Diverse

VIDEO Marea greșeală făcută de Nicolae Ceaușescu în 1989: "A refuzat să creadă în realitatea transmisă de nemți"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 02 November 2018

Constantin Anghelache, fostul președinte al lui Dinamo, a vorbit în emisiunea GSP LIVE despre marea greșeală făcută de Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989.

„Ceaușescu a refuzat să creadă în realitatea pe care i-au transmis-o nemții. I-au transmis să fie atent că va cădea. I-au spus asta în 14 decembrie 1989. 

Aș avea două dezamăgiri din acea perioadă. Una din 14 decembrie că cine trebuia n-a ascultat. Lui Ceaușescu i se cerea să facă o schimbare categorică și n-a vrut să facă niciuna. El a făcut o mare eroare în existența lui. Prima a fost că am rămas singura țară de pe glob fără datorii externe. Pe el n-a avut cine să-l mai apere din exterior pentru că nu mai avea nimeni de luat bani de la noi”, a declarat Anghelache la GSP LIVE.

Constantin Anghelache: „Eu n-am lucrat pentru Securitate niciodată”

„Eu n-am lucrat pentru Securitate niciodată. Eu am lucrat în serviciul de informații străine externe, fiind recrutat pentru că probabil nu eram un prost. Am fost un patriot care a făcut doar bine pentru țara lui. Eu habar nu am ce făcea Securitatea”, a declarat Anghelache la GSP LIVE.

Potrivit datelor aflate la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, colonelul Constantin Anghelache a fost ultimul comandant al UM 0107/AVS, unitate ce avea ca unic scop producerea de fonduri pentru Securitate prin controlul exercitat asupra firmelor de export din țară.

În februarie 1986, Anghelache a fost numit în funcția de șef al Compartimentului Sectorului Aport Valutar Special din cadrul spionajului comunist romanesc.

În perioada 24 decembrie 1977-24 iulie 1983, Constantin Anghelache, alias „Eftimie Gelu”, lucrase în exterior, la Londra, sub acoperirea de secretar II al Ministerului Român de Externe.

BONUS: O poveste nebună! Un fotbalist de legendă din Liga 1 a cumpărat vaporul lui Nicolae Ceaușescu, dar „un prieten l-a scufundat intenționat”

Sandu Boc, fost fundaș al celor de la Petrolul, Dinamo, Sportul, Rapid și Craiova, a povestit în martie 2020 la „Prietenii lui Ovidiu", emisiune moderată de Ovidiu Ioanițoaia, o întâmplare incredibilă: cum a cumpărat imediat după Revoluție vaporul lui Nicolae Ceaușescu.

„Am făcut o afacere.... După Revoluție m-am asociat cu un cipriot care avea o afacere demarată. Închiria vapoare și marinari pentru toți armatorii din lume. El aflând că aici sunt mulți marinari a venit în România. Am aflat printr-un vecin de-al meu care l-a prins în avion. A venit la hotel Nord și când a văzut balerinele și ospătarii, totul pentru Sandu Boc, a zis că sunt personaj important. Mi-a cerut să ne întâlnim. 

Și a doua zi am băut o cafea împreună. Mi-a spus ce afaceri are și mi-a zis: „Ești omul de care am nevoie! Cât vrei salariu pe lună pentru afacere?”. „2.000 de dolari!”. „Nu, îți dau 5.000!”. Am deschis un birou la Constanța. Când am dat anunț pentru marinari era coadă până în stradă. Sute de oameni. Sute, sute. Apoi am închiriat „Mărăști" și „Mărășești”, vapoarele.

Am dat spagă un BMW ca să ne dea vapoarele. Erau cele mai bune. Și mai era și vaporul lui Ceaușescu, „Sovata”. Nu se atingea nimeni de el. L-am cumpărat. Ziceam că fac naveta pe mare Constanța-Istanbul.

Vaporul, ca să circule, îi trebuie avizul Registrului Naval Român. Îl scoate din apă pe o plută imensă, măsoara tabla și unde e subțire se schimbă. Îi trebuie veste de salvare, plute... Tot. L-am băgat în reparații. Toți banii pe care-i câștigasem i-am investit. Când l-am terminat era un bibelou frumos. Inclusiv motoarele le-am schimbat. Erau făcute la Fabrica de Armament de la Mizil. După o vreme a venit un neamț că vrea să-l închirieze. Pescuia între Magalia și Constanța, scoici și melci. Le prelucra la Tulcea și le trimitea în Japonia”. Continuarea, aici. 

Citește și: GSP LIVE VIDEO Anghelache recunoaște: ”Am fost recrutat de Serviciul de Informații Externe. Am fost patriot” » Ce secrete ascunde fostul șef dinamovist

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.