Jurnaliști belgieni apropiați de Standard Liege și mental coach-ul mijlocașului Răzvan Marin, 22 de ani, decriptează secretele unei ascensiuni spectaculoase.
În ultimii doi ani, Răzvan Marin a avut cea mai spectaculoasă creștere dintre "tricolori". Dacă Stanciu, Chiricheș, Chipciu sau Tătărușanu au trecut prin perioade confuze, fostul mijlocaș de la Viitorul a mers doar în sus după transferul la Standard.
Și, în prezent, e cel mai bine cotat internațional pe portalul de specialitate transfermarkt.com: 7 milioane de euro. O ascensiune impresionantă după plecarea de la clubul lui Hagi, când atingea doar 2 milioane de euro!
"Și-a făcut un nume prin felul de a munci asiduu"
Care sunt secretele urcării în top ale băiatului de 22 de ani? Răspunsurile vin în egală măsură din Belgia și din România. Jurnalist apropiat de Standard, Frank Dekeyser de la Het Laatste Nieuws încearcă să decripteze traseul remarcabil al lui Răzvan: "A trebuit să se adapteze la campionatul belgian, care se bazează foarte mult pe factorul fizic. Nu se afla la cel mai înalt nivel în primele luni petrecute la Liege. L-au afectat probabil la început și schimbările produse la club, inclusiv plecarea antrenorului. Dar Răzvan și-a făcut un nume prin felul său de a munci asiduu la antrenamente, dar și în afara acestora. A devenit foarte puternic datorită orelor petrecute în sala de forță, ceea ce l-a ajutat să se transforme într-un jucător-cheie pentru Sa Pinto în finalul sezonului trecut".
"A putut să crească în liniște"
Și o altă latură: "Are o relație excelentă cu antrenorii și colegii, care-l știu drept un tip destins, glumeț, amabil. Au încredere în el. Este inima grupului. E foarte popular și printre fani. Spre deosebire de Chipciu și Stanciu, de la care au existat așteptări mari, fiindcă la Anderlecht ești obligat să confirmi imediat, Marin a putut să crească în liniște la Standard. Fără presiune, cu susținerea totală din partea clubului".
Ultima apariție a lui Marin în campionatul belgian, 3-1 cu campioana FC Bruges, a entuziasmat: "A făcut un meci formidabil, nu doar fiindcă a marcat un gol și a dat o pasă decisivă, ci pentru că a fost literalmente peste tot în teren. Calitatea lui numărul unu e mentalitatea. E un băiat simpatic, un pic timid, dar mereu foarte deschis la dialogurile cu presa".
"Te victimizezi sau lupți la antrenamente?"
Alte răspunsuri despre Răzvan vin chiar de la București, de unde îi sunt aproape Octavian Grozea și Cristian Fogarassy, specialiștii de la "Superbrain", compania de mental coaching cu care Marin lucrează de un an și jumătate. Primul e unul dintre oamenii care antrenează mintea și viziunea către performanță ale fiului lui Petre Marin: "Ne vedem cam de două ori pe lună, când îl vizităm la Liege. Comunicăm des și prin telefon. Discutăm despre viață, decizii, atitudine, comunicare, gestionarea emoțiilor, furie, tristețe, bucurie".
Și oferă un mic exemplu: "Vara trecută, a avut o perioadă când nu prindea echipa. L-am întrebat: «Ce faci? Te victimizezi, dai vina pe alții pentru situația asta? Sau lupți, tragi și mai tare la antrenamente și îl convingi pe antrenor că ești cel mai bun? A ales varianta a doua, a intrat și a rămas în echipă".
"Planșe cu obiective desfășurate prin casă"
Detaliază și felul în care se desfășoară o ședință, în jur de o oră și jumătate: "Răzvan propune tema și noi îi punem întrebări. Din răspunsuri, din dialog, reies soluțiile. Asta e partea de mental. Dacă nu are o temă, îi propunem noi să discutăm chestii generale, care înseamnă partea de training. Ce faci dacă ai penalty și arbitrul nu dă? Vociferezi să iei galben sau îți vezi de joc? Când te înjură suporterii, te cerți cu ei sau pleci de acolo? Când te cheamă prietenii la o petrecere, noaptea, te duci sau nu? Acesta e genul de probleme pe care le abordăm".
Concluzia lui Grozea: "Răzvan e serios, de aceea este acum cel mai bine cotat internațional român. Noi îi prezăntăm ce opțiuni are pentru fiecare problemă. Scriem totul pe niște planșe, care îi rămân. El și le pune la vedere, prin casă, să le vadă mereu, să își reamintească ce trebuie să facă. Răzvan e acum exact în punctul în care își dorește să fie!".
"Nu ne băgăm pe partea tehnică, ci doar pe mental și pe fizic. Astă-vară, în vacanță, a fost aproape zilnic la sală, lucrând pentru explozie și dezvoltarea rapidității în a lua decizii sub presiune. Face sală suplimentar și în Belgia, cam de două-trei ori pe săptămână"
Octavian Grozea, mental coach-ul lui Răzvan Marin"Chiar dacă Răzvan nu a avut un început de campionat consistent, și-a recăpătat repede ritmul și nimeni nu-și poate imagina astăzi primul "11" al lui Standard fără el"
Frank Dekeyser, jurnalist "Het Laatste Nieuws""Răzvan continuă să muncească enorm pentru a ajunge unde își dorește. E copilul meu, oi fi subiectiv, dar cred că e cel mai bun jucător român în acest moment. Trage tare să progreseze. Vrea să devină un fotbalist important pentru România"
Petre Marin, tatăl lui Răzvan"Răzvan e unul dintre cei mai buni mijlocași din campionatul belgian. Jocul său simplu și pasele sale precise sunt indispensabile pentru Standard. A devenit unul dintre preferații fanilor, n-a fost fluierat niciodată. Suporterii se tem că va părăsi în curând clubul din cauza ofertelor numeroase"
Michael Franken, jurnalist "Het Nieuwsblad"
2.400.000 €a plătit Standard la Viitorul pentru a-l achiziționa pe Răzvan Marin în ianuarie 2017
12
selecții la prima reprezentativă a strâns Răzvan Marin, care a debutat în mandatul lui Daum, la un 5-0 în deplasare cu Armenia (10 august 2016), când a și marcat unicul său gol la lot
Standard nu l-a dat nici pe 10 milioane de euro
În ciuda interesului stârnit în Europa față de Răzvan Marin, Standard l-a convins recent să-și prelungească angajamentul până în 2023. Asta după ce clubul belgian ar fi respins oferte importante de la Roma, Fiorentina, Lazio, Fortuna Dusseldorf sau Sampdoria. Genovezii ar fi plusat chiar până la 10 milioane de euro, sumă refuzată de șefii de la Liege. De la distanță, Hagi urmărește și el "dosarul Marin", fiindcă Viitorul va mai obține încă 20% din următorul transfer al mijlocașului.
Cifrele lui Răzvan la Standard
72 meciuri disputate
9 goluri marcate
16 pase decisive
1 trofeu cucerit, Cupa Belgiei 2018
{{text}}