INTERVIU. Alin Toșca, fundașul lui PAOK Salonic, liderul invincibil al campionatului elen, speră să ia titlul cu grecii și oferă un pronostic optimist și-n privința campaniei de calificare pentru Euro 2020, motivând: ”Contra e perfect pentru națională”
Alin Toșca a ajuns unul dintre "tricolorii" de luat în seamă la fiecare convocare a primei reprezentative, indiferent de selecționer. A debutat cu Anghel Iordănescu, a continuat cu Christoph Daum, este și-n grațiile lui Cosmin Contra. Fundașul stânga de 26 de ani va lupta și în 2019 alături de Răzvan Lucescu pentru primul titlu de campioană din istoria lui PAOK după o pauză de 34 de ani. Apoi va vedea încotro îl vor duce pașii, întrucât el este doar împrumutat de la Betis Sevilla până la vară.
-Alin, ce-ți dorești de la 2019?
-În primul rând, să fiu sănătos. Mă simt foarte bine la PAOK, vom vedea ce va fi la vară. Grecii au opțiunea de a mă cumpăra, va fi timp destul pentru a discuta asta, după ce vom încheia acest campionat.
-Cum e viața la Salonic?
-Chiar e frumoasă. Trag la orașe frumoase, mulțumesc lui Dumnezeu! Am prieteni în orașe unde nu e atât de fain. Am fost la Sevilla, acum sunt la Salonic, numai locuri în care te umpli de lucruri pozitive. Grecia chiar e "Paradisul aproape", oamenii sunt super, iar pentru ei fotbalul e o religie.
"Fanii sunt singurii care dau aripi fotbalistului"
-Nu e prea mare presiunea venită dinspre fani?
-Grecii sunt cei mai fanatici microbiști, peste tot ceea ce-am întâlnit eu pe terenurile de fotbal. Și Betis e una dintre cele mai adulate formații din Spania, acum joc la una dintre cele mai iubite formații din Grecia. Nu există ceva mai motivant pentru mine, ca pentru orice fotbalist, decât să joci în fața unor suporteri care dau viață fenomenului. Când fanii strigă, parcă îți dau aripi, este o senzație pe care nu o poți compara cu nimic altceva pe lume.
-Față de FCSB, unde ultrașii se îndepărtaseră de echipă, corect?
-Mda. De când cu scandalul legat de nume, s-au mai dus din suporteri. Dar cu rezultate pozitive, oamenii cred că vor reveni lângă echipă. Pentru un jucător e important să simtă oamenii din tribună. Nu mai simți oboseală, nu te poți concentra decât la fotbal.
"Pe mine nu m-a deranjat Gigi Becali, am învățat de la dânsul"
-Cum e viața printre străini?
-Nu e relaxantă, deși poate că așa pare la prima vedere. Dar nu e ușor, ca român, să pleci departe de familie, de ceva al tău cu care te-ai obișnuit de mic copil, departe de obiceiuri. Însă te acomodezi și ai parte și de beneficii pe care parcă în România nu le ai. E mai multă liniște din multe puncte de vedere, și financiar, și mai puțin stres. Depinde și la ce echipă activezi în România. Eu la Steaua am avut cele mai bune condiții. Bine, e și domnul Gigi Becali, care e un pic mai drastic și-i place să spună lucrurile pe față, dar dacă știi să înțelegi mesajul dânsului, nici asta nu e o problemă. Pentru România, Steaua, CFR Cluj, Viitorul sunt cluburi unde poți crește și te simți împlinit ca fotbalist.
-Dai numai peste patroni pe genul dur, și la Salonic ai unul, pe Ivan Savvidis, pe profilul lui Gigi Becali.
-E normal să fie exigent. Pe mine, personal, nu mă deranjează. Iau întotdeauna partea bună, învăț, încerc să mă pun și-n locul dânsului. Are și el dreptate, cum au și fotbaliștii, se găsește întotdeauna calea de înțelegere.
"Românul duce lipsa pregătirii din copilărie"
-Dar tu ca fotbalist cum resimți tot ceea ce este în Grecia?
-Este o presiune plăcută atunci când te lupți pentru campionat. Orice fotbalist vrea o astfel de situație, chiar dacă e dificil. Dar te călește să fii obișnuit să lucrezi doar pentru a învinge, te formează ca un om puternic și în viața de zi cu zi.
-Răzvan Lucescu spunea că de la stadion și până la brutărie se vorbește numai de titlu și de titlu la Salonic.
-Pe mine mă ajută mult această presiune, mă face să mă simt bine. Mi-aș dori toată viața să joc doar la o echipă care să se lupte la titlu. Presiunea asta mă face să simt că trăiesc. N-aș da-o pentru nimic altceva în fotbal!
-E mai greu să răzbești afară?
-Nu cred că suntem destul de pregătiți atunci când facem pasul afară. Fotbalistul român duce lipsa pregătirii din perioada junioratului, condițiile din România nu sunt precum cele din Occident. Suntem puțin în spate și asta dăunează jucătorului român când ajunge afară. Și eu am resimțit când am ajuns în Spania, iar colegii de la Betis erau la alt nivel. Și eu veneam de la Steaua, gândiți-vă, de la națională! Ei erau pregătiți de mici cu altă mentalitate, cu alte cunoștințe tactice.
"Se vor lupta Steaua cu CFR"
-Ți-ai păstrat relațiile din țară, cu foștii colegi, la doi ani după ce-ai plecat de la FCSB?
-Mai țin legătura cu Tănase, cu Pintilii, cu Chipciu, cu Tătărușanu. Mai țin legătura cu Nicolae Dică, mi-e bun prieten, îmi pare rău de situația lui. Aș fi mizat că va reuși să continue bine lupta pentru campionat. Mi-aș fi dorit mult să continue la Steaua, cred că ar fi putut învinge în duelul pentru titlu. Îl știu de când eram colegi la Viitorul, de atunci își lua notițe, e un tip foarte inteligent. Își făcea tot felul de analize. Cred că va avea rezultate importante în această nouă carieră pentru el.
-Pe cine vezi favorită la titlu?
-E o luptă între Steaua și CFR Cluj, între cele două se va da duelul, cu toate că mi-aș dori să se implice și Viitorul în această confruntare.
"În Ghencea vibrau și scaunele!"
-Dacă ai fac o comparație între Ghencea și Național Arena, unde era mai bine pentru echipă?
-Am jucat în Ghencea, am resimțit diferența dintre stadionul vechi al Stelei și Național Arena. Acolo era un alt sentiment, era o atmosferă încinsă. Național Arena e mai mult un stadion de spectacol, nu se pune aceeași presiune ca pe Ghencea, care a fost mereu casa Stelei. Se crea un sentiment frumos, cu toată istoria care era. Și scaunele vibrau acolo!
-Ce șanse avem pentru Euro 2020?
-Eu sunt foarte optimist. Nu e nici cea mai grea, nici cea mai ușoară. Trebuie să muncim, să fim pozitivi, să demonstrăm că merităm să mergem iar la un Euro. E ceva ce își dorește fiecare jucător, iar vorbim de presiune, una care trebuie să ne împingă de la spate, să ne dea energie.
-A schimbat selecționerul atitudinea grupului, a dat din nebunia lui echipei?
-Se vede asta pe teren. Cosmin Contra e un antrenor foarte bun, a mișcat lucrurile, iar echipa îl urmează. I-a ajutat mult și pe fotbaliști. A venit perfect pentru naționala României. A creat o familie, un grup unit, se vede: în 2018 n-am pierdut niciun meci! Suntem OK cu el, iar dacă vom ajunge la Euro 2020 va fi totul perfect.
-Știați că trebuia să dați două goluri cu Muntenegru?
-Normal că știam. Hai să-ți zic! Eu, personal, știam fiindcă mă informasem. Dar s-a vorbit și la masă, nu doar la ședința dinaintea partidei. Știam sută la sută despre acel detaliu. Noi am vrut să dăm și golul trei, nu doar pe al doilea! Că nu s-a putut, asta e altă treabă. z
"M-am obișnuit să petrec Sărbătorile departe de ai mei din România, așa a fost și-n Spania. Îi am pe cei doi copilași alături, pe soție, ne e greu să ne deplasăm cu mașina, e dificil și cu avionul.
Locul meu preferat din Salonic este acasă. Acolo îmi petrec cel mai mult timp. S-a dus vremea frumoasă. Mai ies cu soția, cu cei mici, să ne plimbăm pe malul mării, puțin de tot, fiindcă nu prea am timp, cu atâtea antrenamente și meciuri.
Eu cred că Steaua avea nevoie de Nicolae Dică și Nicolae Dică avea nevoie de Steaua. E părerea mea personală, echipa putea câștiga campionatul și cu el.
Țucudean, Tătărușanu, Răzvan Marin mi s-au părut cei mai buni fotbaliști români în 2018. Dintre antrenori i-aș remarca, dacă mi se permite, pe Răzvan Lucescu și pe Cosmin Contra" Alin Toșca
{{text}}