Handbal

ANALIZĂ GSP » Avem lotul României pentru Euro 2018! Cum arată selecția și cine ar mai fi putut merge în Franța? 

Articol de Marian Ursescu  —  duminică, 25 noiembrie 2018

Lotul de 17 pentru Euro 2018 a fost anunțat! E acesta cel mai bun de care dispune România la ora actuală? Sunt handbaliste care ar fi ajutat prima selecționată la turneul final rămase acasă?

La turneul final din Franța, România va merge cu o echipă formată din 17 jucătoare. 16 dintre fete vor putea fi înscrise pe foaia oficială, în timp ce una va fi rezervă. Pe acest post, cel mai probabil, se va alege dintre Daniela Rațiu, al treilea pivot al echipei, și Anca Polocoșer, interul care a prins lotul pe ultima sută de metri.

La prima vedere, nu lipsește nicio jucătoare importantă din lotul României. Cum era știut, echipa tricoloră are un nucleu de bază pe care se va axa la turneul final. Din primul 7 nu vor lipsi, cu siguranță, Neagu-Pintea-Buceschi-Elisei. În jurul acestor jucătoare se va construi formația României.

Apoi, antrenorii vor avea câteva posturi unde vor trebui să aleagă, cu jucătoare de același nivel. 

Chiper sau Udriștoiu?

Două extreme dreapta diferite ca stil. Chiper este genul de extremă cu aruncări imprevizibile, greu de ghicit de orice portar, care într-o zi bună poate face diferența. Revine în echipa națională după ce a lipsit la Mondialul de anul trecut, în urma unei neînțelegeri cu stafful tehnic. De cealaltă parte, Udriștoiu este extrema care face excelent faza de contraatac. Are minusul de a nu prea avea meciuri în picioare, Aneta fiind rezervă la CSM București. Oricum, două extreme care se pot completa la Euro 2018.

Geiger, Dragut sau Laslo?

Cel mai deficitar post al României în ultimii ani, cel de inter dreapta, va constitui o dezbatere aprinsă, cu siguranță, și la Euro 2018. Pe cine se va baza, în principal, echipa României în Franța?

Melinda Geiger vine după un sezon în care a jucat foarte puțin la Siofok. Are de partea sa experiența, dar un alt minus este faptul că nu face faza de apărare și va trebui mereu schimbată în defensivă. Ana Maria Dragut a jucat mult mai mult la Kisvardai, în Ungaria, la o echipă inferioară însă valoric celei a Melindei Geiger. Ana Maria Dragut poate constitui o soluție și pe faza defensivă, fiind o jucătoare cu talie, greu de depășit. Cristina Laslo a jucat la "Trofeul Carpați" o mare bucată din timp pe postul de inter dreapta și nu s-a descurcat deloc rău. Centrul de la Buducnost a arătat o mare disponibilitate și în faza de apărare, putând fi trimisă de către antrenori să facă și marcaj om la om, la adversarul cel mai periculos. 

Dumanska sau Dedu?

Greu de ales pentru antrenori care va fi goalkeeperul titular în meciurile de la turneul final. Iulia Dumanska pare un pic în avantaj având în vedere că vine după un sezon excelent, în care a apărat foarte bine poarta liderului Ligii Naționale, SCM Rm. Vâlcea. Denisa Dedu are de partea ei experiența jocurilor internaționale, dar un mare minus e faptul că a jucat foarte puțin la Siokok, în Ungaria, fiind pe același post cu portarul de rezervă al naționalei Norvegiei, Silje Solberg. 

Marile absențe: Bazaliu și Ostase

Sunt mulți oameni de handbal care spun că din lotul pentru Franța nu ar fi trebuit să lipsească Bianca Bazaliu, interul stânga de la CSM București, dar nici Lorena Ostase, un pivot de mare viitor, care ar fi trebuit încurajată și inclusă măcar în lotul lărgit.

Toate echipele își vor lua măsuri în a o anihila pe Cristina Neagu. Și atunci, când starul României va da semne de oboseală, Bianca Bazaliu ar fi putut constitui o rezervă excelentă. E handbalista cu cea mai puternică aruncare! Tehnicienii au considerat însă că pentru Neagu, o soluție mult mai bună ar fi Gabi Perianu, jucătoare care poate face și faza de apărare. Faptul că Bazaliu a jucat extrem de puțin la CSM București a fost un mare dezavantaj pentru ea. 

"Lorena Ostase ar fi trebuit să meargă în locul Danielei Rațiu!", este cea mai rostită frază între oamenii de handbal când sunt întrebați ce schimbare ar face pentru Euro 2018. Ostase joacă meci de meci la CSM Slatina, e golgeterul echipei, pe când Rațiu nu e titular la Gloria Bistrița. Vârsta, 21 de ani, față de 30 cât are Rațiu, e un alt atu în favoarea vasluiencei. Tehnicienii au preferat-o totuși pe Dana Rațiu, o jucătoare care, cu siguranță, va juca foarte puțin în Franța. 

Postul de pivot este însă foarte bine acoperit, România bazându-se în principal pe Crina Pintea, și apoi pe Raluca Băcăoanu, o altă surpriză plăcută în ultimul timp, atât la echipa de club, cât și la prima reprezentativă. 

5 zileau mai rămas până la startul Euro 2018. Pe 1 decembrie, la Brest, România va înfrunta Cehia, în primul meci al grupei D

Lotul României pentru Franța

  • Portari: Denisa Dedu (Siofok KC), Iulia Dumanska (SCM Rm. Vâlcea)
    Extreme stânga: Valentina Elisei Ardean (Gloria Bistrița), Cristina Florică (SCM Rm. Vâlcea);
  • Extreme dreapta: Laura Chiper (Corona Brașov), Aneta Udriștoiu (CSM București);
  • Pivoți: Crina Pintea (Issy Paris 92), Raluca Băcăoanu (SCM Rm. Vâlcea), Daniela Rațiu (Gloria Bistrița);
  • Centri: Eliza Buceschi (Corona Brașov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica), Mădălina Zamfirescu (Debrecen);
  • Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Gabriela Perianu (Siofok KC), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare);
  • Interi dreapta: Ana Maria Dragut (Kisvardai), Melinda Geiger (Siofok KC).

Programul meciurilor României la Euro 2018

  • 1 decembrie, ora 19:00 România-Cehia
  • 3 decembrie, ora 19:00 România-Germania
  • 5 decembrie, ora 22:00 România-Norvegia

* toate meciurile vor fi transmise în direct de TVR 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.