Gianina Beleagă, dubla campioană mondială cu barca de dublu vâsle categorie uşoară, a trebuit să se opereze în luna octombrie, la Viena. Acum încearcă să revină la forma de dinainte.
Gianina Beleagă, 23 de ani, nu a mai urcat în barcă după ce a câştigat al doilea titlu mondial consecutiv, la dublu vâsle categorie uşoară, alături de Ionela Cozmiuc, în luna septembrie. Problemele de la genunchiul drept i-au dat mari bătăi de cap Gianinei, care nu a mai scăpat de operaţie. Acum este în recuperare şi încearcă să se refacă pentru a relua antrenamenmtele la capacitate maximă.
"Problemele la genunchi sunt vechi. Am făcut de-a lungul timpului câteva infiltraţii cu plasmă şi acid hialuronic. Altfel, vă spun sincer, nu puteam duce anul 2018 la capăt din punct de vedere sportiv", povesteşte canotoarea.
A tras cu dureri, a strâns din dinţi, în cursele de la Europene şi Mondiale. Până când organismul şi-a cerut sacrificiul. "Cred că la a patra injecţie în genunchiul drept, nu i-am mai simţit efectul. Durerile erau la fel de mari şi atunci am hotărât că trebuie să mă operez", continuă Gianina.
"Mi s-a deplasat meniscul"
Gianina Beleagă spune că problemele de sănătate au devenit cu adevărat grave în timpul Campionatului European de la Glasgow, în luna august. "În prima zi, în calificări, m-am accidentat, mi s-a deplasat meniscul. Noroc că a fost la finalul antrenamentului şi doctorul mi-a pus genunchiul la loc înainte să se inflameze. Cred însă că atunci s-au întins şi ligamentele. Probabil că şi din această cauză, ultima injecţie cu plasmă nu şi-a mai făcut efectul", a povestit Gianina.
"Federaţia a avut grijă de mine!"
Canotoarea spune că după ce a devenit campioană mondială la Plovdiv, federaţia a trimis-o la Viena să se opereze. "Nu am de ce să mă plâng, doamna preşedintă Elisabeta Lipă a vorbit acolo şi oamenii mă aşteptau. Profesorul Reinhard Weinstabl m-a operat. A fost, de fapt, o artroscopie, pentru că am avut cartilajul rupt, nu mai aveam lichid sinovial, iar meniscul era puţin ciupit", spune Beleagă.
A învăţat să meargă cu cârje, să stea potolită, ea care era o tipă foarte activă şi care nu stătea o clipă locului! "Perioada recuperării e cea mai importantă şi am respectat întocmai sfaturile pentru că vreau să revin cât mai repede, să fiu ca nouă", glumeşte Gianina.
A revenit acasă, la Snagov, şi a început cu antrenamentele uşoare, pe ergometru. "Uneori, când mă doare, mă opresc, şi fac bicicletă. La forţă am făcut mici ajustări. Nu pun haltera în spate pentru că nu vreau să forţez. Fac alte exerciţii, lucrez mult braţe, spate, presă pentru picior", explică dubla campioană mondială.
Îi e dor însă să iasă pe apă, să vâslească alături de coechipiera ei, Ionela Cozmiuc. "Ce a fost mult a trecut. Nu mai am de aşteptat decât puţin şi voi urca din nou în barcă", se încurajează Gianina.
"În 2019 ne aşteaptă un an greu şi nu vrem să dezamăgim. Trebuie să calificăm barca la Jocurile Olimpice şi să ne urmăm visul, totul încheindu-se la Tokyo, în 2020", încheie canotoarea.
Cantonament în Italia
Lotul naţional de canotaj va pleca pe 7 ianuarie în Italia, pentru a se pregăti în condiţii optime. "Mergem undeva la 100 de kilometri de Roma, Di Luco se numeşte localitatea. Acolo clima ne permite să ne antrenăm pe lacurile din apropiere. Acasă, la Snagov, ne întoarcem abia în aprilie", a declarat Gianina. Lotul feminin este pregătit din acest an, imediat de după Mondialele de la Plovdiv, de italianul Antonio Colamonici, cel care se ocupă şi de băieţi.
{{text}}