Alexander Zverev, 21 de ani, a câștigat Turneul Campionilor după o finală cu Novak Djokovic, 6-4, 6-3, împlinind parte din pariurile puse pe el de când era doar un puști.
Poate că totul a început într-una dintre acele zile în care Sascha, sau Alex, cum i se mai spunea, aștepta pe marginea terenului un moment de pauză în antrenamentul fratelui său mai mare, Mischa. Andy Murray își amintea de o asemenea secvență, pe când el avea 14 ani, iar Zverev cel mic doar 4. Blond, micuț și plin de energie, bătea mingea cu părinții. Și, spun martorii, nici măcar atunci nu greșea prea mult, deși era un pici.
A crescut ca în povești
13 ani mai târziu, despre Sascha se vorbea deja tot mai des. Revederea cu scoțianul, tot pe un teren de antrenament, la Cincinnati, l-a uimit pe Andy.
"Îl văzusem acum câteva luni pentru prima dată după mult timp și nu-mi venea să cred cât de înalt este", spunea fostul lider ATP.
Avea deja înălțimea de acum, 1,98 metri, își îndepărta cu un gest scurt părul blond din ochi și spunea:
"Îi cunosc pe Novak Djokovic și Andy Murray de când aveam patru ani. Nu realizam cine sunt ei, pentru mine erau niște puști, iar eu doar mă jucam cu ei. Fotbal, baschet, tenis. Acum, când ei sunt în vârful sportului, să mă antrenez cu ei, să am ocazia să îi cunosc mai bine, e ceva incredibil. Le sunt recunoscător pentru această șansă".
Fascinant acest text dezgropat din arhivele site-ului ATP. În acel an, 2014, Sascha cucerea titlul la Australian Open la juniori, iar în vară ajungea în semifinale la Hamburg, la puțin timp după ce se impunea în primul său challenger, la Braunschweig.
"Să câștig la Braunschweig a fost incredibil", spunea adolescentul, entuziasmat.
2,5 milioane $ a primit Sascha pentru victoria de la Londra, ducând totalul anului la 7,7 milioane, iar al carierei la 14,8 milioane
De la challenger la O2
4 ani mai târziu, același Zverev, sau poate altul, o versiune a sa vizibil îmbunătățită și maturizată, cădea în genunchi pe suprafața azurie din arena londoneză O2, sărbătorind triumful în Turneul Campionilor.
O finală cu Novak Djokovic atât de diferită de meciul lor din grupe, disputat cu câteva zile înainte, și pe care sârbul îl controlase aproape nemilos, 6-4, 6-1.
Partida decisivă pentru titlu a fost însă altceva, Sascha a fost alt jucător pe teren, unul capabil nu doar să țină pasul cu Nole, ci și să-l facă să alerge, să asude, să caute aer.
6-4, 6-3 și cel mai important trofeu al carierei e în drum spre raftul central al vitrinei.
"Am căzut în genunchi, m-au durut puțin", a spus Zverev, zâmbind, la conferința de presă de după. "În afară de asta, sunt foarte fericit. E ceva uimitor, să câștig titlul, să înving doi asemenea jucători în meciuri consecutive, Roger și Novak, semifinale și finală. Înseamnă imens".
La cei 21 de ani și aproape 7 luni, e cel mai tânăr campion al campionilor de la Djokovic încoace, sârbul impunându-se în 2008, la Shanghai, la 21 de ani și 6 luni.
Viitorul e mai aproape decât s-ar crede, iar Zverev, cu acest titlu și cele 3 de Masters cucerite, este vârful săgeții. Trebuie doar s-o ascută mai bine pentru turneele de Mare Șlem.
Tata, apoi Lendl
Londra a fost al optulea turneu de când Ivan Lendl, 58 de ani, s-a alăturat echipei lui Sascha. Întrebat cum l-a ajutat la cucerirea titlului, germanul a răspuns:
"Evident, a analizat meciul pe care l-am jucat cu Novak acum câteva zile și mi-a spus câteva lucruri pe care trebuie să le fac diferit. Am fost mai agresiv, am încercat să iau mingea mai repede".
A adăugat însă, așa cum o face deseori: "Dar tatăl meu e cel care"mi-a dat baza. El m-a învățat jocul, merită cel mai mare credit, îi sunt foarte recunoscător". Revenind la Lendl, i-a subliniat experiența extraordinară pe teren și în afara lui.
Analiza lui Becker
Boris Becker, fostul antrenor al lui Djokovic și cel mai recent german câștigător al Turneului Campionilor înainte de Zverev – în 1995 -, descris astfel finala pe care a comentat-o pentru BBC:
"Am fost impresionat de felul cum a început meciul, fiind outsider și după ce pierduse cu Novak clar în grupe. Nu a clipit. Și-a ținut ușor serviciul, trimițând mingea constant cu peste 200 km/h, iar Novak a început să se îngrijoreze. Nu s-a temut de schimburile lungi, parcă era în misiune, Novak părea că gâfâie. Nimeni nu poate sta cu el în asemenea puncte, dar Sascha a reușit. Acum trebuie să facă acest lucru în meciuri de cinci seturi la Grand Slam-uri", a explicat Becker.
4este locul pe care va încheia Alexander Zverev acest sezon, la fel ca precedentul, dar cel mai sus a urcat în carieră pe 3, în noiembrie 2017
"Mai am lucruri de îmbunătățit, încă sunt foarte tânăr. Sper ca la anul să pot juca un tenis mai bun, deși sezonul acesta nu a fost deloc rău"
Alexander Zverev
Bilanțul cu Big 4
Zverev – Djokovic 2-2
2017 Roma Finală Zverev
2018 Shanghai Semifinale Djokovic
2018 Londra Grupe Djokovic
2018 Londra Finală Zverev
Zverev – Federer 3-3
2016 Roma Turul 2 Federer
2016 Halle Semifinale Zverev
2017 Halle Finală Federer
2017 Montreal Finală Zverev
2017 Londra Grupe Federer
2018 Londra Semifinale Zverev
Zverev – Nadal 0-5
2016 Indian Wells Optimi Nadal
2017 Australian Open Turul 3 Nadal
2017 Monte Carlo Optimi Nadal
2018 Cupa Davis GM Nadal
2018 Roma Finală Nadal
Zverev – Murray 0-1
2016 Australian Open Turul 1 Murray
{{text}}