A doua ediție a competiției demonstrative inițiate de Roger Federer începe azi, în SUA, căutând să reproducă succesul de anul trecut.
Interesul pentru Laver Cup a fost uriaș încă de când s-au creionat primele idei, de când s-au avansat primele propuneri. Reunirea atâtor nume imense ale tenisului diverselor generații nu putea să nu atragă atenția, iar ediția inaugurală, de la Praga 2017, a îndreptățit așteptările. Format dinamic, tribune pline, echipe care se înfruntă punând Europa contra Restului Lumii și avându-i pe Federer și Nadal jucând pentru același scop și chiar făcând dublu împreună. Anul acesta, spaniolul lipsește, fiind accidentat și ratând turneele asiatice, dar el oricum anunțase că în 2018 va sări peste Laver Cup. A apărut însă Novak Djokovic, complet restabilit din punctul de vedere al tenisului, câștigător al ultimelor două turnee de Mare Șlem disputate, Wimbledon și US Open.
Chicago a fost ales pentru legăturile sale îndelungate cu tenisul, după care suspină însă. Ultima dată a organizat un turneu WTA în 1997, acum două decenii și un pic. Poate tocmai de aceea foamea de a vedea un eveniment nou, inedit este atât de mare. Unii jucători eligibili să fie aleși în echipele conduse de Bjorn Borg, respectiv John McEnroe au declinat oferta, în ciuda garanțiilor de participare generoase și a unui cec de 250.000 de dolari pentru fiecare membru al team-ului învingător. A fost cazul lui Marin Cilici și Dominic Thiem, care au avut drept prioritate Cupa Davis de săptămâna trecută, sau Juan Martin del Potro, retras cu doar câteva zile înainte de startul competiției, încă nerefăcut după efortul de la US Open.
Rivalitate lăsată deoparte
Duetul Federer-Djokovici coagulează însă mult interes, aproape la fel de mult precum Federer-Nadal. "Nu au avut nevoie de o scuză ca să fie și înainte în aceeași echipă", a spus Tony Godsick, agentul elvețianului, în New York Times. "Nu a existat însă un motiv sau o platformă pentru a se întâmpla. Au avut și au în continuare o mare rivalitate, dar cred că va fi frumos să-i vedem o dată de aceeași parte a fileului".
Laver Cup a apărut la ideea lui Federer și a agenției sale, Team8, iar Roger intenționează să rămână legat de ea chiar și după retragere, poate ca viitor căpitan sau influencer. Rămâne de văzut dacă evenimentul va putea fi organizat în continuare în septembrie. Deocamdată, așa este. Și începe azi!
Inspirat de legende
Unul dintre antrenorii lui Roger, Severin Luethi, spune că pentru acesta este un izvor de inspirație să vorbească, să fie în apropierea foștilor mari jucători. I-a admirat de-a lungul timpului pe Rod Laver și Ken Rosewall, apoi l-a ales pe Stefan Edberg, unul dintre idolii copilăriei, ca antrenor pentru a fi aproape de el și a-i înțelege gândirea, pentru a-l cunoaște personal. La un moment dat, și-a dat acceptul pentru un demonstrativ doar pentru a fi aproape de Pete Sampras, alt idol al său. "Pentru Roger, e important să stea de vorbă cu legendele. Și e doar de fațadă. Tineri de acum nu și-l aminteau pe Stefan, dar Roger e interesat să mențină conexiunea cu trecutul", a spus Luethi în New York Times.
Tătic la datorie
John Isner a așteptat cu nerădbare venirea pe lume a fetiței sale, iar soția sa, Madison, a adus-o pe lume pe Hunter Grace sâmbătă, 15 septembrie. "Sunt în al nouălea cer, atât de fericit", a spus americanul, recent sfertfinalist la US Open. Până acum, bebelușa Hunter a dormit liniștită, lăsându-l și pe tătic să se odihnească în perspectiva Laver Cup. "Deocamdată, sunt proaspăt. Peste o săptămână, probabil nu o să vă mai dau același răspuns", a glumit el. "Întâi și întâi însă, avem o treabă de făcut aici, să vedem dacă echipa o poate duce la capăt", a adăugat Isner.
"Avem patru din cei șase băieți de anul trecut. Lucrăm bine împreună, suntem entuziasmați și sperăm ca publicul să fie la fel de implicat sau mai mult decât anul trecut"
John McEnroe"Am vrut să fiu parte din această competiție, să am această experiență grozavă. Are acest spirit de echipă, ceva ce ne lipsește în circuit"
Novak Djokovici
Componența echipelor
Europa
- Roger Federer 2 ATP
- Novak Djokovici 3 ATP
- Alexander Zverev 5 ATP
- Grigor Dimitrov 7 ATP
- David Goffin 11 ATP
- Kyle Edmund 16 ATP
- Jeremy Chardy 41 ATP
- Căpitan: Bjorn Borg
- Vicecăpitan: Thomas Enqvist
Restul lumii
- Kevin Anderson 9 ATP
- John Isner 10 ATP
- Diego Schwartzmann 14 ATP
- Jack Sock 17 ATP
- Nick Kyrgios 27 ATP
- Frances Tiafoe 40 ATP
- Nicolas Jarry 46 ATP
- Căpitan: John McEnroe
- Vicecăpitan: Patrick McEnroe
Format
Competiția se va întinde pe 3 zile. Fiecare meci câștigat valorează 1 punct în prima zi, 2 în a doua, 3 în a treia. Prima echipă care ajunge la 13 puncte este învingătoarea. Cu patru meciuri pe zi, 24 de puncte sunt disponibile, dar cum un total de 12 se pun la bătaie duminică, echipa campioană se poate decide doar în ultima zi. Sistemul este cel mai bun din trei seturi, cu supertiebreak în decisiv. Anul trecut, Europa a învins Restul lumii cu 15-9.
{{text}}