Gigi Becali i-a amenințat cu demiterea pe Niolae Dică și pe preparatorul fizic Marian Lupu, responsabili de faptul că echipa nu aleargă suficient. În realitate, FCSB e la un nivel de Champions League în această privință!
"Ilie, crezi că eu nu văd că echipa nu e pregătită fizic? Dar ce să fac? Că eu nu mă pricep la asta! Nu știu cum să aleg un preparator!". Replicile lui Becali din discuția cu Ilie Dumitrescu, de la TV DigiSport, au stabilit că FCSB nu e suficient de bună pentru că nu e antrenată. Echipa nu aleargă îndeajuns, obosește repede și din cauza asta apar și greșelile tehnice.
La fel ca în Ligă!
Patronul a și pornit căutarea unui preparator fizic, iar pe Dică l-a amenințat că-l dă afară dacă nu repară jocul în următoarele cinci etape. În condițiile în care prestația "defectă" i-a dus pe roș-albaștri pe primul loc!
Și nici măcar nu e adevărat ce a susținut Becali! Argumentul pregătirii precare e fals. FCSB a alergat în derby la fel de mult cât a alergat și CFR, 105 kilometri. Între 105 și 110 kilometri se înscrie media distanței pe care o parcurg steliștii într-un meci obișnuit de campionat. Exact media existentă și în Champions League!
Efort-record cu Astra
În prima etapă a grupelor, echipele au alergat câte 107 kilometri, în medie. E foarte probabil ca într-un joc european, cu miză, cu atmosferă grozavă și cu un adversar de top, și roș-albaștrii să alerge mai mult decât în peisajul din Liga 1.
Chiar și în campionat au depășit randamentul normal din Liga Campionilor, au bifat 115 kilometri în partida cu Astra, pe care au pierdut-o cu 0-1. Formația lui Dică a fost condusă și a trebuit să forțeze egalarea, să facă un efort mai mare. N-a izbutit să marcheze, însă prestația fizică a fost la cel mai înalt nivel posibil în campionatul românesc.
În Champions, rar sunt depășite valorile pe care le înregistrează FCSB, deși timpul efectiv de joc e mai mare în cea mai tare competiție din fotbal. Dortmund pe care o pregătea Klopp în urmă cu câțiva ani a dat contorul peste cap: 120 de kilometri parcurși într-o singură partidă.
Pe Jurgen n-ar avea cum să-l aducă Gigi. Pentru că e sub contract cu Liverpool și fiindcă salariul lui anual, 8 milioane de euro, e aproape egal cu bugetul FCSB.
Cum e în Champions League
Nemţii aleargă cel mai mult. De departe!
Gazeta a analizat parametrii fizici ai tuturor celor 32 de echipe din Champions League la primul meci din actuala stagiune. Dintre ţările care au cel puţin 3 formaţii în această fază, Germania se instalează confortabil pe primul loc în ierarhia distanţelor alergate. Cele 4 formaţii din Bundesliga, Dortmund, Bayern, Hoffenheim şi Schalke, au parcurs o distanţă medie de 112 kilometri. Cu aproape 10 la sută peste ce a reuşit Spania la acest capitol!
Dortmund n-are rival, Barca se odihneşte cel mai mult
Analizate individual, din rândul celor 32 de formaţii din Liga Campionilor se detaşează Borussia Dortmund, care a ajuns la un nivel pe care doar Atletico Madrid l-a mai atins în anii precedenţi: 117 kilometri. În schimb, Barcelona, gruparea cu cea mai bună posesie, a alergat cel mai puţin, 100 de kilometri, însă e ceva obişnuit pentru echipa catalană. Unde circulaţia balonului şi faptul că joacă în majoritatea timpului în jumătatea adversarei îi oferă multe momente de "odihnă" în timpul meciului.
Neubert era top class!
Singura participare a clubului lui Becali în grupele Champions League în ultimii ani a fost în sezonul 2013-2014. Atunci, după primele 4 meciuri, în care echipa a acumulat un singur punct, 1-1 acasă cu Basel, monitorizările parametrilor fizici arătau senzaţional pentru Steaua. Media reuşită la vremea respectivă în cele 4 confruntări a fost de 117 kilometri!!! Preparator fizic era atunci Thomas Neubert, neamţul adus în Ghencea de Laurenţiu Reghecampf şi care se afla deja la al doilea sezon la echipă. În cele două meciuri cu Basel, de două ori 1-1, media kilometrilor alergaţi de Steaua a fost 119. Pe Neubert l-a lăudat Ilie Dumitrescu atunci când i-a atras atenția lui Becali că e nevoie de un preparator fizic de top.
Are al doilea cel mai folosit jucător
Pe lângă randamentul strict din kilometrii numărați, FCSB a funcționat și în mai multe competiții și n-a arătat că ar suferi. A dominat-o pe Rapid Viena în Austria, în meciul pierdut cu 1-3, bucata cea mai bună din partidă a fost repriza a doua. Dică îl are și pe al doilea cel mai folosit fotbalist din România, pe Man. Dennis a bifat 14 meciuri în acest sezon, doar Țucudean a bifat cu un joc în plus.
Tot cu Lupu s-au calificat în primăvară
Ideea că echipa nu e pregătită fizic i-a apărut brusc lui Becali, deși staff-ul nu a suferit modificări în ultima vreme. Tot Dică era antrenor principal și tot Marian Lupu era preparator și în sezonul trecut, în care roș-albaștrii s-au calificat în fazele eliminatorii din Europa League. Erau deja calificați din grupă după primele trei meciuri, toate câștigate, o premieră pentru o echipă românească.
12.417 metri a alergat Brozovici, de la Inter, în prima etapă din Champions League, cea mai mare distanță parcursă de un jucător. Al doilea a fost Milner, de la Liverpool, cu 12.152 de metri
50 de minute din totalul de 90 constituie timpul efectiv de joc într-un meci obișnuit din Liga 1. Restul timpului înseamnă întreruperi, momente în care nu se joacă. Kilometrii alergați de FCSB în campionat sunt măsurați, de fapt, în acest timp efectiv, inferior aceluia din competiții mai tari
"Am dat 5 milioane pe Coman și pe Nedelcu și ei sunt mai slabi decât la Viitorul! Roman e mai slab decât la Botoșani! Asta înseamnă că nu sunt pregătiți fizic, că altă explicație n-am!" Gigi Becali, patron FCSB
"L-am făcut pe Budescu să alerge"
Dică a apelat la factorul fizic ca să demonstreze eficiența muncii pe care o face la Steaua. S-a referit la asta în sezonul trecut, când Becali încă nu contestase activitatea antrenorului și a preparatorului fizic. "Budescu alerga la Astra 8,5 sau 9 kilometri pe meci, aici parcurge 10,5 kilometri pe meci". Atacantul a revenit între timp sub comanda lui Șumudică, la Al Shabab. Arabii au plătit 2,5 milioane de euro pe atacant.
105.111metri au alergat steliștii în meciul cu CFR Cluj. Campioana, la cel mai bun meci al ei din ultima vreme, a parcurs 105.884 metri. Diferența e insignifiantă, înseamnă câteva zeci de metri de jucător, în medie. Echipele au fost egale și la numărul de metri bifați în sprinturi
Citește și: Incredibil! Cu ce au ajuns să se laude șefii FCSB: "Avem onoarea de a face parte dintr-un top select"
{{text}}