Liga 3

EXCLUSIV Rapid Limited: clubul din Giulești, finanțat printr-o firmă din Cipru » Victor Angelescu: „E mai avantajos ca finanțare, ca taxe”

Articol de Costin Ștucan  —  miercuri, 06 martie 2019

 Pe 12 decembrie 2018, printr-un comunicat de presă publicat de agenția Agerpres și tratat cu indiferență de media din România, Rapid anunța oficial modificarea structurii acționariatului.

Conform comunicatului, “Casazela Holding Company, administrator de active imobiliare parte a grupului APS Holding, și Victor Angelescu au investit în 40% din acțiunile companiei Rapid București 1923, deținătoarea palmaresului și a mărcii comerciale ale clubului de fotbal cu același nume”.

La o scurtă căutare rezultă că firma Casazela Holding Company este divizia de real-estate a grupului cehesc APS Holding (specializat în recuperări de creanțe), unde Victor Angelescu este membru al Consiliului de Administrație și, în același timp, director regional.

Conform datelor aflate în spațiul public, Casazela Holding Company este înregistrată la Praga, în Cehia.

Grupul-mamă APS Holding are sediul tot la Praga, dar derulează afaceri în mai multe țări din Uniunea Europeană.

Oficial, conform site-ului grupului născut în Cehia, APS Holding este înregistrat în micuțul ducat Luxemburg. Potrivit ziariștilor de la Deutsche Welle, “Luxemburg este cel mai mare paradis fiscal din spaţiul comunitar, ţara în care banii pot fi, legal, feriţi de fisc”.

40 la sută, o firmă din Cipru

De unde vine, însă, finanțarea Rapidului?

O căutare pe portalul răspunde la această întrebare.

Procentul de 40 la sută din acțiuni este deținut de o firmă din Cipru, Casaleza Rapid Limited, un detaliu care nu a fost inclus în comunicatul clubului dat publicității în decembrie 2018.

Conform datelor publice de la Nicosia, firma a fost incorporată la registrul comerțului din Cipru în 17 octombrie 2018. Pe 19 octombrie, era înregistrat un transfer de acțiuni între părți nenumite.

Administratorii firmei sunt la vedere: Victor Angelescu, Martin Michon - creatorul grupului APS - și o avocată din Cipru, Xenia Koustai, specializată în consultanță pentru construcții de firme offshore. Numele avocatei apare în alte 189 de firme, active sau inactive, înregistrate în Cipru de-a lungul anilor.

Acționarii nu sunt, însă, nominalizați.

Contactat de Gazetă, Victor Angelescu spune că firma este deținută în procente egale, 50-50, de el și de grupul APS. Acționarul Rapidului susține că a ales această cale de finanțare a clubului datorită faptului că “firma exista în Cipru, era deja înființată de grup în urma afacerilor din acea țară. Eu am preluat 50 la sută din acțiuni și am modificat numele, adăugând Rapid”.

Angelescu admite, însă, că avantajele sunt mai multe decât simpla folosire a unei firme deja înființate:

“E vorba de modul în care finanțăm, de taxe, e mai avantajos așa”.

Cipru, offshore sau nu?

Ce avantaje are, însă, o astfel de finanțare?

Specialiștii financiari au păreri împărțite în privința păstrării Ciprului printre destinațiile "offshore". Unii consideră că, după criza financiară din 2013, țara nu mai poate fi considerată un paradis fiscal din cauza creșterii taxelor pentru corporații la 12,5 la sută. Chiar și așa, însă, aceste taxe rămân printre cele mai mici dintre țările care nu sunt considerate offshore.

În România, taxa pe care o plătesc corporațiile este de 16 la sută din profit dacă încasează peste un milion de euro.

19%este taxa pe corporații în Cehia, țara în care s-a născut grupul APS pentru care lucrează Victor Angelescu

Conform datelor furnizate de portalul Termene.ro, Casaleza Rapid Limited, cu sediul în Nicosia, este cel mai important acționar (40 la sută) din firma Fotbal Club Rapid 1923 SA care administrează clubul Rapid.

Celelalte acțiuni sunt deținute de Asociația Club Sportiv Academia Rapid București 1923, cu 33, 33 la sută, și de Ovidiu Burcă (26,67 la sută).

Contactat pentru a comenta finanțarea prin Cipriu a clubului de care Primăria Sectorului 1 și-a asociat imaginea, primarul Dan Tudorache a declarat pentru Gazetă:

“Da, asta e. Dacă totul e legal, nu am nicio problemă. Important este să fie transparent. Dacă e ceva în neregulă, să ne arate cineva”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.