International   •   Campionate   •   OPINIE

Andrei Niculescu comentează momentele încinse ale weekend-ului » Sarri vs. Kepa, Bale vs. Vazquez: „Capricii de jucători și destine de antrenori”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  luni, 25 februarie 2019

S-a nimerit ca fotbalul englez să ne ofere în acest week-end două momente importante, aparent fără legătură unul cu altul, căci erau competiții diferite, dar care e foarte posibil să aibă în cele din urmă unele conexiuni.

"Clasicul" Angliei și finala Cupei Ligii, în ordinea cronologică a disputării lor, n-au adus neapărat spectacolul așteptat de la confruntări precum United-Liverpool ori City-Chelsea, dar au furnizat câteva subiecte de presă suficient de interesante.

SARRI ÎNCĂ O PROBLEMĂ, PEP ÎNCĂ UN TROFEU

Kepa Arrizabalaga e personaj central în presa de luni. Nu insist prea tare asupra gestului său, care a lăsat cu gura căscată o țară și un fotbal în care așa ceva se vede foarte rar. Să nu ieși atunci când antrenorul vrea să te schimbe cred că nici prin diviziile noastre inferioare nu se vede, darămite la un club precum Chelsea și într-o finală pe "Wembley"!


Kepa și-a murdărit o imagine pe care și-o construise frumos, prin munca lui, a măcelărit-o pe cea a lui Maurizio Sarri, dar dincolo de toate a confirmat ceea ce se cam știa. Anume că vestiarul lui Chelsea are o putere greu de conceput în industrializatul fotbal de azi. Mourinho și Conte au dat de înțeles că e ceva acolo, iar această poveste cu Kepa, pe care Sarri a încercat cam degeaba s-o cosmetizeze la final, e un episod care se adaugă. Pesemne că e punctul culminant al deteriorării relației pe care italianul o are cu jucătorii, iar din acest moment pare greu de crezut că el va mai putea continua pe "Stamford Bridge".

Meciul cu Tottenham de miercuri poate fi punctul final al unei aventuri pe care Sarri o începuse tare frumos. Sincer îmi pare rău pentru el, fiindcă e un antrenor pasionat, dedicat și cu o filozofie generoasă, plus că-mi plăcea să cred că oportunitățile se pot ivi în calea unui bărbat și în jurul vârstei de 60 de ani. 

Guardiola, ca să rămânem la aceeași finală, a mai adăugat un trofeu în palmares, egalându-l cu această ocazie pe Mourinho. City e în cursă pentru tot în acest moment, iar dopingul moral dat de câștigarea acestei cupe poate fi important în bătăliile ce vor urma.

LIVERPOOL E DIN NOU LIDER, DAR SALAH RESPIRĂ GREU


Cum ar fi cea pentru Premier League, de exemplu. Liverpool a revenit pe primul loc, dar are acum doar un punct în fața campioanei entitre. "Cormoranii" au plecat cu un egal de pe "Old Trafford", dar ar trebui să fie nemulțumiți pentru asta. United a pierdut 3 oameni în prima repriză, ceea ce a alterat evident orice plan al lui Solskjaer, iar Liverpool trebuia să profite de asta.

Mai sunt 33 de puncte în joc, dar marja de eroare a trupei lui Klopp s-a micșorat dramatic într-o lună și jumătate. City pare pe val, în vreme ce atacul lui Liverpool pare un pic obosit și într-o evidentă lipsă de formă. Simplul detaliu că Salah a dat în acest sezon un singur gol rivalilor din așa-numitul "Big 6", și-acela din penalty, cu Arsenal, spune multe.

Dinamica pare un pic modificată acum la Liverpool în ciuda zilelor mai multe de pauză pe care le-a avut echipa spre deosebire de City. Sau poate tocmai de aceea.

BALE ȘI EGOISMUL INTROVERTIT

La trei zile de primul Clasico al săptămânii și de prima vizită a lui Messi pe "Bernabeu", la Real Madrid spiritele par din nou încinse. Echipa a câștigat pe terenul lui Levante dintr-un penalty bizar, pe care inclusiv cotidianul madrilen As, cel mai apropiat de gruparea "blanca", l-a calificat drept "inexistent".

Gestul lui Bale, care s-a scuturat de îmbrățișarea lui Lucas Vazquez, după ce în prealabil nu schițase niciun zâmbet atunci când mingea a intrat în poartă, se apropie ca urâțenie de cel al lui Kepa. Dacă la Kepa se poate vorbi de rebeliune față de antrenor, la Bale discutăm de un soi de egoism introvertit, născut din frustrarea de a se vedea rezervă.

Galezul l-a suportat greu pe Cristiano, iar acum, că portughezul a plecat cu tot cu goluri la Juventus, nu poate accepta același plan secund. Dacă adăugăm aici și supărarea evidentă a lui Kroos la momentul schimbării descoperim că la Real Madrid problemele au reapărut odată cu eșecul cu Girona de săptămâna trecută. Vin însă două Clasico în 4 zile. Totul se poate șterge cu buretele sau, dimpotrivă, scânteia se poate transforma într-un incendiu greu de stins. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.