Horia Tecău se pregătește pentru ultimele concursuri ale anului, alături de constantul său partener, Jean-Julien Rojer, dar și cu un antrenor nou.
Miercuri pleacă la Beijing, apoi va juca la Shanghai. În turneele de toamnă europene, au ales Basel și Paris-Bercy. Patru concursuri care pun multe puncte în joc și care, în funcție de rezultatele obținute, îi pot duce pe Horia și Juls pentru a patra oară împreună la Turneul Campionilor de la Londra.
"Ne trebuie cam o mie de puncte curate față de adversarii din fața noastră. Ar fi minunat pentru noi, mai ales că anul acesta nu am jucat timp de patru luni", a spus ieri Tecău, înaintea unui antrenament deschis susținut la Stejarii Country Club, alături de Marius Copil și Andrei Pavel.
El făcea referire la perioada de pauză forțată pe care a luat-o din cauza accidentării suferite în aprilie, o ruptură de fascie plantară la piciorul drept. Și-a luat timpul necesar pentru recuperare, acum e sănătos, iar cel cu care face dublu din 2014, Jean-Julien Rojer, a înțeles perfect situația.
"Contează mult că ne-am setat să avem un parteneriat pe termen lung. Nu am avut niciun stres că se poate ajunge la o ruptură. Juls mi-a spus să îmi iau repaus cât trebuie, două săptămâni, două luni sau şase luni, că mă aşteaptă. Iar asta înseamnă mult pentru mine, pentru că nu am avut presiunea că îl voi pierde ca partener", a adăugat Horia.
Deocamdată, perechea româno-olandeză e pe locul 12 în cursa pentru Londra, în realitate pe 11, fiindcă Mike Bryan e pe 3 alături de Bob - între timp operat la șold, nu va mai juca în acest sezon -, și pe 4 împreună cu Jack Sock, ei fiind campionii de la Wimbledon și US Open. Singurii deja calificați sunt Oliver Marach și Mate Pavici. Tecău și Rojer au cucerit titlul la Londra în 2015 și au mai jucat în 2014 și 2017. Anul acesta, ei au câștigat două trofee, la Dubai și la Winston-Salem, al doilea după revenirea românului în urma problemei medicale.
18 titluri au împreună Tecău și Rojer din 2014 încoace și alte 4 finale disputate
Antrenor "împărțit"
Horia a dezvăluit că el și Rojer au început să lucreze cu sud-africanul Jeff Coetzee, 41 de ani, specialist la dublu, retras din activitate după sezonul 2011. Acesta a fost numărul 12 ATP, câștigând 6 titluri în carieră.
"El antrenează de câţiva ani la dublu, deci are experienţă. Noi am mai vorbit cu Jeff în trecut, am căutat o perioadă în care să-l putem testa ca antrenor, însă nu s-a potrivit până acum. Începând din Toronto am început să lucrăm cu el. E genul de antrenor cu care pot sta pe termen lung", a spus Tecău. Îl vor împărți însă cu perechea columbiană de succes Juan Sebastian Cabal-Robert Farah. În perioada de extrasezon, Coetzee se retrage acasă, la Capetown, pentru a sta cu familia, de aceea Horia și Juls se vor pregăti tot la Miami, unde olandezul are o casă. "Lui Cabal și Farah le-a dat program și au ținut tot timpul legătura", a explicat Tecău.
Tokyo, dublu și mixt
Tecău se gândeşte deja la participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, acolo unde speră să evolueze la dublu masculin, cât şi la dublu mixt alături de Simona Halep. "Mă gândeam la proba de dublu, Florin Mergea a căzut în clasament şi e important să revină în top care să putem intra la Tokyo. El îşi doreşte asta pentru anul viitor, ca să mergem împreună să tragem la medalie. Apoi, la dublu mixt, Simona Halep e în top şi dacă vrea să joace este prima alegere. Ştiu că poate juca la dublu, e genul de jucătoare foarte antrenabilă, care poate face orice pe teren", a precizat Horia Tecău.
{{text}}