Liga 1

Chiajna - FCSB și lupta cu CFR » Misiunea imposibilă s-a simplificat! Dar ar fi o premieră în ultimii 49 de ani!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Liviu Manolache  —  luni, 18 februarie 2019

Oamenii lui Teja profită de forma dezastruoasă a liderului CFR şi se pot apropia de titlu dacă înving azi la Concordia Chiajna, de la ora 20:00.

Pintilii și colegii lui au terminat anul 2018 departe de primul loc, resemnați că rămăseseră cu mult în urma Clujului, și acum se pot apropia la un singur punct, când au trecut doar trei etape din acest an!

Revenirea spectaculoasă poate fi cea mai surprinzătoare din istoria campionatului românesc dacă roș-albaștrii vor izbuti să devină campioni până la urmă.

FCSB, după 49 de ani!

De când există sistemul acesta, cu play-off și cu play-out, nu s-a întâmplat ca o formație să termine anul ca lider cu 6 puncte peste a doua clasată și să piardă titlul până la urmă. Și mai în urmă, în istoria competiției, e foarte greu de găsit un asemenea scenariu.

Un precedent există tocmai din ediția 1969-1970.

Rapid a terminat atunci prima parte a campionatului cu 4 puncte peste arădeni. Se acordau două puncte pentru o victorie, nu trei ca în prezent. Și nici nu se înjumătățeau punctele ca urmare a intrării într-un play-off, deci misiunea pe care a purtat-o UTA a fost și mai grea decât cea a steliștilor.

Eroi și actori într-un blat

Aradul nu doar că i-a prins din urmă pe vișinii, i-a depășit și avea patru puncte deasupra lor înaintea ultimei runde. În ultima etapă a pornit o cursă a "blaturilor". FC Bihor o conducea pe Steaua, o situație în care ar fi retrogradat Poli Iași, pe terenul căreia evolua UTA.

Arădenii le-au permis moldovenilor să câștige ca să scape de retrogradare, însă aranjamentul n-a fost simplu de pus în scenă.

A povestit în Evenimentul zilei Florian Dumitrescu, o glorie a Aradului: "Poli a avut 1-0 și a egalat Sima, care era tânăr și nu știa el cum stăteau lucrurile. Iașiul ne-a mai dat un gol până la urmă, ne-a bătut cu 2-1".

Acea UTA nu era capabilă doar de scenarii, de înfrângeri programate. Formația a rămas legendară, una dintre cele mai tari din istoria fotbalului românesc. În același an, 1970, a eliminat-o din Cupa Campionilor Europeni pe Feyenoord, 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad.

Trupa din Feyenoord era deținătoarea trofeului când i-a întâlnit pe roș-albi, deci deznodământul dublei manșe a constituit o surpriză uriașă.

"Suntem pe primul loc, suntem în continuare principalii candidați la câștigarea campionatului. Trebuie doar să vedem ce n-a mers în astea trei etape ca să reparăm lucrurile și să ne păstrăm poziția până la final"
Daniel Stanciu, director sportiv CFR

"E o bucurie neașteptată când vedem că pierde puncte CFR, dar nu ne relaxăm cu gândul că s-au încurcat clujenii, nu e de ajuns! Important e să luăm noi punctele de la Chiajna, că forma proastă a Concordiei nu ne oferă garanția c-o să câștigăm acolo!"
Lucian Filip, fundaș FCSB

În 2008 au mai fost aproape de minune

Steliștii au mai concurat cu CFR și au pornit din spatele clujenilor, de la o distanță mare, pe care au fost aproape s-o topească.

În sezonul 2007-2008, roș-albaștrii s-au aflat la 8 puncte de CFR după etape a 19-a, s-au apropiat și au mai sperat până în ultima rundă, când ardelenii au câștigat derby-ul local cu U și s-au încoronat campioni.

Becali a suferit chiar mai rău decât pierderea titlului, a primit și o condamnare fiindcă a trimis o valiză cu 1,7 milioane de euro la Cluj, o primă pentru jucătorii de la U.

Valiza a fost interceptată de procurori și au mai primit condamnări în același dosar Teia Sponte și Victor Pițurcă.

Ambii au avut calitatea de martori că Becali avea de gând să cumpere un teren cu acei bani. La proces, Gigi a recunoscut că suma era pentru U Cluj și că martorii mințiseră la rugămintea lui.

A ratat ocazia să fie lider!

FCSB s-a apropiat de CFR, de la 6 puncte poate ajunge la un singur punct azi cu o victorie la Chiajna, și situația ar fi putut fi chiar mai bună pentru roș-albaștri, dacă ei și-ar fi câștigat toate partidele pe care le-au avut programate de la începutul acestui an.

Doar că n-au fost capabili, au debutat în 2019 cu un dezamăgitor 1-1 la Călărași, o nou-promovată implicată în lupta pentru salvarea de la retrogradare.

Avantajul oamenilor lui Becali: CFR a mers dezastruos, a câștigat doar două puncte din trei runde și distanţa faţă de Craiova și de FCSB s-a topit.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.