Liga 1

HALUCINANT! Încă un rateu: cum l-a avut Gigi Becali pe Mitriță la FCSB și i-a dat drumul pentru un jucător care s-a lăsat de fotbal!

Alex Mitriță în tricoul FCSB, foto: sportpictures.eu

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  joi, 07 februarie 2019

Gigi Becali i-a antrenat pe Alex Mitriță și pe Bogdan Vătăjelu, pe care nu i-a considerat îndeajuns de buni pentru FCSB. CS U Craiova ”i-a pescuit” și a încasat pe ei doi 9,3 milioane de euro.

FCSB nu-i apreciază pe oltenii ieftini și buni, Gigi preferă să investească sume amețitoare în nume deja consacrate și supraestimate: frații Costea, Prepeliță, Dorel Stoica.

Fotbaliștii cu adevărat valoroși, măcar economic, au fost aruncați de la Steaua, reabilitați și valorificați la Craiova.

Mitriță, protagonistul celui mai tare transfer din istoria CS U Craiova, s-a aflat în lotul lui Becali pentru un an, în sezonul 2013-2014.

Alesul Târnovan s-a lăsat de fotbal!

Conducerea FCSB împrumutase cinci tineri de la Viitorul pentru partidele din Youth League, versiunea pentru juniori a Champions League.

Steliștii i-au evaluat pe toți după acea campanie și au decis: Mitriță a fost trimis înapoi la Ovidiu, singurul care a rămas cu un transfer definitiv a fost Târnovan, un mijlocaș lateral pe care roș-albaștrii l-au considerat cel mai bun din "lotul Hagi".

Târnovan are acum 23 de ani și n-a mai jucat niciun meci de aproape un an. În martie 2018 a apărut zece minute într-o partidă UTA-Hermannstadt.

Sibienii au renunțat să-l mai folosească după acel joc. Înaintea lor îl mai dăduseră afară: Steaua, Gaz Metan, U Cluj, FC Botoșani.

S-a scumpit de 32 de ori!

Trimis înapoi la Viitorul, Mitriță a devenit titular în formula lui Hagi, a prins un transfer la Pescara cu 500.000 de euro.

A fost răscumpărat de Craiova din Italia și vândut acum la New York City FC cu 8 milioane de euro! Prețul pe care l-a achitat FCSB pentru Târnovan în 2014, o valoare la care Becali și l-ar fi permis și pe Mitriță, era de 32 de ori mai mic decât suma achitată de americani: 250.000 de euro!

Gigi vine cu un alibi: și Hagi l-a vândut ieftin la Pescara, pe 500.000 de euro, deci i-ar fi fost greu lui să intuiască "explozia" lui Mitriță, din moment ce specialistul în dibuirea talentelor s-a înșelat și el.

34 de meciuria adunat Vătăjelu la Sparta Praga, care l-a împrumutat în iarna asta la Jablonec, tot în prima ligă din Cehia. Bogdan are o selecție la națională, într-o victorie cu Moldova, 2-1 într-un amical

Nu te pricepi? Mai pierzi un milion!

Înainte să-l testeze și să-l refuze pe "Giovinco al României", FCSB l-a aruncat pe Vătăjelu, care crescuse în Ghencea.

Fundașul stânga a evoluat pentru Steaua II, "satelitul" din Liga a 3-a, într-o vreme în care Gigi era interesat de centrul de tineret. Patronul aflase și că apărătorul originar din Râmnicu Vâlcea era considerat un fotbalist de viitor.

E drept că el îi pronunța numele "Vătășelu", nu cu "j". Și n-a avut încredere că Bogdan urma să se dezvolte într-un "lateral" chiar bun, l-a aruncat în Divizia B, la Vâlcea și apoi la Reșița.

Craiova l-a recuperat de acolo și l-a vândut la Sparta Praga cu 1,3 milioane de euro. Aceeași rețetă ca în cazul lui Mitriță: Becali și oamenii lui n-au avut "ochi" ca să citească talentul și au pierdut bani din cauza asta.

 

"Eu nu sunt specialist în fotbal, ca Hagi. Și, dacă Gică nu și-a dat seama că Mitriță o să valoreze atât de mult, cum să fi anticipat eu?"
Gigi Becali, patron FCSB

"Înseamnă că Man face 40 de milioane!"

Becali susține că nu-i invidiază pe olteni pentru "afacerea Mitriță". Dimpotrivă, vede în asta un semn clar că i se va îndeplini visul, vânzarea lui Dennis Man pentru cea mai mare sumă din istoria fotbalului românesc.

"Cum să-mi pară rău când se scumpește o marfă pe care o am și eu? Mă bucur că l-a vândut Craiova pe Mitriță cu 9 milioane de dolari! Asta înseamnă că Man o să valoreze 30 sau 40 de milioane de euro, exact cum vă spuneam eu!".

Mitriță, 23 de ani, a marcat 13 goluri în 18 etape din acest sezon. Man, 20 de ani, a dat 7 goluri în 21 de partide.

Investește iar, dar se ocupă nepotul

FCSB e iar interesată de grupele de juniori, așa cum a fost și pe vremea în care în Ghencea au crescut Toșca și Vătăjelu.

Gigi a investit în facilități pentru tineret și datorită regulii prin care Federația obligă cluburile să consume pentru juniori o parte din sumele pe care le încasează din transferuri. Condițiile pe care le-au creat steliștii în baza de pregătire din Berceni sunt foarte bune, doar Hagi mai are asemenea facilități în România.

Deosebirea e că la Viitorul se ocupă Gică în mod direct de toată școala de fotbal, el coordonează programul, metodele de antrenament, selecția.

La FCSB, "Hagi" e Vasile Geambazi, un nepot al patronului care e doar pasionat de fotbal, n-a avut tangențe concrete cu sportul profesionist. Geambazi conduce și "satelitul" din Liga a 2-a, Clinceni.

Citește și:

EXCLUSIV Becali are o nouă țintă de la FC Botoșani: „Mă gândesc serios dacă FCSB mai e o rampă pentru noi”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.