Adrian Stoian, mijlocașul achiziționat în iarna asta de FCSB, s-a înscris deja pe lista cu „repatriați” faimoși care au eșuat la întoarcerea acasă. A bifat 50 de minute într-o lună și jumătate și-și face bagajul pentru la vară.
Cât de lejer e campionatul românesc? Apar străini proveniți de la un nivel foarte jos și impresionează în Liga 1, așa cum e cazul lui Fortes, pentru care au negociat FCSB și Craiova cu Gaz Metan.
Oltenii au obținut până la urmă semnătura atacantului ajuns la Mediaș din liga a treia portugheză.
Exemplul lui Fortes sau cel al lui Gnohere, insuficient de bun pentru prima ligă belgiană, susține că liga din România e una simplă, în care până și anonimii se afirmă și par excelenți.
Cine contrazice teoria?
Intră cu Voluntari?
Adrian Stoian e cel mai recent nume de pe lista "celebrilor" care nu se adaptează, nu se impun într-o competiție a cărei imagine nu e grozavă. Mijlocașul a ajuns la FCSB în ianuarie.
Într-o lună și jumătate a bifat doar 50 de minute, în care prestația a fost slabă, așa că a fost retrogradat în afara lotului de 18, a privit la televizor meciurile echipei lui. "Poate va reapărea cu Voluntari, să vedem", calculează Becali.
El oricum nu era încântat de "afacerea Stoian", dar a fost atras de CV-ul impresionant al jucătorului cu 210 meciuri în primele două divizii din Italia.
Acum, lui Gigi îi pare rău că l-a adus. Și fotbalistul regretă revenirea în țară, mai ales că n-a putut să scape de la FCSB înainte ca "fereastra" de transferuri să se închidă, întrucât a bifat deja două cluburi în acest sezon și va trebui să aștepte până la vară ca să repare eroarea pe care a comis-o în iarnă.
Alte eșecuri: Popescu, Marica
Situația în care a ajuns Stoian e surprinzătoare, fiindcă el era convocat la națională din Italia, iar acum a devenit un spectator al partidelor pe care le dispută FCSB, clubul cu care se află sub contract, însă nu e un caz unic de neadaptare. Jucători cu cărți de vizită și mai tari decât cea a lui Adrian au revenit în România și s-au blocat, nici nu s-au mai apropiat de strălucirea din trecut.
Cazurile care au uimit
Gică Popescu
- A semnat cu Dinamo în 2002 și s-a transformat, din căpitanul Barcelonei, într-un fundaș umilit de atacanți normali, care nici nu visaseră în trecut să se dueleze cu olteanul în meciuri oficiale. Mihai Guriță s-a distrat cu "Baciul" într-un meci Oțelul-Dinamo și a grăbit divorțul olteanului de "câini". Gică a plecat la Hannover, în prima ligă din Germania, unde a fost titular în majoritatea partidelor, deci mai era capabil să evolueze în fotbalul profesionist, nu "bătrânețea" îl împiedicase să se descurce și în Liga 1.
Ciprian Marica și Adrian Mutu
- Primul a semnat cu FCSB la începutul lui 2016 și în același moment a mers "Briliantul" la Târgu Mureș. Foști coechipieri în națională, ei au făcut și un pariu public: "Să vedem care dintre noi va marca mai multe goluri!". Disputa s-a încheiat cu un scor egal, 0-0, niciunul n-a înscris măcar vreun gol! Mutu fusese dezamăgitor și la prima întoarcere în România, de la Ajaccio la Petrolul. A bifat numai 14 meciuri și 4 goluri la "lupii galbeni", de unde s-a dus în India.
Ilie Dumitrescu
- Steaua credea că dă o lovitură, în 1998, cu repatrierea vedetei de la Mondialul din 1994. Ilie, crescut în Ghencea și golgeter al Diviziei A înainte să se transfere la Tottenham, a încercat să mai joace în România, dar și-a dat seama că nu mai era motivat nici de competiție, nici de salariul prea mic față de câștigurile din cariera lui. Revenise în vară la Steaua și în iarnă a anunțat că renunță să mai joace fotbal. Avea 29 de ani, doar cu un an mai în vârstă decât e Stoian acum.
Paul Codrea
- Cu Sabău antrenor, Copos a investit în 2012 într-o echipă cu nume importante. Printre ele: Paul Codrea, 31 de ani în acel moment, 244 de prezențe în Serie A și în Serie B, 44 de meciuri în echipa națională. După 11 partide în care jocul lui a fost cu mult sub ceea ce se așteptau giuleștenii, Codrea s-a retras din fotbal.
Vezi și:
VIDEO Cristea, primul antrenament în tricoul FCSB » A fost atent supravegheat de Teja
{{text}}