Apoi însă atunci când m-a îmbrățișat la fileu...m-am simțit din nou un copil", a răspuns printre lacrimi noua campioană de la US Open. Un copil care și-a prins visul în mâini într-o noapte agitată și turbulentă. 

3.800.000 $a primit Naomi Osaka pentru victoria de la New York

8 jucătoare diferite s-au impus în ultimii doi ani la turneele de Mare Șlem în circuitul feminin

7 este locul pe care-l ocupă Naomi Osaka începând de azi, în urcare 12 poziții

"Mama e o persoană cu multă mândrie, mândria aceea japoneză. Întreaga noastră familie e foarte competitivă. Și tatăl meu e foarte mândru de originile sale și sunt bucuroasă că m-au învățat să fiu așa. De exemplu, tatăl meu îmi spune că nu contează dacă am câștigat sau am pierdut, important este că am dat ce am avut mai bun" Naomi Osaka

"Naomi Joacă mai bine atunci când e fericită. Dacă într-o zi e șaizeci la sută fericită, noi trebuie să suplinim cele 40 de procente lipsă"

Sascha Bajin, antrenor

Presiunea care a venit cu titlul

Naomi Osaka a cucetit în luna martie trofeul la Indian Wells, turneu în care le-a învins pe Maria Șarapova, Agnieszka Radwanska, Karolina Pliskova și Simona Halep.

Însă după acel succes lucrurile nu au mers la fel, iar înainte de US Open, japoneza a scris pe Twitter: "Am avut o presiune imensă pentru că am simțit că există multe așteptări de la mine, după ce am câștigat la Indian Wells și nu m-am mai simțit ca jucătoarea cu șanse mai mici. Acum însă mi-am recuperat sentimentul plăcut de a juca tenis".

Citește și:  SERENA WILLIAMS, US OPEN // A fost anunțată pedeapsa primită de Serena Williams pentru scandalul din finala US Open

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.