Liga 1

Preparatorul fizic din mandatul lui Bratu demontează teoria lui Mircea Rednic: ”N-are dreptate, Dinamo e pregătită bine!”

foto: Raed Krishan, GSP

Articol de Remus Răureanu  —  vineri, 02 noiembrie 2018

Liviu Rusu, preparatorul fizic care i-a antrenat pe ”câini” în mandatul lui Bratu, demontează dezvăluirea lui Mircea, care dăduse vina pe programul de amatori de la începutul sezonului, ”fără vreun antrenament fizic pe săptămână”.

Cine e Liviu Rusu

  • Are 37 de ani
  • A adunat 101 meciuri în Liga 1, cele mai multe dintre ele la Sportul Studențesc ca fundaș stânga. În sezonul 2005-2006, cu Petrescu antrenor în prima parte și cu Mulțescu în a doua, a terminat cu "studenții" pe locul 4, cea mai bună clasare a alb-negrilor în istoria recentă
  • A mai jucat în prima divizie la FC Național și la Unirea Urziceni

"Nu e Negoiță vinovat de rezultatele slabe, că nu el a făcut pregătirea și transferurile! Nu se poate așa ceva, să nu faci un antrenament fizic într-o săptămână întreagă!". Explicația lui Rednic după 0-0 cu Chiajna, a doua etapă la rând fără victorie cu el pe bancă, l-a vizat pe Florin Bratu.

Pregătirea a făcut-o însă Liviu Rusu. Fundaș stânga la Sportul Studențesc în echipa cu Mazilu, cu Bucur și cu Dan Petrescu antrenor, Rusu s-a transformat în preparator fizic după ce s-a lăsat de jucat. El i-a pregătit pe dinamoviști sau ar fi trebuit să-i pregătească, dacă dezvăluirea lui Rednic e reală. Liviu susține că nu e adevărată, că roș-albii nu pierd din cauza lipsei antrenamentelor, și e convins că preparatorii români sunt subestimați, nu sunt mai slabi decât Neubert și decât italienii importați în Liga 1.

Liviu, despre lipsa pregătirii fizice a dinamoviștilor aș vrea să vorbim...
Și ce să spun eu? Să mă apăr? N-ar avea niciun rost!

Să explici de ce echipa nu făcea nici măcar un antrenament fizic într-o săptămână, așa cum a povestit Rednic.
Nu e adevărat așa ceva! Bineînțeles că se făceau antrenamente fizice. Îl respect pe nea Mircea, îl cunosc de când eram mic și nu vreau să se interpreteze ceea ce spun ca un atac sau un răspuns pentru el, doar că nu lipsa pregătirii fizice constituie explicația pentru care Dinamo nu câștigă. Cu Chiajna au fost două ocazii ale lui Dinamo după minutul 70 și doar una a Concordiei, deci nu s-a prăbușit echipa spre final, ca să se suspecteze că n-ar fi pregătită fizic. Cu Călărași s-a primit gol dintr-o greșeală a unui fundaș, deci o eroare tehnică, fără legătură cu rezistența fizică.

"Neubert a făcut diferența cu medicamente"

De ce n-a mers echipa, dacă e pregătită bine?
Fiindcă nu contează doar partea asta, fizică. La Iași am avut ocazie spre final, a ratat Hanca, parcă după minutul 80. Cu Craiova am jucat deschis, am atacat și în repriza a doua. Pe urmă a venit Claudiu Niculescu. La Botoșani echipa s-a deschis să atace, să egaleze și a luat al doilea gol pe o contră. Apar greșeli tehnice, mai contează și contextul. Dar lumea se repede să dea vina pe lipsa pregătirii! Care e vina mea? Că nu sunt italian? Ca să fiu respectat ca preparator fizic trebuie să fiu străin în România!

Nu ți-a cerut nimeni să fii italian, dar e adevărat că străinii care au lucrat în România au avut succes. Neubert a revoluționat campionatul, nu?
A revoluționat campionatul... Nu cu antrenamentele l-a revoluționat, că n-a inventat Neubert TRX, n-a venit el cu ceva unic, ce nu se mai văzuse! El a făcut diferența cu calitățile de biochimist.

Un fel de farmacist, cum ar veni.
Exact, bravo! A avut cunoștințe, a apelat la niște suplimente cu care a făcut diferența. Am înțeles că din Germania se aproviziona, însă asta e doar din ce am auzit, nu știu exact.

Te referi la punguțele pe care le primeau jucătorii de pe margine în timpul meciurilor?
Nu, în pungile alea era un izotonic, o băutură... Un fel de Gatorade, ca să pomenesc un nume de care a auzit lumea.

Și care era efectul suplimentelor lui Neubert? Cum o făceau ele pe Steaua să joace mai bine?
Știi care e miza? Eu pot să te antrenez pe tine azi, te fac să stai și-n cap! Problema e dacă mai pot să te fac să te antrenezi la fel și mâine, să nu ai nevoie de o pauză. Neubert asta făcea, reușea să-i refacă pe jucători încât să poată lucra intens încontinuu.

"Cel mai simplu e să dai vina pe preparator"

Nu e posibil să sufere Dinamo și din cauza lipsei experienței tale? Ai lucrat mai mult la juniori înainte să ajungi la prima echipă cu Bratu.
Am fost la seniori la ASA Târgu Mureș și la Csikszereda, cu Gyussy Balint. Am mai fost la seniori și la Voluntari, în Liga a 4-a. Acolo am pus echipa pe picioare și Mircea Rădulescu m-a remarcat și m-a propus în Arabia Saudită, am petrecut un an la Al Arouba. La juniori am avut rezultate cu Bratu, am câștigat campionatul cu juniorii mari, sub 19 ani, într-o finală în care am învins Viitorul. Și i-am bătut pe ai lui Hagi în primul rând datorită factorului fizic! N-o spun eu, au spus-o alții care se pricep și care au asistat la meci. Să dai vina pe lipsa pregătirii e cel mai la îndemână, că e o chestie așa, relativă, și lumea care nu se pricepe ajunge să creadă.

E posibil să mai fie și adevărat, o echipă chiar să nu fie antrenată.
Uite, eu zic că Pelici o pregătise bine pe Hermannstadt, așa cred. Rezultatele au fost slabe, a venit Miriuță și a început să câștige. Dacă Miriuță pierdea meciurile, avea la îndemână scuza asta, cu lipsa pregătirii, nu? Până la urmă, ce trebuie să facă un preparator fizic? Să îi aducă pe jucători într-o formă fizică bună fără să-i accidenteze. Nu câștigă el meciurile! Și apropo de lipsa experienței mele, la juniorii lui Dinamo am jucat două finale în primul sezon și am câștigat trei finale din cinci, la toate grupele de vârstă. Când am mers la examen pentru licența A, am fost întrebați care e scopul nostru, ce obiectiv avem. Un coleg care lucra tot cu juniori a spus că visează să devină campion național. Eu fusesem deja campion național de trei ori! Ce trebuia să fac? Să urc la seniori, nu?

Ai spus că un preparator trebuie să-i pregătească pe jucători și să evite accidentările. Dacă la FCSB sunt accidentări multe, înseamnă că preparatorul e slab? Că s-a discutat și despre asta, deși Marian Lupu a avut o carieră importantă și până acum.
Nu știu ce fel de accidentări au steliștii, n-am toate datele ca să răspund exact. Unui preparator fizic i se pot imputa întinderile, leziunile musculare, nu toate accidentările. Până la urmă, e un sport de contact, cum pot eu să evit contrele dintre jucători, ciocnirile?

Kangoo jumps și studente-polițiste

E adevărat, Ovidiu Popescu tocmai și-a rupt genunchiul într-o contră la un antrenament.
Păi, vezi? Ce să-i facă preparatorul fizic unui jucător încât să nu-l atingă nimeni, să nu-l lovească? Mai revin un pic la pregătirea fizică de la Dinamo. Toată planificarea pregătirii a fost scrisă și a rămas la club, n-am luat-o eu cu mine, așa că se poate verifica dacă eu făceam antrenamente fizice sau nu. Și nu eram singurul asistent al lui Bratu, au mai fost Silviu Ion și Iulian Mihăescu, pot fi întrebați dacă s-a lucrat normal și corect sau nu. Uite, pentru o demonstrație, să zicem că Dinamo era nepregătită fizic, eu cu Florin am lucrat greșit. Nu cred așa ceva, dar să pornim de la ideea asta! Gradul de pregătire al unei echipe provine și din ciclurile săptămânale, din ce se petrece zi de zi, nu doar din ce s-a făcut astă-vară. Noi am fost dați afară în septembrie, au trecut cinci săptămâni de atunci. Nu era timp destul să se regleze pregătirea între timp? Cine era nemulțumit de munca noastră avea ocazia s-o repare!

Adică Rednic.
Ți-am zis, nu vreau să sune ca un atac la Rednic, pe care-l respect. Ești dezamăgit de explicațiile mele?

Nu e vorba despre asta, despre amăgiri și dezamăgiri. Și nici nu ți-am propus să-l ataci pe Rednic. Mai circulă o bârfă, că ai lucrat la volei înainte să te aducă Bratu la Dinamo.
Doamneee! De unde ai scos-o p-asta?

N-am publicat informația asta, te întreb dacă e adevărată. Până la urmă, nu ar fi ilegal sau imoral să fi lucrat la volei.
Dar nu e adevărat! Știi foarte bine că am jucat în prima ligă la Sportul mulți ani, pe urmă ți-am zis ce am făcut, pe unde am trecut ca preparator. Cum să fi ajuns la volei? După ce m-am retras ca jucător, am obținut licențele și am făcut diferite cursuri: kangoo jumps, fitness. Am lucrat și cu două fete care au trecut proba fizică la Academia de Poliție.

Cum de te-ai făcut preparator? Fotbaliștii care ajuns în prima ligă urmăresc să devină antrenori, în general.
Pentru că mi-a plăcut de mic să învăț, am luat premiu la școală până în clasa a 12-a. Eu pot să fiu antrenor oricând, că am licența A de antrenor, însă cei la care te referi tu pot să fie preparatori fizici? Nu cred! 

"Noi, adică eu și Bratu, am plecat după înfrângerea de la Iași. Cu o etapă înainte ne bătuse Astra acasă, un meci în care echipa a alergat 13-14 kilometri, parametri de Champions League. Ceea ce înseamnă că echipa era pregătită fizic, doar că asta n-a fost de ajuns.

Am lucrat la juniori cu: Dudea, Liviu Gheorghe, Ion Gheorghe, Moldoveanu, Ricardo Grigore, Patrick Petre. Am avut rezultate foarte bune cu ei și nu s-a accidentat niciunul. D-aia a avut Bratu încredere să mă aducă la seniori și-i sunt recunoscător pentru asta. N-am ajuns la Dinamo de nicăieri, nerecomandat de rezultate!"
Liviu Rusu, preparator fizic

9 etapea prins cuplul Bratu-Rusu pe banca lui Dinamo. Au fost demiși după trei eșecuri la rând în campionat. De când au plecat, echipa a bifat trei egaluri și o înfrângere din patru partide, câte două cu Niculescu și cu Rednic

Ilie are altă părere

Apărarea lui Rusu, "nu preparatorii fizici câștigă meciurile", nu e contrazisă doar de acuzația pe care a pronunțat-o Rednic, cu privire la situația în care se află Dinamo. Ilie Dumitrescu l-a sfătuit pe Becali să-l schimbe pe Marian Lupu cu un preparator fizic de top, "adu-l pe unul foarte bun și dă-i 10.000 de euro lunar sau chiar mai mult!". Pentru Dumitrescu, Neubert e etalonul de specialist în pregătirea fizică: "În perioada în care el și Reghecampf o conduceau pe Steaua am văzut pentru prima oară o echipă românească în stare să lupte de la egal la egal cu străinii în cupele europene! Jucătorii tineri de la Steaua ar progresa mult mai mult cu un preparator fizic foarte bun. Acum văd cum echipa scade în reprizele secunde, e evident, oricâte cifre cu kilometri alergați ar aduce Dică!". 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.