Sporturi   •   Altele   •   CAMPIONATE MONDIALE

Vecinii ne-au luat-o înainte! Bulgarii au organizat weekend-ul trecut Campionate Mondiale la trei sporturi olimpice, în timp ce România n-a mai făcut-o de 51 de ani

Articol de Roxana Fleşeru   —  marți, 18 septembrie 2018

În timp ce România nu a mai organizat o întrecere mondială de seniori de 51 de ani, în weekend-ul trecut în Bulgaria s-au desfășurat simultan Campionate Mondiale la trei sporturi olimpice.

Orașele Sofia, Varna, Ruse și Plovdiv au fost săptămâna trecută în centrul atenției mondiale. În Bulgaria s-au desfășurat simultan Campionate Mondiale la gimnastică ritmică, volei masculin și canotaj. România a găzduit în toată istoria sa trei competiții planetare. În 1953 la tenis de masă, în 1962 la handbal feminin și în 1967 la lupte greco-romane, toate ținute la București.

Bulgaria are tradiție în toate cele trei sporturi ale căror competiții mondiale le-a găzduit. La volei, țara vecină este parteneră cu Italia în organizarea uneia dintre cele mai tari competiții masculine, care are loc o dată la patru ani.

"Sunt mulți factori care au făcut ca țara noastră să ajungă în acest punct. Cel mai important este echipa națională masculină. În plus în ultimii ani guvernul nostru a investit foarte mult în infrastructură. Bulgaria poate să fie fericită pentru că acum are multe săli minunate. Vreau să-i mulțumesc guvernului și în special prim-ministrului Biko Borisov pentru sprijin și suport", a spus Iordan Lazarov, președintele Federației Bulgare de Volei, atunci când a fost anunțată gazda CM.


Se gândesc la efecte

La Ruse se joacă grupa B în Ruse Arena, cu o capacitate de 5.100 de locuri, iar la Varna se dispută grupa D în Palatul Culturii și Sportului care poate găzdui 6.000 de spectatori. În faza a doua Varna va găzdui grupa H, iar Sofia grupa G, în sala Armeeț, care are o capacitate de 12.500 de locuri.

"În 2018, Sofia este capitala sportului european și acest Campionat Mondial este o ocazie în plus pentru orașul nostru de a străluci. După CE din 2015 efectul s-a văzut imediat, mii de copii s-au îndreptat spre volei și interesul pentru sport a crescut imediat. Acum efectul va fi probabil mai mare", a spus Iordanka Fandukova, primarul capitalei bulgare.

Tot sala Armeeț a fost cea în care s-au desfășurat în perioada 10-16 septembrie Mondialele de gimnastică ritmică. "Bulgaria a reprezentat o parte importantă a sportului nostru pentru mai mult de jumătate de secol și le mulțumim celor din federația locală că ne găzduiesc în acest an și pentru a treia oară în toată istoria", a spus Morinari Watanabe, președintele Federației Internaționale.


Cea mai mare sală de sport a României este cea de la Cluj, care are o capacitate maximă de 10.000 de locuri, inaugurată în 2014. Țara noastră a încercat să organizeze în 2009 Campionatul Mondial de handbal masculin, dar lipsa infrastructurii a făcut ca el să fie găzduit de Croația. Președintele de atunci, Cristian Gațu a depus un dosar în care sălile erau doar în stadiul de proiect. S-a mai vorbit și despre CM de scrimă din 2016, unul pentru probele neolimpice, dar nu s-a concretizat nimic. 

Alții preiau ștafeta

Ungaria va organiza în 2019 două ediții de Campionate Mondiale, la scrimă și la kaiac-canoe. Nu e prima oară când țara vecină găzduiește întrecerile planetare la aceste sporturi. Scrimerii s-au duelat de șapte ori la Budapesta, ultima oară în 2013. Iar kaiaciștii și canoiștii se vor strânge din nou la Szeged după ce au făcut-o în 1998, 2006 și 2011.

Maghiarii au organizat de-a lungul timpului competiții la nivel mondial la gimnastică artistică și ritmică, judo, lupte, haltere, box, natație și handbal. În acest an, la Budapesta, între 22 și 28 octombrie, se vor aduna cei mai buni luptători ai lumii. 

Mai bine în Europa

Dacă la capitolul Campionate Mondiale, România stă extrem de prost, totuși în istorie a fost gazda a mai multor întreceri europene. Țara noastră a găzduit Campionate Europene de seniori la volei, handbal, baschet, judo, gimnastică, tenis de masă, box și haltere.

Cele mai recente sunt competițiile de gimnastică și haltere. Ambele au avut loc în 2017, primele la Cluj-Napoca, iar cele din urmă la Izvorani. Anul următor, la București se vor organiza CE de lupte, iar în 2020, la Bascov CE de kaiac-canoe.

307 medalii are România în palmaresul de la Jocurile Olimpice, dintre care 89 de aur

224 medalii are Bulgaria în palmaresul de la Jocurile Olimpice, dintre care 52 de aur

Campionate Mondiale organizate de Bulgaria în istorie

Gimnastică artistică 1974

Gimnastică ritmică 1969, 1987, 2018

Scrimă 1986

Lupte libere 1963, 1971, 1991, 2001 (masculin)

1994, 1996, 2001, 2001 (feminin)

Greco romane 1971, 1981

Haltere 1986, 1992

Canotaj 2012, 2018

Volei 1970, 2018

Campionate Mondiale organizate de Bulgaria în această perioadă

Sport / Orașe gazdă / Perioadă

Canotaj / Plovdiv / 9-16 septembrie

Gimnastică ritmică / Sofia / 10-16 septembrie

Volei / Ruse, Varna, Sofia / 9-30 septembrie

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.