Tenis

Dialog altfel cu Alexandra Dulgheru: „În rock sunt cele mai inteligente versuri”

Alexandra Dulgheru

Articol de Luminiţa Paul  —  joi, 21 februarie 2019

Alexandra Dulgheru, 29 de ani, revenită după o operație la genunchi, vorbește despre preferințele ei muzicale. Unele care acoperă o arie mare de genuri, de la rock la R&B.

Un clip de 1 minut și 8 secunde, filmat destul de neclar. E ușor însă să o recunoști pe Piti dansând pe "Billie Jean" a lui Michael Jackson, în aplauzele celor prezenți la petrecerea jucătorilor din timpul turneului de la Monterrey 2012. Simte muzica, reproduce cu o fidelitate dezarmantă toate mișcările Regelui pop, alunecă natural pe scena improvizată. E unul din talentele ei, alături de altele care nu țin de tenis. Pictează original, imită personaje de film, e pasionată de design interior. 

Muzica a fost însă prezentă mereu în viața celei care acum e pe locul 163 mondial, dar care în aprilie 2011 urca până pe locul 26 în lume.

Accidentările, în special cele de la genunchi, i-au fragmentat cariera, însă Alexandra s-a întors mereu, căutându-și drumul propriu, luptând, lăsând în urmă meciuri memorabile, efort și pasiune. Ea a vorbit pentru Gazetă despre locul pe care îl ocupă muzica în viața ei, despre ce și când ascultă, despre versuri și semnificații.

- Alexandra, care ar fi muzica pe care o asculți înainte de antrenament, să spunem? Am văzut că ai făcut niște mostre foarte interesante de încălzire pe muzică!
- Chiar mă gândeam în perioadele în care stau mai mult acasă, să am niște antrenamente la care să mă încălzesc chiar așa, să pun o melodie preferată, de tonus, și să mă încălzesc. Nu ascult tot timpul înainte de meci muzică, dar câteodată simt nevoia să fiu mai activă. De obicei, ascult rock, ascult melodii motivaționale, gen Machine Gun Kelly. Orice melodie rock mai ritmată sau cu un mesaj așa, de warrior. Am avut o perioadă în care prietenul meu m-a introdus mai mult în lumea muzicii. De la el am învățat foarte multe despre muzica bună. Înainte ascultam mult la radio și mai știam eu niște formații, dar cu el, care e o enciclopedie, a fost altceva. Atâtea formații de care nici nu știam, inclusiv artiști mai underground, dar numai muzică de calitate.

- Așa ai ajuns la rock?
- Da, înainte nu ascultam atât de mult acest gen. Cel mai mult îmi plac baladele sau rock-ul alternativ, chiar și punk-ul. Și îmi plac mult versurile. În rock sunt de obicei cele mai inteligente versuri. La fel în hip-hop, e un mesaj în fiecare melodie. L-am ascultat mult pe Tupac. Știam de el, dar nu ascultasem cu atenție. Apoi și pe rivalul lui, Notorious B.I.G. Iar dintre artiștii contemporani, din fiecare generație i-am ascultat pe cei mai importanți. Mi-au plăcut de la Rolling Stones la R Kelly. Am ascultat și Marilyn Manson. Blink 182, Metallica, am văzut de multe ori concertul de la New York, de la Madison Square Garden, îl am pe DVD.

Pop, prea simplu

- Sunt multe. Și genuri diverse.
- Uf, da, câtă muzică. (zâmbește) Îmi place și blues. Îmi place și R&B... Înainte nu eram atentă la versuri, ci mai mult la ritm. Sigur, depinde și de stare. Acum, după ce am ascultat atâtea lucruri diferite, muzica pop mi se pare foarte simplă. E OK ca ritm, dar e prea simplă în mesaje.

- Revenind la meciuri...

- Da, înainte de meciuri ascult atunci când sunt prea liniștită și trebuie să mă activez puțin. Și atunci pun melodii rock mai ritmate sau din cele motivaționale, poate fi hip hop sau altceva. Chiar ajută, intri cu alt tonus pe teren.

- Ți se întâmplă să te obsedeze o melodie, să-ți răsune în cap ore întregi?

- Se întâmplă, tocmai de aceea încerc să nu ascult foarte multă muzică înainte de meciuri pentru că mi s-a întîmplat să-mi rămână o melodie în cap și doar la ea să mă gândesc. 

- Ce folosești pentru a asculta muzică, i-Pod, mp3 player, telefon?
- De pe telefon, am niște aplicații cu muzică downloadată. Sau ascult de pe youtube dacă am wi-fi. Sau melodiile mele. Nu am apucat însă să fac o selecție mai atentă pe care să o am cu mine, cu cele care îmi plac cel mai mult fiindcă în ultima vreme am ascultat mai mult albume întregi. 

Dansând pe "Happy"

- Ai încercat să te familiarizezi și cu muzică în altă limbă decât engleza? Tu vorbești bine spaniola, spre exemplu.
- Am ascultat muzică spaniolă cât am stat prin Spania, și muzică portugheză. Iar mai recent niște suedezi, Sigur Ros, au melodii foarte liniștite. Ei au fost contactați de BBC și melodiile lor sunt integrate în documentare. Chiar dacă nu înțeleg nimic, îmi place să ascult. E important însă să poți să înțelegi versurile. Chiar citeam zilele trecute un mesaj: cei care sunt fericiți ascultă muzica, iar cei triști înțeleg versurile. Poate nu se aplică în toate cazurile, dar e interesant.

- Dacă ar fi să alegi o melodie pe care să dansezi, la care te-ai gândi așa, repede?

- Prima care îmi vine în minte este Happy a lui Pharrell Williams. Îmi place mult. Să lași grijile deoparte și să fii fericit!

Intervenție făcută la timp

Zilele trecute, Piti se oprea în calificările de la Dubai. Cu o săptămână înainte, la fel la Doha. Sunt însă primele meciuri pe care le joacă din noiembrie trecut încoace. Ultimul turneu disputat fusese Limoges, apoi a suportat o intervenție chirurgicală la genunchi. "M-am operat de menisc pe 23 noiembrie. Începusem să am dureri din timpul US Open-ului. Acolo am avut fizio cu mine, a făcut tot ceea făcuse pe parcursul anului și funcționase, dar atunci, cu toate procedurile și tratamentele... mă durea", a povestit ea.

"Am stat acolo ca să joc și Chicago, dar mă ținea doar jumătate de antrenament, apoi mă înțepa, se bloca. Am renunțat și la turneu, nu avea rost". A venit acasă, a făcut RMN și apoi și-a testat din nou genunchiul la Limoges și la unele meciuri pe echipe în Franța. "Tot nu mergea, așa că m-am operat. E prima dată când fac o operație din timp. Leziunea nu a fost mare, am ieșit din intervenție fără cârje", a adăugat. A reluat antrenamentele de tenis spre sfârșitul lunii decembrie, întâi pe zgură, la Centrul Național, în balon, apoi și pe hard. Revenirea era gândită pentru februarie, ceea ce a și făcut.


Alexandra Dulgheru a pozat pentru Gazetă în 2010, folosind racheta pe post de chitară. FOTO: Raed Krishan

2trofee WTA a câștigat Alexandra Dulgheru în carieră, la Varșovia în 2009 și 2010

2.200.000 $a câștigat Alexandra Dulgheru în carieră 

371de victorii a adunat Alexandra în carieră și 243 de înfrângeri  

vezi și:

România ar putea rămâne fără turneul WTA de la București! Unde are de gând să îl mute patronul maghiar

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.