Fotbal   •   Liga 1   •   FINANȚARE

EXCLUSIV Ungaria şi-a făcut echipe de fotbal şi joacă în România! Suma COLOSALĂ primită de la guvernul maghiar

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  miercuri, 14 noiembrie 2018

Guvernul de la Budapesta a răspuns oficial unei solicitări a Gazetei Sporturilor şi a dezvăluit că finanţează cu peste 6 milioane de euro echipele Sepsi OSK şi Csikszereda.

Două cluburi de fotbal din România, care participă în competiţii organizate de Federaţia Română de Fotbal şi de Liga Profesionistă de Fotbal, sunt finanţate direct de guvernul maghiar de la Budapesta. Cele două sunt Sepsi Sf. Gheorghe, din Liga 1, şi Csikszereda, care e în Liga a 3-a. Ceea ce exista doar la nivel de zvon a fost confirmat oficial de forul condus de Viktor Orban, primul-ministru al cabinetului din capitala Ungariei.

Gazeta Sporturilor a făcut o solicitare, prin intermediul mail-ului, în care a întrebat guvernul maghiar dacă susţine financiar vreo echipă de fotbal care activează pe teritoriul României. Cabinetul Orban a fost extrem de prompt şi a oferit un răspuns după numai 5 zile. Răspunsul guvernului Ungariei, prin Ministerul Resurselor Umane, la solicitarea Gazetei Sporturilor.

"Decretul guvernamental 1801/2016 a decis acordarea de fonduri cluburilor Csikszereda (Miercurea Ciuc) și Sepsi (Sf. Gheorghe). În conformitate cu Decretul guvernamental, cele două cluburi de fotbal au primit câte 1 miliard de forinți (3,2 milioane de euro) prin intermediul Federației de Fotbal din Ungaria, ca beneficiar, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive și realizarea altor proiecte de investiții în dezvoltare, în special pentru finanțarea Academiei Csikszereda și a Academiei Sf. Gheorghe. Resursele au fost primite în mod corespunzător, iar auditul conturilor transmise până în prezent este în curs de desfăşurare".


Aşadar, aproape 6,5 milioane de euro au ajuns la cele două cluburi, care reprezintă două oraşe din două judeţe în care populaţia e preponderent formată din etnici maghiari. Infuzia masivă de capital, venită de la Budapesta, s-a simţit imediat, iar progresul acestor formaţii a fost mare.

Sepsi a promovat, iar anul trecut a fost revelaţia play-out-ului. În actualul sezon e la egalitate de puncte cu echipa de pe locul 6, ultima poziţie care asigură prezenţa în play-off. 

Csikszereda e în Liga a 3-a, dar şi-a creat o bază care rivalizează chiar şi cu unele existente în Liga 1. În plus, a produs o surpriză fantastică în optimile de finală din Cupa României: a eliminat-o pe Dinamo şi va evolua pe teren propriu în "sferturi".

Orban a fost fotbalist


Actualul prim-ministru al Ungariei are o afinitate către sport, în general, şi către fotbal, în special. În tinereţe a jucat fotbal la echipa Felcsut, iar în prezent a fost un mare susţinător al sprijinirii, prin proiecte guvernamentale, a dezvoltării infrastructurii din fotbal. Cluburile maghiare s-au dezvoltat, au mai toate stadioane de top şi au ajuns să deţină bugete şi de peste 13-15 milioane de euro. MOL Vidi e aproape de calificarea în primăvara Europa League, iar Ferencvaros l-a angajat recent ca antrenor pe Sergei Rebrov, căruia îi plăteşte un salariu anual de 1 milion de euro. 

Imnul şi steagurile Ţinutului Secuiesc la Sf. Gheorghe

La toate meciurile pe care Sepsi le dispută pe teren propriu, gardurile stadionului susţin steaguri cu însemnele Ţinutul Secuiesc. De asemenea, suporterii cântă înainte şi la final imnul ținutului respectiv, dar fredonează şi versurile melodiei Nelkuled, care îi aparţine lui Ismeros Arcok. Prin Ţinutul Secuiesc se înțelege un teritoriu format din judeţele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș. 

Sponsorii, aproape exclusiv maghiari

Panourile din jurul terenului pe care Sepsi dispută meciurile din campionat conţin aproape în exclusivitate numele unor companii maghiare. Printre acestea: MOL (benzinărie), OTP (bancă), Gyermelyi (paste făinoase), Dioszegi (fabrică de pâine), ultima fiind afacerea patronului de la Sepsi. 

Ce reprezintă 6,4 milioane de euro în fotbalul românesc

  • bugetul de salarii pe un sezon întreg la FCSB
  • 80% din suma cu care UEFA a premiat FRF pentru calificarea naţionalei la EURO 2016
  • o treime din bugetul anual pe care îl are de regulă Federaţia Română de Fotbal
  • aproape dublul sumei pe care o încasează campioana României din Liga 1 de pe urma drepturilor TV

Cât primele 5 federaţii sportive din România

Guvernul Orban a oferit celor două cluburi din România cât au primit din partea Ministerului Tineretului şi Sportului primele 5 federaţii sportive de la noi din ţară. De exemplu, pe 2018, Federaţia Română de Canotaj a luat cel mai mult, în jur de 1,5 milioane de euro. Sub 25% faţă de cât a direcţionat Budapesta către Sepsi şi Csikszereda. 

Succesul lui Csikszereda, ovaţionat de Nemzeti Sport

Calificarea fantastică obţinută de Miercurea Ciuc în "sferturile" Cupei României, în detrimentul lui Dinamo, a determinat principalul cotidian de sport din Ungaria să iasă a doua zi după meci, deşi partida s-a terminat aproape de ora 22:00, având pe copertă succesul lui Csikszereda.

Titlul a fost "Csiki csoda", tradus însemnând "Minunea Csiki". În vara lui 2017, la meciul pe care Sepsi l-a jucat acasă şi a obţinut promovarea în Liga 1, postul public maghiar M1 a transmis în direct partida, iar la final a avut intervenţii live în emisiuni şi în principalele jurnale ale zilei. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.