Campionate

GALERIE FOTO » Micul univers Milan din Dudelange » Un suporter care trăiește în Luxemburg și-a transformat casa într-un adevărat muzeu dedicat rossonerilor

Articol de Daniel Scorpie  —  duminică, 23 septembrie 2018

Gianni Righetto, 56 de ani, are în casa din Luxemburg un muzeu plin cu tricouri, ghete, fanioane și alte articole din istoria rossonerilor. Joi, la duelul din EL, și-a completat colecția cu poze ale jucătorilor actuali.

S-a îndrăgostit de AC Milan la prima vedere. Sau, mai bine zis, la prima vizionare a lui Gianni Rivera, care a devenit pe loc idol pentru puștiul de 9 ani. "L-am urmărit la televizor, era unul din cei mai buni fotbaliști la acea vreme și, pentru că purtam același prenume, am decis să fiu fanul său", povestește Gianni Righetto. Totul a devenit o mare pasiune pentru suporterul rossonerilor din Dudelange, oraș cu amintiri foarte triste pentru CFR Cluj. Acesta și-a transformat în timp casa într-un adevărat muzeu Milan, însă și al squadrei azzurra. Camerele sunt ticsite cu tricouri, ghete, abțibilduri, fanioane și poze cu jucători, agățate pe pereți.

"Doar Higuain e vedetă"

Gianni nu putea lipsi tocmai la meciul direct dintre F91 Dudelange și echipa sa de suflet, din grupele EL, de pe stadionul "Josy Barthel". Pentru că era cea mai bună ocazie să-și completeze colecția cu fotografii ale fotbaliștilor lui Gattuso. "Doar Higuain este o vedetă dintre jucătorii de astăzi", a recunoscut Righetto, cu părere de rău, în Luxembourg Times. Nu se pot compara cu fostul câștigător al Balonului de Aur 1969. Care în prezent a ajuns să aibă trei camere rezervate exclusiv în micul univers rossonero din Dudelange!

Rivera a înnoptat la el!

Pe Rivera a ajuns să-l și cunoască într-o întâlnire chiar la el acasă. Marele atacant rossonero din perioada 1960-1979 a aflat de pasiunea lui, un jurnalist italian aranjând vizita în 2011. Rivera a fost într-o sâmbătă acasă la fanul săul luxemburghez și a rămas uimit de muzeu: "Am văzut mulți gata să facă sacrificii, însă niciodată unul dedicat atât de puternic". Righetto n-a uitat acea zi: "Trebuia să publice o carte și a venit și cu un fotograf. A stat cu mine și cu soția mea pe canapea, am luat masa și a petrecut noaptea la noi. Nici acum nu-mi vine să cred. Păstrăm legătura, îi dau mereu mesaje de ziua lui, dar nu vreau să-l plictisesc".

Concert cu fetele în ziua returului

De când are și trei fete, Laura, Lisa și Lena, nu mai e atât de fanatic, însă urmărește tot ce mișcă în Serie A. E tare dezamăgit că fotbalul italian e în decădere după titlul mondial cucerit în 2006: "Ce păcat că fanii sunt atât de izolați acum de echipe, centrele de antrenamente sunt ermetic închise, nu mai e ca pe timpul lui Rivera!". Righetto face parte din familia rossonera, folosindu-și relațiile formate de-a lungul deceniilor pentru a-și adăuga piese la muzeul milanist, în care continuă să investească mulți bani. Marele regret e că nu va putea merge la returul de pe 29 noiembrie, pentru că fetele sale au luat deja bilete la concert. 

A fugit de-acasă la 3-0 cu Liverpool

De câte ori a avut ocazia și-a cumpărat bilete și a mers cu prietenii pe San Siro să-și susțină favoriții. Are destule povești de la meciurile importante ale septuplei campioane europene, dar a și suferit la eșecuri, ca la finala cu Liverpool din 2005, de la Istanbul. "Mă sunase la 3-0 un amic să mă felicite, dar l-am avertizat că meciul nu e jucat. Eram atât de emoționat încât am plecat de-acasă să mă plimb și am rugat-o pe soție să lase lumina aprinsă pe terasă ca un semn că Milan a câștigat. Și când m-am întors totul era în beznă!


"Sper într-o victorie a Milanului, la câteva goluri diferență, dar asta nu schimbă faptul că am mare respect față de performanța reușită de Dudelange"
Gianni Righetto, fan rossonero

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.