Morgan Hurd, campioană mondială la individual compus în 2017, are o poveste de viață demnă de un roman. Ea va face parte din echipa SUA și la CM de la Doha, care debutează pe 25 octombrie.
Gimnastele ies în lumina puternică a reflectoarelor o dată pe an, la Campionatele Mondiale, acolo unde se dau cele mai aprige bătălii. Este și cazul lui Morgan Hurd, care anul trecut a cucerit aurul la individual compus și a uimit o lume întreagă.
Americanca este o apariție inedită pentru că evoluează purtând ochelari. În trecut, doar Fabian Hambuchen se mai prezentase astfel în concursuri.
O șansă numită Sherri Hurd
Chiar dacă reprezintă SUA, Morgan s-a născut în China, la Wuzhou. A ajuns în America, după ce Sherri Hurd, o asistentă medicală, a decis că vrea să adopte un copil. S-a consultat cu prieteni și pacienți și a aflat că în statul Delaware e greu până reușești să înfiezi un copil.
Astfel că s-a gândit la o adopție internațională și a apelat la o companie care lucra în China, Guatemala, India și Rusia. "Am mers la o întâlnire și acolo era un cuplu care adoptase o fetiță din China. Mi-am zis că e o șansă pentru mine să ajung la o alta care are nevoie de ajutorul meu", a povestit Sherri pentru USA Today.
Tot procesul a durat între 18 și 24 de luni, timp în care a completat multe documente, a văzut un psiholog și a așteptat ca toate actele să fie procesate în China. Apoi a zburat spre Hong Kong și de acolo la Nanning cu un grup care urma să facă zece adopții de la același orfelinat.
"Plânsete și țipete"
Primul lucru pe care și l-a amintit din aceea zi au fost plânsetele și țipetele pe care le-a auzit din lift. Copii călătoriseră șase ore cu autobuzul. Morgan avea pe atunci 11 luni. După ce au fost duși într-o cameră de hotel, fetița a ajuns în brațe la Sherri.
"Asigurați-vă că au 10 degete la mâini și la picioare. Trebuia să-i schimbăm și să dăm hainele pentru a fi duse înapoi la orfelinat. Ne-au făcut o poză pentru documente. Totul a durat cinci minute, iar ea a plâns tot timpul pentru că nu știa cine sunt", și-a amintit Sherri pentru cotidianul american.
Plânsul a continuat în următoarele șase ore. "Am hrănit-o, am ținut-o în brațe, am încercat de toate, dar nu s-a oprit. Până la urmă a obosit și a adormit". Când s-a trezit, Morgan nu a mai plâns. Au mai stat o săptămână jumătate în China pentru a încheia toate chestiunile legale, iar micuța a devenit cetățean american la Ambasada din Guangzhou.
Apoi a început viața sa în America, iar vioiciunea și neastâmpărul au făcut-o pe Sherri să o ducă pe Morgan la gimnastică la vârsta de trei ani. De la o oră pe săptămână s-a ajuns la trei, apoi la două zile, la trei și mai târziu la nimic altceva în afara de acest sport. "Am avut de ales între gimnastică și balet. Sincer, niciodată nu mi-a plăcut baletul", a mărturisit Morgan.
Iar alegerea sa s-a dovedit inspirată. În 2017, primul an de seniorat, a devenit campioană mondială, iar anul acesta e din nou în echipă alături de Simone Biles la Campionatele Mondiale care debutează pe 25 octombrie la Doha.
Fan Harry Potter
Morgan Hurd poartă ochelari de la șase ani și pe lângă faptul că nu prea suporta lentilele de contact mai are un motiv pentru care nu se desparte de aceștia. E fan Harry Potter. După ce a câștigat medalia de aur la CM de la Montreal, americanca a primit o felicitare chiar de la autoarea J.K Rowling, care a numit-o "un erou cu ochelari din viața reală".
"Când purtam lentile ochii mi se uscau sau simțeam că am ceva în ei, iar atunci trebuia să mă opresc din antrenamente. Era timp pierdut, pentru că era nevoie să le scot, să le spăl. Ochelarii sunt mult mai practici și sunt și la modă acum. Nu vreau să mai scap de ei", a spus Morgan.
Se costuma în Nadia
Gimnasta în vârstă de 17 ani iubește enorm sportul pe care-l practică, iar atunci când era în clasele primare se costuma în Nadia Comăneci. Mai mult, la una dintre ore le-a vorbit colegilor săi despre o carte a cărei eroină era gimnasta din România.
Lui Morgan îi place să citească și nu prea împrumută cărțile sale altora, de teamă să nu le primească stricate. Mama ei i-a făcut cadou un Kindle, dar micuța nici nu a vrut să audă de el. "Trebuie să simt cartea în mâini când citesc, să pot să dau pagina", a spus ea.
Probleme de sănătate
Chiar dacă are doar 17 ani, Morgan a trecut deja printr-o operație la cot, iar anul acesta a fost nevoită să ia o pauză din aprilie până în iunie după ce s-a lovit cu capul de bârnă, la coborâre, într-un concurs.
Are aceeași antrenoare, pe Slava Glazounov, de la vârsta de 9 ani și alături de ea a revenit în concursuri în luna august. La Naționale, în 2018, la individual compus s-a clasat pe poziția a doua, după Simone Biles. "E ca și cum aș fi câștigat pentru că Simone e cea mai bună gimnastă din toate timpurile. E o legendă și e foarte greu de ajuns", a explicat Hurd.
"Nu credeam că pot câștiga o medalie mondială de aur, nici măcar nu-mi imaginam că pot urca pe podium. A fost un șoc că am ajuns în echipă"
Morgan Hurd
2 medalii
a cucerit Morgan Hurd la CM 2017 de la Montreal, una de aur la individual compus și un argint la bârnă. Acela a fost abia al treilea său concurs internațional la senioare
{{text}}