Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ

CS U vs CFR vs FCSB // Anul „leului” din Bănie? » Preview-ul răstoarnă favoritele la titlu: CS U Craiova are două mari atuuri în disputa cu CFR și FCSB! 

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  luni, 28 ianuarie 2019

CS U Craiova are două mari atuuri în disputa cu CFR şi FCSB în lupta pentru titlu: antrenorul şi suporterii fantastici. Totuși, o aşteaptă un program ucigător în ultimele 5 etape din sezonul regulat. 

CLASAMENT PREVIEW GSP

1. CS U CRAIOVA 3,750

2-3. CFR 3,375

FCSB 3,375

4. SEPSI 2,625

5. VIITORUL 2,500

Vineri se va relua Liga 1. După o pauză de numai 40 de zile, perioadă în care s-au realizat mutări importante la majoritatea cluburilor. Campionatul va continua de la etapa a 22-a. Mai sunt de jucat 5 runde din sezonul regulat, după care se va intra în rundele decisive, play-off şi play-out. Gazeta face azi o avancronică luptei pentru titlu, în care se vor implica, foarte probabil, doar 3 echipe: CFR, FCSB şi CSU Craiova.


Ziarul a luat în calcul cele 4 capitole pe care le-a analizat de fiecare dată atunci când a apelat la o astfel radiografie: ECHIPĂ, BANI, ANTRENOR, SUPORTERI.

Singurul fotbalist adus e Andrei Cristea, care foarte probabil va fi titular în atac, alături de Koljici într-un sistem 4-4-2 pe care Mangia l-a mai jucat şi pe parcursul turului. Echipa are câteva puncte forte, cum ar fi banda stângă, formată din Mitriţă şi Bancu, jucători convocaţi în mod constant şi de Contra la naţională. În plus, ca şi la CFR, CS U bifează regula U21 cu un fotbalist de mare calitate: Cicâldău e titular indiscutabil în naţionala U21, a fost chemat şi la reprezentativa mare şi poate bifa două posturi, mijlocaş central, dar şi fotbalistul din spatele vârfului, atunci când Mangia evoluează prudent. Şi Koljici a arătat că se poate duela de la egal la egal cu Ţucudean şi Gnohere.

Dezavantajele juveților sunt două. Primul: defensiva în centrul ei a arătat multă vulnerabilitate. Apoi, pe bancă nu sunt soluţii viabile aproape pe niciun post, lucru care s-a şi văzut atunci când a absentat Koljici sau Mitriţă.

Bugetul de salarii e sub CFR şi sub FCSB, dar Craiova are o stabilitate financiară probabil chiar şi peste cea a clubului condus de Gigi Becali. A fost singura formație care în vara trecută şi-a publicat în detaliu intrările şi ieşirile, iar salariile sunt plătite întotdeauna la timp. Craiova a început să şi cumpere jucători, Mitriţă şi Cicâldău costând aproape 2 milioane de euro împreună. E un club care deja şi-a bifat bugetul pentru sezonul în curs din drepturile TV şi vânzarea de jucători, dar mai are şi alte surse de venit: sponsori, bilete! Argumentul cel mai bun că Ştiinţa stă foarte bine la acest capitol: a negociat de pe poziţii de forţă oferta lui Torino pentru Mitriţă. Italienii ar fi oferit chiar 5 milioane de euro, dar oltenii n-au acceptat nimic sub 7,5-8 milioane!


Şi aici, CS U stă bine. Cel mai bine dintre primele 3 clasate. Mangia e italian şi aproape fără excepţie, italienii care au lucrat în Liga 1 au fost de nivel bun şi foarte bun. Mangia a ridicat-o pe Craiova de când a preluat-o şi a şi câştigat un trofeu sezonul trecut, Cupa. E un antrenor care se pliază pe ce are la dispoziţie. De când e în Bănie, a așezat echipa fie în 3-4-3, fie în 4-2-3-1, fie în 4-4-2. A pus în valoare anumiţi jucători, care au ajuns şi la naţională. Exemple: Bancu, Mitriţă, Cicâldău. A dat timp şi spaţiu şi tinerilor: sezonul trecut l-a jucat mai mult pe Burlacu, acum în special pe Mihăilă, fotbalist născut în 2000! Mangia a învăţat şi limba, e extrem de apreciat de jucători şi are şi linişte din partea patronului, care nu se bagă peste el.

E, de departe, clubul care subordonează tot ceea ce înseamnă restul Ligii 1. Media realizată în actualul sezon depăşeşte 13.000 de spectatori pe meci. Practic, Craiova înseamnă cât adună împreună următoarele 3 clasate în această ierarhie: FCSB, CFR şi Dinamo!!! Foarte probabil, asistenţa va creşte pe parcursul play-off-ului. Stadionul e nou, iar publicul pătimaş. Atmosfera creată în arenă e un mare atu pentru Craiova. "În această ambianţă m-am simţit antrenor cu adevărat", a declarat Hagi la finalul unui meci pe care l-a pierdut în primăvara trecută pe noul "Ion Oblemenco".

ECHIPA-TIP

Pigliacelli - Martici, Donkor, Kelici, Bancu - Bărbuţ, Mateiu, Cicâldău, Mitriţă - A. Cristea, Koljici

 

CFR şi FCSB, de nedepartajat! 

Cele două mari rivale la titlu sunt la acelaşi nivel, în timp ce Viitorul şi, mai ales, Sepsi sunt outsiderii care vor juca un rol foarte important în play-off.

CFR e, practic, aceeaşi echipă din tur şi în foarte mare parte aceeaşi din play-off-ul sezonului trecut, când a câştigat campionatul. Conceicao are la dispoziţie extrem de mulţi fotbaliști cu foarte multă experienţă. Şi ca vârstă, exemple fiind Arlauskis, Vinicius, Camora, Culio, Deac, dar şi după CV şi performanţe. Exemple: Ţucudean şi Arlauskis au câte are 3 titluri de campioni în Liga 1, de fiecare dată cu altă echipă. Ţucudean a câştigat şi un titlu de golgeter, Deac şi Culio au câte 10 trofee în palmares. În plus, jucătorul care respectă regula U21 e Cristi Manea, un fotbalist care ar fi titular indiscutabil şi fără această impunere a FRF. Dezavantajul ardelenilor în privinţa lotului e faptul că pe bancă nu sunt soluţii pe toate posturile la nivelul titularilor. Ioniţă, Păun şi poate Costache sunt singurele soluţii care ar putea aduce plusvaloare din postura de rezerve.

29,5 anie media de vârstă a primului "11" al CFR-ului, în care 6 jucători sunt trecuţi de 30 de ani

Clubul din Gruia are cel mai mare buget din prima divizie, 12 milioane de euro. Oferă cele mai mari salarii, numai că pe parcursul acestui sezon au fost probleme în a le achita jucătorilor banii la timp. Nici în momentul de faţă, clubul nu e la zi cu plăţile, lucru care a atras inclusiv ironiile publice ale lui Deac în cantonamentul din Antalya: "Bancomatele din Turcia n-au şi opţiunea interogare sold, deci nu ştim dacă ne-au fost viraţi sau nu banii". În plus, patronul Nelu Varga şi-a anunţat în mod clar oamenii din club că nu oferă niciun ban pentru achiziții.

Toni Conceicao a început dezamăgitor mandatul la CFR, eliminat de Dudelange în play-off-ul de Europa League. Apoi însă, a redresat formidabil, iar în campionat a avut un parcurs senzaţional în ultimele 3 luni şi jumătate ale sezonului. N-a pierdut niciun meci şi a terminat en fanfare: victorii în deplasare cu Viitorul şi rivala principală la titlu, FCSB. Conceicao le-a câştigat încrederea celor din conducere şi are o relaţie foarte bună cu şefii vestiarului, în frunte cu Camora şi Culio. În plus, mai are un avantaj: s-a mai aflat pe bancă la CFR în sezoane în care echipa s-a bătut pentru trofee şi şi-a trecut în CV 3 triumfuri cu clujenii: două Cupe şi o Supercupă!

Pe parcursul turului de campionat, echipa nu a avut o medie impresionantă de spectatori. Doar 4.400, cu 1.000 peste nou-promovata Dunărea Călăraşi. Totuşi, la meciurile importante, cum vor fi cele de pe parcursul play-off-ului, în Gruia probabil că asistenţa va depăşi 10.000 de spectatori. E un stadion fără pistă, cu tribunele foarte aproape de teren, ceea ce oferă un plus de presiune pentru adversari.

ECHIPA-TIP

Arlauskis - Manea, Vinicius, A. Mureşan, Camora - Culio - Deac, Djokovici, Ioniţă, Omrani - Ţucudean

Nu s-a pierdut niciun om important şi au fost aduşi doi fotbalişti cotaţi la peste un milion de euro. Stoian şi Matei sunt plusuri pentru FCSB, iar concurenţa, mai ales de la mijloc în sus, e una fantastică. Există soluţii bune atât pentru formula de start, cât şi pe bancă. Rezerve ar putea fi Teixeira, Moruţan, Florinel Coman, Pintilii sau Nedelcu, Rusescu, Mihai Roman. În privinţa regulii U21, FCSB stă cel mai bine. Îi are pe Man, Nedelcu, Moruţan, Fl. Coman, extrem de multe soluţii şi foarte bune chiar pentru nivelul unei echipe care se luptă pentru câştigarea titlului. În schimb, FCSB continuă să stea în doar doi fundaşi centrali de meserie: Planici şi Bălaşa. Soluţiile de avarie s-ar numi Momcilovici şi Filip, unul fundaş stânga, celălalt mijlocaş central.

Spre deosebire de CFR, FCSB are un fond de salarii mai mic, însă nu sunt probleme financiare, iar jucătorii şi-au încasat la timp salariile. În plus, Gigi Becali a fost singurul patron care, cel puţin până în momentul de faţă, a oferit sume de bani pentru transferul unor jucători: 100.000 de euro pentru Iulian Cristea, care peste 4 luni oricum va fi fotbalistul FCSB-ului, şi 30.000 de euro pentru împrumutul lui Fortes, tot pentru 4 luni.

Mihai Teja se află la prima mare provocare a carierei de tehnician. Are pe mână un lot care se bate la titlu, ceea ce nu i s-a întâmplat la precedentele formaţii în calitate de A1: U Cluj, Pandurii, Gaz Metan şi nici chiar la Dinamo. N-are experienţa unor astfel de meciuri cu miză, ceea ce e un dezavantaj, însă are experienţă alături de nişte antrenori cu CV foarte bun, precum Rednic şi Hagi. Pe lângă obţinerea licenţei Pro în România, Teja a absolvit Şcoala de la Coverciano, însă va mai avea de înfruntat ceva la FCSB în afara luptei cu rivalele: imixtiunea patronului.

Echipa şi-a pierdut suporterii pe parcursul primei jumătăţi a campionatului din cauza exilului de pe Arena Naţională. FCSB a jucat fie la Voluntari, fie la Piteşti, lucru care a tras-o mult în jos din perspectiva susţinerii. Are o medie extrem de mică, 5.500 de fani, cea mai mică din ultimul deceniu. Pentru 2019, veştile sunt însă bune: Arena Naţională va fi la dispoziţie, iar confortul arenei şi meciurile cu miză ar putea atrage din nou mai mulţi suporteri la stadion. Totuşi, spre deosebire de anii în care FCSB a câştigat titlurile cu Reghecampf antrenor, 2013 şi 2014, media, acum, e la ani-lumină. Atunci, pe parcursul unui campionat, aproape meci de meci s-au bifat în jur de 20.000 de spectatori acasă.

ECHIPA-TIP

Bălgrădean - R. Benzar, Planici, Bălaşa, Momcilovici - Nedelcu, Stoian - Man, Fl. Matei, Fl. Tănase - Gnohere

OUTSIDERII

E a 4-a favorită

Atenţie la Sepsi! E un club care a progresat rapid şi, dacă va prinde play-off-ul, s-ar putea să-şi depună serios candidatura pentru un loc în cupele europene. În acest moment, pare peste Viitorul!

Sunt câţiva fotbalişti care ar putea juca inclusiv la primele 3 clasate. Exemple: Tandia, Rus, Florin Ştefan, Gabriel. Lotul e omogen şi deţine şi jucători cu experienţă: Viera, Vaşvari.

Salariile sunt la zi, bugetul e undeva în jur de 5 milioane de euro. Există primă la fiecare partidă, iar clubul a reuşit să-şi ţină vedeta Tandia pe loc: i-a făcut un contract de 150.000 de euro pe an!

Neagoe a demonstrat în ultimii ani că e un antrenor de talie în Liga 1. A reuşit lucruri bune la Iaşi, apoi a preluat-o pe Sepsi ca şi retrogradată şi a făcut-o o echipă de play-off. Are experienţă, iar la Sf. Gheorghe are şi mână liberă.

Stadionul e mic, însă e plin aproape meci de meci. Atmosfera e frumoasă şi e un avantaj, nu foarte mare, atunci când echipa evoluează acasă.

ECHIPA-TIP

Niczuly - Gabriel Moura, Viera, Rudol, Sato - Velev, Ad. Rus, Vaşvari - Nouvier, Tandia, Fl. Ştefan

Viitorul e departe

Campioana de acum două sezoane, Viitorul Constanţa, are foarte puţine argumente pentru a intra în lupta la titlu din acest sezon. La cele 4 criterii analizate de GSP în această analiză, trupa lui Hagi e departe de primele 3 clasate:

În afara lui Ianis Hagi, în lot nu sunt nume foarte grele. Băluţă şi Drăguş, jucători de echipă naţională, sunt încă foarte tineri şi au avut fluctuaţii de formă în tur.

E un club stabil financiar, dar nu se poate compara cu ce bugete desfăşoară CFR, FCSB şi Craiova. Viitorul atinge undeva în jur de 6 milioane de euro, iar salariul cel mai mare e de 7.000 de euro pe lună, pe care îl are Eric.

E singurul capitol la care Viitorul e superioară tuturor formaţiilor din Liga 1. Hagi a demonstrat că e antrenor de calitate şi, în plus, are un alt mare avantaj: controlează absolut totul la echipă, nu are şef şi are putere totală de decizie.

 

Stadion mic, cochet, unde spectatorii nu se înghesuie. Ca medie în tur, Viitorul e mai degrabă la retrogradare, are puţin peste 2.000 de fani pe meci.

ECHIPA-TIP

V. Cojocaru - Mladen, Ţâru, Kuipers, De Nooijer - Artean, T. Băluţă, Vână - Eric - I. Hagi, Drăguş

PROGRAM

Craiova, meciuri infernale

Pe hârtie, trupa lui Mangia stă mai bine decât primele două clasate la media realizată luând în calcul echipa, situaţia financiară, valoarea antrenorului şi susţinerea publicului, însă are două imense dezavantaje în această luptă pentru titlu:

1. Ecartul de puncte

E pe locul 3, nu departe de FCSB, de care o despart numai două puncte, dar la distanţă de CFR. Sunt nu mai puţin de 8 puncte diferenţă şi chiar şi după înjumătăţire ar rămâne un ecart destul de complicat de recuperat în play-off.

2. Programul ultimelor 5 etape

Sezonul regulat mai conţine încă 5 runde: toată luna februarie plus primul weekend din martie. Craiova are un ţintar cumplit: va întâlni, cu excepţia lui Sepsi, toate echipele din prima jumătate a clasamentului. În ordine: Viitorul, CFR, Hermannstadt, FCSB şi Astra!

CE PĂRERE AU CASELE DE PARIURI

Echipa Cota să câștige titlul
CFR 1,80
FCSB 2,50
CRAIOVA 12,00
VIITORUL 20,00
SEPSI 60,00

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.