Articolul Lunii

De ce merită să intri în politică: cea mai frumoasă definiție a implicării, oferită de primarul comunei norvegiene cu 400 de români

Articol de Cătălin Tolontan  —  Thursday, 22 November 2018

Când să tragi un cablu devine posibil doar dacă se unesc toți oamenii, înțelegi mai bine de ce e nevoie de implicare politică.

Skjervøy se numește comuna aflată dincolo de Cercul Polar în care reporterul Libertatea Andreea Archip a descoperit o comunitate de 400 de români, dintre cei 2.900 de locuitori.

Ørjan Albrigten are 43 de ani și este primarul localității.

Întrebat de ce a intrat în politică, el a dat răspunsul care definește, de fapt, sensul prim și esențial al acesteia: ”Eu vin dintr-o localitate micuță, de pe insula vecină, Årviksand, chiar la mare unde dacă voiai să faci ceva, trebuia să se unească întreaga comunitate pentru a face lucrul ăla. Și asta m-a făcut să implic în politică și îmi doresc să pot să fac cât mai mult pentru comunitate”.

Asta e politica: nevoia de a rezolva lucruri împreună, pornită din constatarea, transformată în conștiința că nu le poți rezolva decât împreună.

Tocmai pentru că gândește așa, primarul Ørjan Albrigten vede integrarea românilor nu ca pe o povară, ci ca o șansă pentru comunitate, atât pentru cei integrați, cât și pentru cei alături de care vor trăi.

”Îmi pare rău pentru voi, nu e un lucru bun pentru România, dar pe mine mă bucură dacă oamenii se stabilesc aici!”.

Fraza zilei.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.