Negocierile pentru vânzarea drepturilor TV pentru perioada 2019-2024 sunt în toi. Actualul deținător de drepturi oferă aceeași sumă pe sezon, dar condiționează semnarea noului contract de încredințarea unei părți din drepturile de imagine ale cluburilor. Liga le sugerează cluburilor să refuze, spunându-le că oferta partenerului e ilegală!
Pe 15 februarie, Liga Profesionistă de Fotbal le trimitea cluburilor din Liga 1 o adresă oficială în care le informa despre mersul negocierilor privind vânzarea drepturilor TV pentru următorii 5 ani, în condițiile în care actualul contract expiră la vară.
În adresă, LPF anunța că “suntem în discuții avansate” și că “partenerul media condiționează încheierea contractului pentru suma anuală de 27,5 milioane de euro + TVA de gestionarea parteneriatului cu Liga 1”.
O formulare vagă pentru o negociere destul de rigidă ca formă în care firma “eAd” propunea, practic, păstrarea sumei din actualul contract în schimbul acceptării de către cluburi a uneia din două variante privind anumite drepturi de imagine:
- cele 14 cluburi să fie de acord cu vânzarea pentru suma anuală de 500.000 de euro + TVA a unor drepturi de imagine, plus o carpetă publicitară în spatele porților
- cluburile să vândă drepturile respective, plus gestionarea panourilor de publicitate de la nivelul gazonului, pentru suma anuală de 1,5 milioane de euro + TVA.
A doua propunere conținea și un tabel de împărțire a celor 1,5 milioane, cu FCSB primind cea mai mare bucată, 300.000 de euro, adică 20 la sută din total.
CUM S-AR FI ÎMPĂRȚIT BANII
FCSB | 300.000 euro |
Dinamo, CFR Cluj, CS Universitatea Craiova | 150.000 euro |
Viitorul | 90.000 euro |
Astra | 80.000 euro |
FC Botoșani, Poli Iași, Sepsi | 50.000 euro |
Gaz Metan, Hermannstadt | 40.000 euro |
Concordia Chiajna, Voluntari, Dunărea Călărași | 30.000 euro |
Cluburile au fost invitate să dea un răspuns dacă sunt de acord cu oferta partnerului, iar propunerea a fost discutată marți, 26 februarie, la sediul Ligii, împreună cu reprezentantul ofertantului, Orlando Nicoară.
Însă, înainte de întâlnirea cu partenerul media, secretarul general al LPF, Iustin Ștefan, a avut o discuție cu oficialii cluburilor în timpul căreia le-a recomandat să nu accepte oferta actuală a lui Nicoară! Dezvăluirea a fost făcută de Teodor Birț, președintele de la Hermannstadt, în direct la emisiunea GSP Live:
“Mă faceți să dau din casă. Secretarul general ne-a propus să rupem clar drepturile TV de drepturile de imagine. Ne-a zis: “Nu vă grăbiți, hai să obținem maximum că mai avem și alte variante”. A rămas să obținem mai mult”.
În plus, susține Birț, avocații Ligii le-au sugerat oficialilor de club că oferta firmei “eAd” nu este legală!
“Această negociere, din ce am înțeles de la avocații ligii, nici nu este legală, din punctul de vedere al Consiliului Concurenței. Noi trebuie să ne negociem fiecare în parte drepturile de imagine”, a spus președintele de la Hermannstadt.
O întrebare fără răspuns este de ce Liga a înaintat cluburilor printr-un act oficial o ofertă pe care ar considera-o nelegală. Birț nu a putut comenta.
Deși admite că echipa sa face momentan “foarte puțini bani din publicitate”, conducătorul de la Hermannstadt nu a fost de acord cu cei 40.000 de euro propuși anual de compania lui Nicoară.
“Nu ne conveneau. Nu mi se pare o sumă corectă, timp de 5 sezoane. Vedeți cât se dezvoltă mediul online. Să te bucuri acum de 1,5 milioane pe an, la cât de bine pot fi promovate cluburile, este o sumă infimă. Poate ar fi mai bine să vindem drepturile TV pe mai puțini bani, să zicem 20 de milioane, și să obținem 15 milioane pe drepturile de imagine”.
Totuși, Teodor Birț nu cunoștea cu exactitate ce anume urma să vândă în cazul în care accepta oferta partenerului.
- Reporter: Ce conținea termenul drepturi media?
- Birț: Mmmm…Panotaj, sponsori principali, toate celelalte metode prin care poate fi promovată imaginea. Promovarea pe internet.
Împotriva propunerii partenerului media au fost 10 cluburi. Unul s-a abținut, iar trei erau de acord. Unul dintre cluburile care ar fi acceptat oferta este, aparent, FC Botoșani, care ar fi primit 50.000 de euro anual. Finanțatorul Valeriu Iftime a declarat la GSP Live: "Cred că am fost de acord. De ce să nu fim de acord?! Partea asta de publicitate imediat o accept, o aprob. Dar Cătălin Anton știe mai bine".
Tabelul cu drepturile ofertate, trimis de LPF în adresa către cluburi
FCSB CONDUCE OPOZIȚIA
În capul opoziției se află FCSB, club ai cărei reprezentanți au susținut la discuțiile cu oficialii Ligii că, independent, ei obțin un milion de euro pentru aceleași drepturi ofertate de Orlando Nicoară cu mai puțin de o treime din sumă, 300.000 de euro. Ar rezulta o pierdere de 700.000 de euro.
Sumele pe ultimul sezon pe care FCSB le declară oficial autorităților sunt 8,5 milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro) din drepturile de cesiune pe tricouri și 2,6 milioane de lei din drepturile din reclamă și publicitate (aproximativ 550.000 de euro).
Gazeta nu a putut afla cât din aceste sume sunt reprezentate de veniturile obținute din panourile publicitare.
Dinamo este un alt club care a refuzat banii lui “eAd”, 150.000 de euro. Surse din club susțin că suma anuală încasată momentan doar din panourile de pe marginea terenului este de peste 3 ori mai mare: 500.000 de euro.
Un alt președinte de club a comentat pentru Gazetă, sub protecția anonimatului: “Chiar dacă Orlando Nicoară ne-ar fi oferit de 3 ori mai mult, tot aveam o problemă. Avem contracte în derulare pe zona de panotaj, nu puteam pur și simplu să reziliem din vară doar pentru că vrea deținătorul de drepturi”.
Contactat, Orlando Nicoară s-a rezumat să declare: “Suntem într-un proces de negociere. Așteptăm un răspuns oficial de la Ligă la propunerea noastră. Nu purtăm negocieri prin presă”.
Secretarul LPF, Iustin Ștefan, nu a putut fi contactat deocamdată.
VEZI AICI CE SPUN ȘEFII DIN LIGA 1 DESPRE OFERTA VENITĂ LA LIGĂ
{{text}}