Liga 1

VIDEO Remember Dinamo - Hamburg 3-0: 35 de ani de la victoria URIAȘĂ a lui Dinamo din Cupa Campionilor Europeni » Interviu cu Ionel Augustin: "Golul meu i-a paralizat pe nemți"

Articol de Aurelian Botezatu  —  vineri, 19 octombrie 2018

Dinamo sărbătorește azi 35 de ani de la victoria istorică, 3-0, cu deținătoarea CCE, Hamburg. Ionel Augustin, fostul atacant al lui Dinamo, 63 de ani, vorbește despre victoria cu 3-0 cu deținătoarea de acum 35 de ani a Cupei Campionilor, Hamburg, meci în care a înscris primul gol, deschizându-le ”câinilor” drumul spre semifinalele competiției.

Ionel Augustin, 63 de ani, a îmbrăcat vreme de 11 ani tricoul lui Dinamo, în perioada 1974-1985. Atacantul "câinilor" s-a numărat printre protagoniștii acelui senzațional 3-0 cu Hamburger SV, din ediția 1983-1984 a Cupei Campionilor Europeni. El a deschis scorul în minutul 28 al primei manșe din turul 2, disputate în 19 octombrie 1983, pe stadionul "23 August", actuala Național Arena, în fața a 70.000 de spectatori.

- Atunci ați furnizat marea surpriză a competiției. Hamburg era deținătoarea trofeului.
- Într-adevăr, am înregistrat o performanță extraordinară, mai ales că i-am și eliminat pe nemți din competiție. Dar să știți că n-a fost un rezultat întâmplător. Aveam experiență, cei care eram atunci la Dinamo jucam de 7-8 ani împreună. Foarte mult ne-au ajutat și amicalele puternice pe care le disputam vara, cu Liverpool sau Cruzeiro. Ne-au dat mare încredere, simțeam că putem juca de la egal la egal cu mai marii acelor vremuri.

- Nu v-a fost teamă de Hamburg?
- Înaintea meciului ne-a fost un pic teamă, doar jucam cu campioana en titre a Europei. Bătuse Juventusul lui Platini în finală. Ne gândeam să nu ne dea multe. Germanii au și început mai bine, noroc cu Țețe Moraru, portarul nostru, că a scos capul lui Schatzschneider.

- Apoi a venit reușita dumneavoastră...
- Da, am înscris din plonjon și acel gol parcă i-a paralizat. Apoi a marcat Mulțescu, cu acel șut de la 35-40 de metri, iar Orac a închis tabela pe final. Cred, totuși, că nemții ne-au tratat și cu superficialitate, nu și-au închipuit că suntem atât de puternici. Oricum, la final, cei de la Hamburg au fost fair-play. Mi-aduc aminte că ne-au felicitat.

- Pe cine ați avut adversar direct?
- Pe Ditmar Jakobs. Jucător de națională, cu gabarit. Dar și eu eram la fel. Cred că nu se aștepta să aibă în mine un adversar cu atâta forță. A avut dueluri aprige cu mine în acea seară, la faza golului m-a luat în brațe și tot n-a reușit să mă oprească.

- Cum a reacționat la final?
- După meci, în drum spre vestiare, Jakobs m-a prins din urmă și m-a bătut pe umăr, de două ori. A fost un gest frumos din partea lui, de respect și de recunoaștere a faptului că fusesem mai buni. În returul de la Hamburg eu n-am jucat, eram suspendat, dar băieții au făcut și acolo un meci mare. Am fost conduși cu 3-0 la un moment dat, s-a terminat însă 2-3 și ne-am calificat. Atunci ne-a oprit doar Liverpool, în semifinale.

Dinamo - Hamburg 3-0

Marcatori: Augustin (28), Mulțescu (62), Orac (79)
Dinamo: Moraru - Rednic, I. Andone, Al. Nicolae, I. Marin - Mulțescu, Dragnea, Custov - Țălnar (67 Movilă), Augustin, Orac
Antrenor: Dumitru Nicolae Nicușor

Hamburg: Stein - Kaltz, Hieronymus, Jacobs, Schroeder (26 Hansen) - Hartwig, Rolff, Groh, Magath - Schatzschneider, Milewski
Antrenor: Ernst Happel
Arbitru: Jan Kieser (Olanda)
Spectatori: 70.000


Ionel Augustin în 2017

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.