Hochei

Noi controverse în hocheiul românesc! Naţionala U13 evoluează cu stema Transilvaniei pe piept la un turneu internaţional din Canada

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Sunday, 24 February 2019

Situație de neînțeles în hocheiul românesc. La Turneul Internațional de Hochei „Pee-Wee” din Quebec, Canada, România se numără printre echipele participante. Ba mai mult, chiar a câștigat turneul, 3-1 contra echipei Québec Nord-Est Seigneurs!

Conform site-ului www.dantanasa.ro, deși echipă este prezentată drept România, jucătorii evoluează cu stema Transilvaniei pe piept. 

Selecţionata este compusă, potrivit sursei citate, din jucători de la echipele Corona Brașov, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Felcsik, deplasarea acestora fiind posibilă cu suportul Fundaţiei Ţiriac şi al Coronei Braşov.

Turneul din Quebec este unul la care participă numeroase formații de club din întreaga lume, însă formația care poartă stema Transilvaniei pe piept e identificată pe site-ul competiției drept „Team România”.

Corona Brașov: „Nu i-am trimis noi”

Emilian Cernica, președintele celor de la Corona Brașov, susține, conform Prosport, că echipa sa nu a fost implicată în deplasarea echipei care reprezintă România în Canada:

Într-adevăr, dacă sunt prezentaţi drept România şi joacă pe piept cu stema Transilvaniei, nu prea e în regulă. Dar noi n-avem nicio implicare. Nici financiară, nici de altfel”.

Competiţia este considerată una din cele mai prestigioase la acest nivel de vârstă, numeroşi participanţi ajungând să evolueze în NHL. Printre ei s-a numărat și legendarul Wayne Gretzky, care a jucat la turneu în 1974.


În dreapta, cu stema Transilvaniei, unul dintre jucătorii care reprezintă România la turneul din Canada.

Federația nu știe nimic

Alexandru Hălăluca, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, a comentat pentru sursa citată situația, susținând că echipa prezentă la acel turneu nu este naționala: „Nu este reprezentativa României! Am aflat şi eu astăzi despre acest lucru. Am convocat Biroul Federal pentru a lua o hotărâre vizavi de tot ce s-a întâmplat.

În orice caz, e clar că nu sunt trimişi de noi! Federaţia nu are nicio implicare, n-a cheltuit niciun leu, absolut nimic! Nici nu ştiam... Sunt o selecţionată din Braşov şi din Academia de la Miercurea Ciuc, din ce am aflat şi eu”.

Alte momente controversate din hocheiul românesc:

  • În 2017, la promovarea naționalei U18 în grupa valorică IB, majoritatea jucătorilor au sărbătorit filmându-se în timp ce cântau imnul secuiesc (Detalii AICI); 
  • În 2012, jucătorii naționalei mari au cântat imnul Ungariei la meciul cu selecționata țării vecine (Detalii AICI);
  • În 2012, trei jucători de etnie maghiară de la naționala U16 au hărțuit un coleg român (Detalii AICI); 
  • În 2011, Tihamer Becze, cel mai bun hocheist român la acea vreme, făcea o declarație controversată după victoria cu 4-1 în fața Ungariei: „Ținutul Secuiesc a învins Ungaria” (Detalii AICI);
  • În 2014, jucătorii Stelei au fost fluieraţi şi bruscaţi după ce au fluturat steagul României la Gheorgheni! (Detalii AICI).
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.