GSP special   •   Tragedie   •   PATRICK EKENG

Ultimele detalii din cazul Ekeng! Mâine începe procesul, cu o singură acuzație: ucidere din culpă + ce spune medicul

Articol de Răzvan Luţac   —  marţi, 25 septembrie 2018

Mihaiela Elena Duță, inculpată în dosarul Patrick Ekeng sub acuzația de ucidere din culpă, devine mâine prima persoană judecată în cazul morții unui fotbalist din România.

Mâine, la ora 12:00, completul C9 Penal, din cadrul Judecătoriei Sectorului 2, o așteaptă pe Mihaiela Elena Duță, medicul de pe ambulanța Puls care ar fi trebuit să îl resusciteze pe fotbalistul dinamovist Ekeng.



Există o singură acuzație în dosar, ucidere din culpă, iar punctele vizate de anchetatori au fost:

  • "Fără a evalua complet starea pacientului, Mihaiela Duţă nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanţă"
  • "Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena Mihaiela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare".

Rudele s-au constituit părți civile


În cadrul dosarului, pe lângă Duță, care este singurul inculpat, există:

  • 9 părți civile, majoritatea rude ale fotbalistului, printre care mama acestuia, Ebga Celine Reine Ngo Tcheby, 5 frați, printre care Jacques Albert Ekeng Ekeng și Monique Chantal Ngo Ebga, care au făcut declarații în presa internațională despre moartea lui Patrick, plus soția și cei doi copii, unul dintr-o relație anterioară;
  • 2 părți responsabile civilmente, respectiv SC Puls Medica SRL și SC Carpatica Asig SA.

Cazul este programat pentru mâine, 26 septembrie, ora 12:00.

Nu vrea procedură simplificată


Mai mult ca sigur, Mihaiela Duță va veni la termenul de mâine. Și asta după ce avocatul ei a argumentat, la prima înfățișare, că ea nu poate ajunge, "având un copil în vârstă de doar două luni".



Totuși, aceasta va da, probabil, o declarație și este așteptată pe 26 septembrie, judecătorul înaintând cu o amânare chiar din cauza neprezentării ei.

"Ea nu își recunoaște vinovăția, așa că nu se va merge pe procedură simplificată, caz în care aceasta ar fi primit, probabil, o pedeapsă de închisoare după doar câteva termene. Procesul își va continua cursul normal", au spus, pentru Gazetă, surse judiciare. 

Cum a murit Ekeng

Pe 6 mai 2016, în minutul 70 al meciului Dinamo - Viitorul 3-3, Patrick Ekeng s-a prăbușit pe gazon la scurt timp după ce a intrat pe teren. Ambulanța Puls aflată la stadion l-a transportat direct la Spitalul Floreasca, fără ca un cadru medical să îi facă manevre de resuscitare, deși fotbalistul se afla în stop cardio-respirator. Acesta a decedat la spital. În urma autopsiei s-a constatat că jucătorul camerunez, 26 ani, a decedat din cauza unei probleme cardiace. 

Traseul dosarului

  • 7 mai 2016 - s-a deschis dosar penal in rem pentru moarte suspectă
  • 6 iulie 2016 - Mihaiela Duță a fost audiată de procurorii de la Parchetul Capitalei
  • 7 ianuarie 2018 - s-a încheiat expertiza
  • 8 februarie 2018 - medicul Duță a fost trimis în judecată
  • 12 septembrie 2018 - dosarul iese din camera preliminară și trece pe sală
  • 26 septembrie 2018 - Mihaiela Duță e așteptată în fața instanţei Judecătoriei Sectorului 2

"Vor fi mai multe persoane din lumea fotbalului care vor veni, pe rând, să dea declarații de martori. Printre aceștia, Liviu Bătineanu, medicul lui Dinamo, dar și fotbaliștii Florin Tănase, pe atunci la Viitorul, și Sergiu Hanca. Ei erau foarte aproape"Vlad Bogdan Hosu, avocatul familiei Ekeng

"Mortul e de vină" în cazul tragediilor din fotbalul românesc

L-au uitat și-n ziar!

Constantin Tabarcea (8 februarie 1937 - 14 iulie 1963)

Petrolul Ploiești

A murit la 26 de ani (activitate neobișnuită a glandei timus)





Minutul 15 al partidei Petrolul Ploiești - Dinamo Bacău 4-0 i-a fost fatal lui Constantin Tabarcea, primul fotbalist mort pe teren în România. Acesta a căzut la pământ și a decedat, o moarte nici măcar amintită în presa vremii. În cronica partidei, dar și în zilele următoare, nu s-a scris niciun cuvânt în Sportul popular! Nu există dovezi că ar fi existat persoane trase la răspundere pentru decesul lui Tabarcea. Mai mult, echipa sa a jucat, peste doar o săptămână, finala Cupei României, învingând clar Siderurgistul Galați, 6-1.

"Doctor plecat, l-am întors noi"

Cristian Neamțu (22 august 1980 - 20 februarie 2002)

Universitatea Craiova

A murit la 21 de ani (fractură mandibulă, hemoragie cerebrală)





Decesul lui Neamțu a fost, din relatările martorilor, un festival de erori care nu au fost niciodată analizate. Portarul de rezervă al oltenilor s-a ciocnit cu un coechipier, Marius Șuleap, la un antrenament susținut în Cipru, în cantonament. "Dacă există vreun vinovat, acela nu este medicul Liviu Bătineanu, ci Florin Marin, pentru că e inadmisibil să faci antrenament fără doctor. L-a trimis Flocea pe medicul echipei să îi cumpere nu ştiu ce naiba", povestea fostul coleg Ionuț Dragomir în ProSport. Apoi, "când l-a lovit Şuleap şi Neamţu a căzut la pământ, eu cu Ciprian Danciu şi cu Daniel Rednic i-am acordat primul ajutor. Ne-au certat doctorii ciprioţi că l-am mişcat de acolo".

40 grade, ambulanță întârziată, probleme cu inima

Henry Chinonso Ihelewere (8 iulie 1991 - 8 august 2012)

Delta Tulcea

A murit la 21 ani (probleme cardiace congenitale)





O altă moarte care a fost repede uitată, cea în care nigerianul Henry, venit de la Farul și abia intrat într-un amical disputat la Balotești, a căzut brusc la pământ. Ambulanța a ajuns târziu, meciul s-a jucat la aproape 40 de grade Celsius, în după-amiaza unei zile toride de august, iar fotbalistul avea probleme medicale nedescoperite la controalele de rutină.



Deși a fost ținut o lună de zile la IML Ilfov, trupul lui fiind luat cu scandal din țară, din cauza neplății restanțelor salariale către familie, nimeni n-a fost tras la răspundere pentru decesul său. 

Alte morți ale fotbaliștilor români

  • 1993: Michael Klein (33 ani, Bayer Uerdingen) - s-a prăbușit la un antrenament, probleme cardiace
  • 1999: Ștefan Vrăbioru (23 ani, Astra) - hemoragie internă provocată de probleme cardiace, a murit într-un meci cu Rapid. "Masorul Astrei, Ion Butaru, a menționat că Vrăbioru ar fi avut o șansă în plus dacă ambulanța ar fi fost dotată corespunzător"
  • 1999: Ferenc Biro (15 ani, Nirajul Miercurea Nirajului) - a murit lovit de bara porții căzute peste el
  • 1999: Gabriel Talpoș (23 ani, Minerul Rodna) - s-a lovit de un zid de beton care împrejmuia terenul echipei
  • 2000: Cătălin Hîldan (24 ani, Dinamo) - a murit într-un amical la Oltenița, cauza fiind un accident vascular
  • 2000: Daniel Orbeanu (19 ani, Euroafricana Bușteni) - a murit în urma unei infecții după o entorsă la picior, deși a fost investigat de patru spitale
  • 2005: Ion Paicu (32 ani, Minerul Mătăsari) - a decedat într-un meci de Divizia C cu CS Hexe Timișoara, ischemie miocardică și hemoragie digestivă

    2009: Alexandru Iatan (19 ani, Astra) - edem pulmonar, deși oficialii susțin că acesta primise o minge puternică în stomac
  • 2011: Andrei Mutulescu (23 ani, Juventus Buc.) - insuficiență cardio-respiratorie acută, moarte la un meci pe sintetic
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.