GSP special   •   Media   •   INTERVIU

Interviu cu un scriitor nonconformist: "Unicul meu meci de fotbal? Finala Cupei Mondiale. Eram amețit de vodcă și săream pe scaune"

Articol de Theodor Jumătate   —  duminică, 16 decembrie 2018

Frédéric Beigbeder, unul dintre cei mai importanți scriitori francezi contemporani, vorbește despre experiența sa pe stadionul din Moscova: "A fost suprarealist".

Un personaj fascinant. Un scriitor special. Nonconformist. Deschis. Sincer. Frédéric Beigbeder s-a revoltat într-o zi și, după zece ani în publicitate, a făcut lumea advertisingului să explodeze cu 99 de franci, primul său bestseller. E unul dintre cei mai importanți romancieri francezi ai momentului.

"Devii absolut nebun"

La lansarea ultimei cărți, Frivolitatea e o afacere serioasă, parizianul în vârstă de 53 de ani a vorbit într-un interviu pentru L'Équipe despre experiența trăită pe un stadion de fotbal. Prima și unica.


"Nu sunt un fan, dar am fost invitat la finala Cupei Mondiale, la Moscova. Și, spre marea mea surpriză, am încheiat ziua urlând și sărind pe scaune. E ceva ancorat în ființa umană: când echipa ta cucerește Cupa Mondială, devii absolut nebun", a povestit Beigbeder.

"În acele clipe, m-am simțit suporter"

Cum a ajuns să vadă live Franța - Croația (4-2), pe 15 iulie? "Am avut șansa de a fi invitat de un prieten rus, care avea o lojă la arenă. Un majordom în vestă albă îmi umplea paharul cu vodcă imediat cum îl vedea gol în timpul meciului. Și am terminat într-o stare de beție totală. Amețit, cu un steag francez în ploaie. Brazilienii băteau la tobe și oamenii dansau în ploaie. Era suprarealist. Apoi, am mers la ambasada Franței, unde mii de persoane îmbrăcate în albastru-alb-roșu sărbătoreau victoria. În acele clipe, m-am simțit suporter".

"Nu mă voi mai întoarce niciodată pe stadion"


Concluzia lui Beigbeder: "Până atunci, nu pusesem piciorul pe un stadion de fotbal. Am fost o singură dată, la finala Cupei Mondiale, iar Franța a câștigat. Nu mă voi mai întoarce niciodată pe stadion, pentru că nu va mai fi la fel de bine. Mai ales dacă aș vedea un PSG - Guingamp". Și un zâmbet malițios care spune totul.

"Ador să văd sportivii în costum și cravată, ca Zinedine Zidane. Are o clasă nebună"



"Joc mult tenis, chiar dacă detest să alerg. Simt nevoia să adun puncte și să-mi bat prietenul. Altfel, îmi ies din fire"



"Am un antrenor care vine la mine și mă obligă să fac exerciții îngrozitoare, ca genuflexiuni sau flotări"

Frédéric Beigbeder, scriitor francez

Trei cărți premiate

Frédéric Beigbeder, 53 de ani, a lucrat un deceniu în publicitate. Până în 2000, când a fost concediat de agenția Young&Rubicam la câteva zile după publicarea romanului 99 de franci, în care denunța cinismul advertisingului în societatea occidentală. A luat trei premii: Interallié (2003, pentru Windows on the World), Renaudot (2009, Un roman francez) și Rive Gauche à Paris (2018, O viață fără sfârșit). Beigbeder este și critic literar, scenarist și regizor, dar și manechin. "Am cercetat, nu există decât doi scriitori-manechini. Eu și Nicolas Fargue", a declarat el în L'Équipe.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.