Liga Campionilor

DOPAJ LA REAL MADRID // Sergio Ramos, implicat în scandalul MILENIULUI! Cum răspunde acuzațiilor

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Saturday, 24 November 2018

Sergio Ramos, fundașul de 32 de ani al celor de la Real Madrid, ar fi fost implicat în două teste antidoping picate conform procedurii, unul după un meci din La Liga și celălalt după finala Ligii cu Juventus din 2017, câștigată de madrileni cu 4-1.

UPDATE

Sergio Ramos a reacționat în premieră după acuzele lansate de Der Spiegel. 

"În întreaga mea carieră, am făcut peste 300 de controale doping și n-am încălcat niciodată regulile. Am fost multă vreme pe creasta valului și cine se oftică ar trebui să tacă.

Cel care urma să mă controleze după meciul cu Málaga mi-a permis să fac duș înainte, a stat cu mine în tot acest timp, iar apoi am trecut testul doping, cum s-a întâmplat de fiecare dată", a declarat Sergio Ramos, căpitanul Realului.

 

Cazul prezentat pe larg

1. Cazul dușului după meciul cu Malaga

Primul a fost într-un meci din La Liga împotriva celor de la Malaga, din 15 aprilie 2018, când fundașului i s-a indicat să se ducă la testul antidoping, dar el s-a dus să facă un duș, ceea ce e interzis de legea anti-doping din Spania.

Agenția Spaniolă Anti-Doping a notificat Real la 5 luni distanță de la meciul cu Malaga după ce Ramos a refuzat să meargă la testul antidoping, aceeași agenție recunoscând pentru Der Spiegel că nu au fost găsite dovezi concludente că jucătorul ar fi încălcat vreo altă regulă antidoping.

2. Cazul Sergio Ramos-dexametazonă, după finala cu Juventus

Al doilea caz s-a petrecut după finala Ligii din 2017, când Ramos a fost depistat pozitiv cu dexametazonă, un medicament interzis de regulamentele în vigoare. În acest caz, doctorul de la Real Madrid a recunoscut că i-a făcut lui Ramos injecții în genunchi și umăr, așa că UEFA nu l-a sancționat, considerându-se o decizie medicală. 

Dexametazona este un corticosteroid folosit pentru tratarea diverselor inflamații. Substanța nu este interzisă, dar UEFA trebuie notificată atunci când un jucător o folosește.

Doctorul echipei și-a asumat răspunderea injecțiilor, dar forul european a considerat explicația suficientă, abia după ce a fost informată că Sergio Ramos a căzut testul antidoping!

3. Ce întrebări ridică cele două cazuri?

În primul caz, e important de aflat de ce forul spaniol antidoping a informat clubul Real Madrid abia după 5 luni de când Sergio Ramos a refuzat protocolul antidoping și s-a dus la duș.

Cazul este destul de interesant, în condițiile în care într-o dezvăluire tenebroasă din cariera americanului Lance Armstrong se povestește cum fostul ciclist a reușit să dribleze rezultatele unui control antidoping folosind aceeași metodă: ducându-se la duș și lăsându-și asistenții să îi amâne pe comisari în timp ce le verificau acreditările! Între timp, Armstrong a făcut perfuzii pentru a "spăla" substanțele interzise pe care le avea în sistem!

În al doilea caz, e important de subliniat că UEFA NU a fost informată de folosirea substanței, decât după ce corticosteroidul a fost detectat în proba de urină a lui Sergio Ramos! De ce nu au fost sancționați clubul, jucătorul sau medicul?

Ambele sunt încălcări de protocol, nu doping propriu-zis, dar și încălcările de protocol sunt sancționate pentru a evita scăpările în circuitul dopingului profesionist.

4. Incredibil sau nu, alți 10 jucători ai Realului ar fi implicați

În 2017, spun aceleași dezvăluiri, Cristiano Ronaldo, Toni Kroos și alți opt jucători de la Real ar fi fost implicați în situații asemănătoare, în care ar fi existat nereguli cu privire la anumite teste anti-doping surpriză efectuate de UEFA. Situația ar fi escaladat într-o ocazie, fiind nevoie de intervenția personalului medical pentru a aplana conflictul.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.