GSP special   •   Diverse   •   BRAZILIA

Jogo bonito de extrema dreaptă » Fotbaliștii brazilieni, în frunte cu Ronaldinho și Rivaldo, votează la președinție un candidat acuzat pentru discursul său sexist, homofob și rasist

Jair Bolsonaro (stânga) este favoritul lui Felipe Melo (centru), 35 de ani, mijlocașul lui Palmeiras, ex-Fiorentina, Juventus și Inter

Articol de Theodor Jumătate   —  duminică, 21 octombrie 2018

Fotbaliștii brazilieni, în frunte cu Ronaldinho și Rivaldo, îl votează la președinție pe Jair Bolsonaro, "Trump al tropicelor", acuzat pentru discursul său sexist, homofob și rasist. Câștigător clar al turului 1, candidatul Partidului Social Liberal e marele favorit la alegerile din 28 octombrie.

Brazilia suferă cumplit, puternic afectată de criza economică și de criminalitatea care crește continuu. Oamenii sunt disperați. Partidul Muncitorilor, ce promitea salvarea țării, e la pământ. Puțini mai cred în el. Ultimii doi președinți, Lula și Dilma Rousseff, au fost zdrobiți de scandalurile de corupție. Primul e încă în închisoare. Dilma a fost destituită în 2016.

Nostalgic al dictaturii militare

Pe acest fundal sumbru, un politician de extremă dreaptă poate prelua puterea. Jair Bolsonaro, 63 de ani, membru al Partidului Social Liberal, a câștigat clar turul 1, cu 46 la sută din voturi, mult peste candidatul PM, Fernando Haddad, 28%. Pe 28 octombrie, radicalul "Trump al tropicelor", fost căpitan în armată, e cotat cu cele mai mari șanse să învingă. Chiar dacă:


  • are un discurs sexist, homofob, rasist;
  • a spus cândva de negri că sunt "împuțiți și needucați"
  • insultă minoritățile;
  • în campanie le arată mereu partizanilor săi un pistol imaginar;
  • vrea să modifice legea armelor, înarmând populația, după modelul american;
  • e un nostalgic al dictaturii militare care a condus Brazilia între 1964 și 1985.

Felipe Melo i-a dedicat golul

Bolsonaro a sedus fotbalul. Sau l-a păcălit îngrozitor. Nume mari, din prezent și trecut, l-ar vota cu două mâini. L-au votat și îl vor vota. Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, Taffarel, Edmundo. Și nu sunt doar legendele, dezvăluie corespondentul L'Équipe în Țara Cafelei.

Cluburi întregi îi sunt alături. Palmeiras i-a oferit tricoul său extremistului, iar cel mai cunoscut jucător, Felipe Melo, i-a dedicat un gol: "Această reușită e pentru viitorul nostru președinte Bolsonaro". În timp ce Atlético Paranaense și-a obligat fotbaliștii să iasă pe teren purtând pe tricouri mesajul PSL: "Toți împreună din dragoste pentru Brazilia". Unul singur a refuzat, fundașul Paulo André, 35 de ani, ex-Corinthians.


Dinho, numărul 17

Pentru Bolsonaro, Ronaldinho a îmbrăcat din nou tricoul auriu al Seleção. Cu numărul 17, codul electoral al deputatului federal care reprezintă statul Rio de Janeiro din 1991. A postat poza pe Instagram și a strâns 2,3 milioane de like-uri. Mesajul suna astfel: "Pentru o Brazilie mai bună. Vreau pace, securitate și un președinte care să ne redea bucuria de a trăi. Am ales să trăiesc în Brazilia și îmi doresc o Brazilie mai bună pentru toți".

Lucas Moura, internaționalul paulista de la Tottenham, s-a certat cu fanii de pe rețelele de socializare. "Ce vreți să faceți împotriva bandiților? Bolsonaro nu promite violență, el promite dreptate, promite că infractorii vor avea teamă de poliție", le-a spus Lucas.

Tostao: "E un drum obscur"

Ziariștii locali avertizează. "Fotbaliștii reflectă societatea. Sunt furioși, nu vor să mai audă de politicienii care au condus țara până acum. Și, în aceași timp, urmează moda. În realitate, ei nici nu știu care e programul lui Bolsonaro, habar n-au că e de extremă dreaptă", afirmă Sergio Rangel, de la Folha de São Paulo.

Marele Tostão trage și el alarma în L'Équipe: "Criza e profundă. Socială, economică, politică, morală... Disperați, l-au ales pe Bolsonaro, cel care încarnează ruptura. E un drum obscur, care mă îngrijorează".

Puțini țin cont însă de aceste voci. Cei mai mulți îl vor pe Jair Bolsonaro. Deși Brazilia riscă enorm dacă el va ieși președinte, pe 28 octombrie. 

"Acești fotbaliști provin din clase defavorizate, dar sunt niște ignoranți politic. Câștigă o mulțime de bani și se lasă convinși de discursuri primitive contra gangsterilor și în favoarea înarmării populației"

Juca Kfouri, jurnalist Folha de São Paulo

"Sunt încă în stare de șoc. Asistăm la o radicalizare îngrijorătoare. Mi-e teamă pentru viitorul Braziliei. Pe vremea mea, nimeni nu vorbea de politică în fotbal. Era interzis. Era dictatura militară"

Tostão, campion mondial în 1970

Socrates, simbolul anti-dictatură

În urmă cu peste trei decenii, fotbalul voia să dărâme dictatura. Iar simbolul acestei lupte era Socrates, marele internațional brazilian, căpitanul lui Corinthians, care făcea parte din mișcarea Diretas Já, cerând alegeri prezidențiale imediate. Și, în 1985, dictatura s-a prăbușit. Socrates, un fotbalist atipic, licențiat al facultății de medicină din Ribeirão Preto, s-a stins din viață pe 4 decembrie 2011. Avea 57 de ani. 

Ultrașii lui Corinthians se opun

Mai există și voci care îl contestă pe Bolsonaro. Fanii lui Corinthians, de exemplu. Gruparea Gaviões da Fiel (șoimii credinței) are peste 100.000 de socios. Și ei luptă deschis împotriva candidatului PSL. "Ar fi incoerent să susținem un politician care promovează dictatura militară. Noi am combătut-o întotdeauna", afirmă ei. 

Înjunghiat în campanie

Nu toți brazilienii sunt de partea lui Jair Bolsonaro. Iar tabăra adversă are fanaticii ei. Pe 7 septembrie, când candidatul la președinție era în campanie în orașul Juiz de Fora (statul Minas Gerais), un bărbat l-a înjunghiat pe Bolsonaro în abdomen. Acesta a scăpat. Rănile au fost ușoare. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.