Novak Martinovici (33 de ani) a analizat meciul dintre Serbia și România. Nu e încântat de ce vede la echipa lui Mladen Krstajici, însă nici jocul "tricolorilor" nu-l dă pe spate.
Retras de doi ani, sârbul care a cucerit inimile suporterilor Stelei a rămas mare fan al campionatului românesc, pe care recunoaște că îl urmărește constant. Citește site-urile de știri și se uită regulat la meciuri, mai ales când pe teren sunt favoriții săi, cei de la FCSB.
- Novak, nu mai joci, dar bănuiesc că în continuare urmărești fotbalul.
- Cum să nu? Și dacă mă întrebi de fotbalul românesc, răspunsul e la fel de categoric. La 3-4 zile mă uit pe internet, citesc tot ce se întâmplă. Meciurile nu prea le pierd. Mai ales ale Stelei.
- Cum e fotbalul sârb față de cel românesc la ora actuală?
- Chiar dacă o avem pe Steaua Roșie în Champions League, situația nu e foarte roz. Toată lumea poate observa că sunt doar două cluburi unde există o strategie, care pot plăti. Partizan și Steaua Roșie. La restul nu e deloc bine. E puțin haos. De asta voi spune că fotbalul românesc e peste cel de aici. Nu sunt salarii mari, dar măcar se plătesc. Poți avea o oarecare liniște.
- Cu toate acestea, sârbii vând mereu mai bine.
- Da, asta pentru mine rămâne o necunoscută. E posibil ca școlile de fotbal de la Steaua Roșie și Partizan să aibă un renume în Europa, în timp ce în România, în afară de ce e la Gică Hagi, nu prea ai ce exemple să dai. Pentru mine Viitorul este cel mai frumos proiect pe care l-am văzut. A luat niște copii și i-a transformat în fotbaliști, a luat titlul cu ei.
- Acum și la FCSB e o academie de fotbal.
- Mă bucură enorm. Am citit și despre asta. Când eram eu acolo nu interesa pe nimeni. Se cumpăra tot ce e mai bun din țară și atât. Juniorii nu contau. E un lucru mare. Uită-te la Dinamo Zagreb, care din asta trăiește de 10-15 ani. Vinde pe 15-20 de milioane și joacă și în Champions League.
"N-am arătat bine cu Lituania, dar nici de voi nu mi-a plăcut"
- Referitor la meciul de azi, vor fi mulți oameni?
- Nu știu ce să zic. Simt că lumea nu e interesată de meci. Mi-aș dori să văd măcar 20.000 de oameni în tribune, dar nu cred că vor fi.
- Ai văzut meciul Serbiei cu Lituania, așa greu a fost pe cât o arată scorul?
- Greu, chiar greu. Lituania nu e vreo echipă de speriat. Ok, am jucat în deplasare, e bine că am câștigat, dar jocul nu e ceea ce trebuie. Am întâlnit o echipă nouă, plină de jucători tineri, mulți dintre ei necunoscuți, și abia am bătut. N-am arătat prea multe.
- Ce șanse dai României?
- Ok, Serbia n-a arătat bine, dar am văzut și România și nu pot să spun că a jucat mare lucru. Nu mi-a plăcut. Din păcate, nu mi-a plăcut ce am văzut. În 1994 ați avut o superechipă, în 2000 din nou o generație bună, dar acum cred că mai e de lucrat.
- Se vorbește mult despre un conflict între selecționer și unii jucători? Ce e adevărat?
- Într-adevăr, lucrurile nu stau prea bine. La Mondiale a început totul. Selecționerul a fost acuzat de jucători că favorizează fotbaliștii unui impresar. Din păcate, la noi politicul se implică foarte mult în fotbal. Nu o spun direct, dar dau de înțeles celor de la "națională" să îi ia pe unii sau pe alții. Or la reprezentativă nu merg astfel de chestii. Aici trebuie să joace cel care e mai bun. Să intre echipa care face diferența.
- Cât a contat faptul că nu antrenase nicăieri înainte să vină selecționer?
- Foarte mult. Când ajunge selecționer un antrenor fără experiență, e ușor de înțeles că nu poate să existe respect atât de mare. E normal ca jucătorii cu personalitate să spună lucruri împotriva lui, cum s-a întâmplat la Mondiale. Ok, a fost un fotbalist mare, dar ca antrenor nu conta. Nu antrenase pe nimeni înainte.
"Serbia să bată azi, România la retur!"
- Unde simți vulnerabilă "naționala" Serbiei?
- Cu Lituania mi s-a părut că au fost probleme în apărare. Au fost câteva ezitări, dar compensăm prin faptul că avem niște jucători cu nume, Kolarov, Matici, Milinkovici-Savici. Avem lot bun. În fine, dar chiar și cu ezitările acestea, nu cred că asta e marea problemă!
- Dar care?
- "Naționala" noastră nu mai are acel număr 10 de pe vremuri. Așa cum era Savicevici sau Stojkovici. Iar asta e o problemă care vine de la antrenori. Am fost la un antrenament la OFK Belgrad și l-am văzut pe antrenor cum îi spunea unui copil de 12 ani că driblează prea mult. Că șutează de la o distanță prea mare. Așa dispar acei jucători de număr 10. De creație, de care are nevoie fotbalul ca să fie spectaculos.
- Totuși, pe lângă faptul că aveți nume, aveți și alte puncte forte. Care sunt?
- Uite, chiar dacă sunt certuri cu selecționerul, echipa este foarte unită. Se simte asta. Băieții care vin dau mereu totul pentru "națională" . Ăsta e un mare plus.
- Cum crezi că se va termina grupa asta?
- Serbia este favorită, dar nu e sigură de primul loc. Cu siguranță toate echipele pot produce surprize. Până la urmă, în grupa asta toată lumea e mulțumită de cum s-a tras. Serbia e mulțumită, România la fel. Chiar și Muntenegru.
- Ce pronostic dai pentru azi?
- Hmm, nu știu. Oricum eu câștig (râde)! Dacă bate Serbia sau România pentru mine este foarte bine. O să spun așa, să câștige Serbia aici și România la retur.
"Keșeru, Chipciu, Stanciu sunt periculoși. Și mai e băiatul de la Craiova, Mitriță parcă. Foarte rapid, un jucător care poate pune probleme. L-am văzut de două ori și îmi place mult" Novak Martinovici
4 ani
a jucat Martinovici în România, unde a bifat două cluburi: FCSB și Pandurii
9 goluri
a marcat sârbul în Liga 1 în 68 de partide
ETAPA URMĂTOARE (11 octombrie): Lituania - ROMÂNIA, Muntenegru - Serbia.
CONTEXT: În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!
{{text}}