Diverse

Opinie Cristian Coman » România, de la imagine la imaginație

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Thursday, 20 December 2018

Vă place Arena Națională? National Arena, pentru cunoscători.

  • Cristian Coman, jurnalist cu 25 de ani experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă.

România este o țară în care inaugurările au loc doar pentru imagine. Sau pentru a da „peste bot” celor care pun competența decidenților la îndoială. Sau pentru a plati facturile „sponsorilor de partid” care primesc contracte.

Problema nu ar fi că de pe urma marilor lucrări profită, la nivel de imagine, fel și fel de lideri temporari, precum și atârnătorii lor. Expresia „barem a făcut ceva” a apărut în România ca să-i legitimeze pe marii jefuitori care au mai lăsat ceva în urma lor. Așa că suntem înțelegători cu dorința de mărire, dorința de a pune pe cap laurii unui viitor mandat.

De fapt, cele mai multe dintre construcțiile inaugurate cu mult fast se dovedesc, în scurt timp, nefuncționale. Blocate. Inutile. Complicate. Greu de folosit. Ineficiente.

Național Arena este vârful de gamă al stadioanelor. La noi și în Europa. Și exemplul cel mai la îndemână pentru a demonstra haosul administrativ din România. Vârful icebergului.

A fost inaugurat în 2011. A înghițit hulpav 240 de milioane de euro, de 5 ori mai mult decât cel cu care se laudă clujenii. La câteva luni distanță, Sorin Oprescu spunea despre sine că este doctor în gazon. Dar și cu nopți nedormite: „Coşmarul meu la începutul mandatului a fost stadionul,
acum e gazonul”, spunea primarul independent. Pe atunci, pregătea „bijuteria cu gazon” pentru finala Europa League. Acum, CE 2020 tropăie la porțile Arenei.

Doctorul a plecat de mult, dar coșmarul nu pare să se termine. Epopeea gazonului e ca oclepsidră: când e goală – la fiecare trei-patru luni - stadionul se închide. Alte luni de zile stadionul a fost închis pentru că ISU a descoperit acoperișul mobil al Arenei: nu era… acoperit de lege, după tragedia Colectiv.

Dacă Arena ar fi singura construcție la care meșterii Monele lucrează ziua ce se dărâmă noaptea, am fi fost Elveția Estului. România este însă țara în care 4 milioane de oameni au emigrat și nu degeaba.

UE trebuie să ne rabde, din afară suntem foarte pitorești.

Doar în România se inaugurează un bazine de înot care se închid după tăierea panglicilor pentru că nu au angajați.

Doar în România se cumpără echipamente medicale peste care se pune praful, pentru că nu sunt medici.

Doar în România există posibilitatea ca la sfârșitul anului să fie mai puțini kilometri de autostradă decât la începutul anului.

Sau se construiesc terenuri de fotbal în pantă.

Sau se cumpără microbuze școlare care ruginesc pentru că primăriile nu au bani pentru salariile șoferilor.

Țara unde, din 4 în 4 ani, toate șantierele deschise pe bani publici se închid pentru a fi deschise altele - pentru noii clienți politici - se numește România.

La temelia României nu lucrează doar constructorii, ci și berbecii.

Țara unde imaginația este folosită pentru identificarea metodelor de tocat bani publici se numește România.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.