Fotbal   •   Liga 1   •   afacere

EXCLUSIV Premieră în România: Hagi scoate Viitorul la vânzare! Ce plan uriaș are "Regele" și cum se va implica în noul proiect

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  vineri, 28 septembrie 2018

Gică Hagi visează să-și transforme clubul într-un gigant și caută finanțare pentru obiectivul lui.

A scos la vânzare ”bucăți” de câte 10 la sută din acțiunile societății, plănuiește să atragă investitori puternici și să rămână tot el manager

Hagi a creat Viitorul într-un câmp, în 2009, și a dezvoltat clubul până la nivelul maxim la care l-a putut duce de unul singur. Ca să continue progresul, Gică are nevoie de bani mai mulți. A realizat asta mai ales în ultimii doi-trei ani, în care formația lui nici măcar nu s-a apropiat de grupele cupelor europene. 

Se vând felii de 10 la sută


Gruparea din Dobrogea nu poate să păstreze fotbaliștii buni și nu-și permite să recruteze jucători cu salarii mari, care s-o împingă spre obiective mai înalte. A câștigat un titlu intern în 2017, însă victoria a fost mai degrabă o minune, nu un indiciu că Viitorul ar deveni o favorită la câștigarea campionatului. 

Așa că Hagi a conceput un plan care să transforme excepția din 2017 într-o regulă, iar echipa lui să se transforme într-un gigant al campionatului, gata de o competiție echilibrată cu FCSB, cu CFR, cu forțele consacrate din Liga 1. Cum crede că poate obține creșterea? Caută parteneri la societatea care până acum a fost sinonimă cu Hagi. 

Fostul număr 10 al naționalei a mai anunțat că vrea să vândă acțiuni, doar că procedura nu era foarte clară, părea mai degrabă un plan pe un termen mai lung. Or, afacerea a început deja! Surse de la Ovidiu dezvăluie că au existat negocieri cu societăți interesate să achiziționeze părți din club. 

Cine cumpără nu schimbă antrenorul!


Gică le propune persoanelor și companiilor cu care tratează bucăți de câte 10 la sută din acțiuni. Apariția unor parteneri va însemna că n-o să mai fie nevoie ca Hagi să suporte singur bugetul echipei, vor mai contribui și alții, deci vor fi disponibili mai mulți bani. Indiferent de cât de mare va fi felia din Viitorul pe care o va împărți "Regele", el va rămâne managerul clubului, cu putere totală în problemele tehnice.

Nu se va pune problema ca acționarii noi să voteze pentru schimbarea antrenorului Hagi! Companiile ar cumpăra acțiuni doar ca investiție într-o afacere care le-ar putea aduce profit, nu s-ar alege și cu o echipă-jucărie, nu pot ajunge să-l imite în Dobrogea pe Becali.

"Eu sunt angajatul Viitorului doar fictiv, că nu iau niciun ban acasă. Nici bonurile de benzină nu le decontez la club! Dacă o să existe profit, poate voi câștiga și eu"

Gheorghe Hagi, manager Viitorul

Salariul maxim e de play-out

Titlul câștigat în 2017 a constituit un miracol, ceva ce nu se poate întâmpla într-un sezon care se desfășoară normal. Viitorul nu era printre favorite și nici n-ar avea cum să fie, din moment ce bugetul lui Hagi nu se apropie, măcar, de al celor mai bogate cluburi din campionat. Gică a dat detalii despre reperele economice de la Ovidiu: "Cel mai mare salariu fix din lot e de 5.000 de euro. Sigur, mai sunt și bonusuri, dar ca să se ajungă la bonusuri trebuie realizate performanțe mari".

Rezultatele au fost prea bune, în condițiile financiare de care dispun constănțenii. Dinamo, care a terminat sub Viitorul în 2017 și în 2018, plătește și salarii duble, de 10.000 de euro lunar. Penedo, Nistor câștigă atât. Katsikas are, și el, 9.000 de euro.

Câștigă 1.100 de lei pe lună!

Hagi e angajatul cel mai prost plătit din campionat. Dintre antrenori, câștigă de departe cel mai puțin. Tot el a precizat că e angajat la Viitorul cu salariul minim pe economie, 1.900 de lei pe lună. Net, adică suma în mână, înseamnă un pic peste 1.100 de lei. Dică primește de 15 ori mai mulți bani la FCSB, 10.000 de euro lunar. Dan Petrescu a devenit campion cu CFR cu un venit de 300 de ori mai mare decât al lui Hagi, peste 700.000 de euro într-un singur sezon! E drept că Hagi, spre deosebire de ei, e și patronul clubului, așa că ar putea câștiga și din dividende, în cazul în care clubul ar încheia anul cu profit.

Terenuri, hotel, stadion de la zero

Viitorul a consumat bani mulți de când a fondat Hagi clubul, în jurul a 12 milioane de euro din 2009 până acum. "Injecțiile" cu capital nu au modificat mult statutul clubului din Liga 1, fiindcă Hagi nu a plătit ca să suplimenteze salariile ori fondurile disponibile pentru transferuri. A cheltuit pentru a crea terenuri de antrenament, hotel, restaurant și un stadion bun și pentru Liga 1, și pentru cupele europene. Pe toate le-a ridicat din nimic, clubul nu "moștenea" nicio bază de pregătire, nicio arenă.

"Craiova e de Champions League"

FCSB și CFR par favoritele principale la câștigarea campionatului, pentru al doilea an consecutiv, însă Hagi admiră o altă formație din Liga 1: "La Craiova se poate construi o echipă de Champions League, îmi place ce se întâmplă acolo. Ca să reușim și noi să fim ca oltenii ar trebui să avem și suporteri. Contează foarte mult să ai suporteri mulți și implicați, așa cum are Universitatea". Gică i-a vândut un fotbalist Craiovei în vara asta, pe Cicâldău, un mijlocaș pe care alb-albaștrii au plătit un milion de euro. Alexandru Băluță parcursese același drum, de la Ovidiu în Bănie. Craiova l-a luat de la Hagi cu 200.000 de euro și l-a vândut la Slavia Praga cu 2.650.000.

 

Becali a fost "partenerul" până acum

Hagi a finanțat afacerea cu banii proprii și cu veniturile pe care le-a generat Viitorul după ce a promovat în prima ligă, adică drepturi TV, sponsori, transferuri. Cel mai important client de pe piață a fost Becali. Gigi a dat 5.175.000 de euro doar pe trei jucători pe care i-a achiziționat cel mai recent de la Ovidiu: Nedelcu, Florinel Coman și Romario Benzar. A mai plătit 1.500.000 de euro pe Florin Tănase, un milion pe Gabi Iancu.

Nimeni n-a reușit să vândă acțiuni

Rețeta lui Hagi ar constitui o premieră dacă va avea succes, adică în situația în care Gică va izbuti să-și dezvolte clubul convingând societăți mari că merită să cumpere acțiuni din afacerea lui. O premieră pentru România, în străinătate se întâmplă des să se schimbe structura acționariatului! Becali nici nu-și pune problema să vândă cuiva vreo bucățică din FCSB, Negoiță susține că e interesat să cedeze clubul, dar în realitate a refuzat și o ofertă de 14 milioane de euro pentru Dinamo. Și printre vecini se petrec transformări. Gazprom s-a implicat la Steaua Roșie Belgrad și Zvezda e acum în grupele Champions League. Încurajate de stat, companiile investesc serios și în fotbalul din Ungaria. Ferencvaros tocmai l-a instalat ca antrenor pe Serghei Rebrov și îl plătește cu un milion de euro pe sezon.

Vezi și: Gică Hagi a dezvăluit cel mai mare salariu de la Viitorul: "Vă las pe voi să spuneți dacă am făcut bine sau nu"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.