Arbitrajul românesc a primit o veste uriaşă din partea UEFA. Comisia de Arbitri de la Nyon a luat decizia de a urca în Champions League încă un "central" din România, alături de Ovidiu Haţegan.
Este vorba despre Istvan Kovacs, pe care îl vom vedea la mijlocul săptămânii viitoare la unul dintre cele 16 jocuri de Liga Campionilor din etapa a 4-a a fazei grupelor.
Va fi debutul lui Kovacs, iar aprecierea de care se bucură la UEFA e dată şi de faptul că, de regulă, primul joc pentru un arbitru nou în Ligă se petrece în ultima etapă din grupă, atunci când se dispută meciuri fără o miză implicită asupra clasamentului. Kovacs însă i-a impresionat pe cei din Comisia de Arbitri şi i-a determinat să-l delege la unul dintre meciurile dintr-o fază în care nimic nu e decis în niciuna dintre grupe.
E meritul lui Vassaras
Succesul arbitrajului românesc e mare fiindcă e extrem de greu pentru o ţară cum e România să poată să deţină doi arbitri la nivel de Champions League. Acest lucru se petrece cu "centrali" care provin din campionatele cele mai mari, exemple fiind Italia, Spania, Germania, Anglia.
Aici, o foarte mare influenţă are preşedintele CCA, Kyros Vassaras, cel care nu doar că face parte din Comisia de Arbitri de la Nyon, dar are o relaţie de naş-fin chiar cu secretarul general al UEFA, Theodore Theodoridis, al doilea om în această structură după slovenul Ceferin.
2010e anul în care Kovacs a debutat pe lista FIFA şi cum luna trecută a împlinit 34 de ani, el mai are dreptul să oficieze pe plan european până în decembrie 2029
"Stăteam în fața televizorului pe la 12 ani și analizam jocurile, dădeam decizii, iar asta l-a făcut pe tatăl meu să spună că în momentul când voi împlini vârsta minimă pentru a face cursul de arbitri, o să mă înscrie şi o să devin arbitru"
Istvan Kovacs, pentru obiectiv-sm.ro
PERFORMANȚĂ » Lupescu l-a delegat la 22 de ani
Kovacs a apărut foarte abrupt în fotbalul românesc. Într-o perioadă extrem de tulbure pentru credibilitatea şi expunerea arbitrilor români pe plan internaţional, Ionuţ Lupescu a fost cel care a mers pe mâna lui Kovacs. În vara lui 2007, atunci când avea în atribuţiuni şi delegarea arbitrilor, "Kaiserul" l-a trimis pe Istvan la Supercupa României, Dinamo - Rapid. "Centralul" avea numai 22 de ani. "Delegarea m-a luat prin surprindere. Știu că în mare parte de acest meci ar putea depinde şi viitorul meu, însă mă voi descurca pentru că mă simt pregătit", a spus Kovacs la momentul respectiv.
POVESTE » A returnat banii din barem
Istvan are reputația unui arbitru extrem de corect. La un meci din Liga a 3-a, oficialii echipei gazda i-au rotunjit baremul cu 2 lei, motivând că nu au mărunt. După ce și-a numărat banii din plic, Kovacs s-a dus la un magazin din apropiere și s-a întors la stadion cu restul! La acel moment, Istvan era student.
O ZI DIN VIAŢA LUI » "Mic dejun, cereale cu lapte sau fructe..."
Kovacs a explicat, pentru observator-sm, cum arată o zi din viața lui: "Ziua începe pentru mine pe la 8 dimineața, îmi fac micul dejun de obicei din cereale cu lapte sau fructe, de la ora 10:00 am antrenament o oră și jumătate, după care refacere, de la 1 prânz și după îmi petrec timpul citind sau relaxându-mă cu prietenii sau cu familia. Zilnic fac antrenament și aici vreau să precizez că antrenamentul unui arbitru este ca și când un om merge la muncă, nu poți lipsi, indiferent de condițiile meteo de afară. Și la -17 grade, și la plus 35 grade, și pe ploaie, și pe zăpadă, e obligatoriu să ne antrenăm".
11 ani 2 luni și 23 de zile au trecut de la debutul oficial al lui Kovacs în Liga 1, pe 11 august 2007: Poli Timișoara - Pandurii 3-1
De fapt, sunt 3 români în Ligă
Arbitrajul românesc profită din plin de prezenţa şi influenţa foarte mare pe care Vassaras o are la UEFA. România nu are doar arbitri prezenţi în Champions League, ci şi un observator de arbitri. Alexandru Deaconu, vicepreşedintele CCA, a fost delegat la meciuri de top în ultimul an: Real - Juventus, Manchester - Valencia, Şahtior - City, dar şi partide naţionale precum Franţa - Olanda.
{{text}}