Sporturi   •   Sport Extrem

Dincolo de off, sunt on » Despre campania umanitară a celor de la Off-Road Adventure Romania

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 22 decembrie 2018

40 de mașini off-road la a 39 campanie umanitară. Pentru 300 de zâmbete ale celor mai izolați oameni din județul Caraș Severin 

Nu mai e vorba despre o campanie, ci deja despre tradiție. Iar cei din clubul Off-Road Adventure Romania au dat deja un nou sens noțiunilor de prietenie și aventură. Profită de mașinile preparate, de tracțiunea integrală, de curaj, de stropul necesar de nebunie într-un sport extrem și ajută oameni.

În acest început de iarnă, comuna Cornereva, una dintre cele mai izolate localități din județul Caraș-Severin, a fost aleasă ca destinație. Sate de munte, răspândite pe creste, cu drumuri care devin inaccesibile odată cu ploile toamnei și vreo 300 de suflete care trebuie să se descurce cum pot. Mai ales iarna. 

Anul acesta, Cornereva a împlinit 500 de ani de la prima atestare documentară. Iar oamenii ei aveau să mai treacă nouă iarnă grea, pe parcursul căreia să-și mai drămuiască mălaiul și cartofii ca s-o scoată la capăt pân la primăvară. Doar că anul ăsta va fi, pentru ei, un pic mai simplu și sărbătorile mai îmbelșugate.


Pentru că Off Road Adventure e din nou on!

Cum arată o ”umanitară” in clubul de off-road?

Ca la carte.

Totul se pregătește ca la concurs. În detaliu. Etapa pregătirii este, în off-road, la fel de importantă ca și cursa în sine.


”Antrenamentul” începe cu aproximativ o lună înainte, dacă nu și mai bine.

Se pornește pe bază de listă de necesități. Ca să nu se trezească oamenii din vârful muntelui cu cizmulițe cu toc ori cu cine știe ce produse care se vor fi stricat pe drum. Se calculează, evident, și capacitatea. Fiecare știe cât își poate încărca mașina. De-aici rezultă și numărul de mașini care vor forma convoiul: anul acesta au fost 40.  

Tura de recunoaștere a fost făcută la începutul lunii noiembrie. Nu era zăpadă, dar off-roadiștii identifică imediat care sunt porțiunile de drum care le pot face probleme și ce soluții există.

Convoiul umanitar cu numărul 39 a plecat, anul acesta, de la Metro Craiova. Din cei 185 de kilometri, partea dificilă a început, practic, mai sus de Băile Herculane. Punctul de întâlnire a fost la Cornerava, iar ultima porțiune de traseu, cea către satele izolate, a fost cu adevărat solicitantă. Ca la concurs.     

Și vremea nu s-a arătat deloc prietenoasă cu acțiunea. S-a stârnit viscolul și marginile drumului au devenit înșelătoare.

Dar, oricât de complicat ar fi fost, oricâtă energie și combustibil se va fi consumat, nu contează. Zâmbetul unui om, strângerea de mână, lacrimile din ochi, bucuria unui copil la care ajunge moșul ”prin nămeți” sunt mai presus decât orice efort. De aceea, în această poveste nu există eroi. Și nici nume, deși le-am putea înșira pe ale tuturor celor care au participat la umanitara cu numărul 39.

300 de oameni din satele izolate din munții Godeanu au primit alimente, produse de bază, apa, suc, dulciuri și jucării pentru copii, îmbrăcăminte, dar mai ales sentimentul că semenilor lor le pasă.     

Sportul extrem aduce bucurii extreme. Și nu doar celor care-l practică.  

* articol de Oana Costea

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.